De la 1 octombrie, cresc preţurile reglementate la gaze şi curent electric, dar şi la toate tipurile de carburant şi ratele la bănci
Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat ieri că managerii societăţilor comerciale prognozează, pentru următoarele trei luni, o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul de 25 la sută. Potrivit aceloraşi estimări, preţul lucrărilor de construcţii va creşte cu 11 la sută, al produselor industriale cu 9 la sută, iar la servicii se va înregistra o scumpire de 4 la sută.
● De la 1 octombrie, gazele și energia electrică furnizate către consumatorii casnici care au rămas în regimul reglementat se vor scumpi cu 6, respectiv 5 la sută, a anunţat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care marți s-a reunit într-o ședință pe această temă. Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici a crescut cu până la 8% de la 1 iulie.
● Deşi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri că nu a văzut nicio scumpire a preţului carburanţilor, motorina, carburantul auto cel mai cumpărat în România, s-a scumpit în ultimele două săptămâni cu 21 de bani pe litru, atât din cauza creşterii accizei, decise de Guvern, cât şi a creşterii cotaţiilor internaţionale la produse petroliere.
O nouă scumpire a carburanţilor, atât a benzinei cât şi a motorinei, este aşteptată pentru data de 1 octombrie, independent de cum vor evolua cotaţiile. Duminică va intra în vigoare o nouă creştere a accizei, tot de 16 bani pe litru, decisă de Guvern. Cabinetul a aprobat, în sedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanți în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţă că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi.
● Ieri s-a înregistrat şi o creştere puternică a indicelui Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei. Acesta a ajuns la 1,46%, o majorare de 16,8% faţă de şedinţa precedentă. Robor mai mare înseamnă automat rate mai mari la creditele de la bănci.
Şi indicele Robor la şase luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a avansat ieri de la 1,25% la 1,35%. Deci, au crescut şi ratele la acest tip de credit.
Cum cursul valutar leu/euro a urcat ieri la maximul ultimilor cinci ani, euro fiind cotat la 4,5991 lei, ratele la creditele în moneda europeană vor fi şi ele mai mari.