Vasile Blaga despre criza refugiaţilor din UE–„Trebuie să ne asumăm partea noastră de constribuţie, dar trebuie să ne cerem şi drepturile. Merităm să fim stat membru Schengen”
- Feri Predescu
- 4 septembrie 2015, 16:20
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, astăzi la Eforie Nord, că România trebuie să dea dovadă de solidaritate primind „cota de refugiaţi” dar, în acelaşi timp, să ceară Uniunii Europene, „ şi nu să condiţioneze”, fondurile care se utilizează în astfel de situaţii.
Vasile Blaga nu este de acord cu poziţia fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit căruia România ar face o mare greșeală dacă ar accepta refugiații pe teritoriul său. „Noi trebuie să ne asumăm partea noastră de contribuţie şi trebuie să şi cerem din partea UE ca să beneficiem de fondurile care se utilizează în astfel de situaţii. Eu aş spune altfel decît fostul preşedinte. Pe de o parte, DA, solidaritate, trebuie să negociem la capacităţile pe care le avem cota de refugiaţi pe care să-i primim. Dar, în acelaşi timp, să ne cerem şi noi drepturile Adică noi meritămn de mult timp să fim stat membru Schengen şi nu suntem”, a spus Vasile Blaga.
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a explicat că refugiaţii intră oricum în spaţiul Schengen ca să ajungă unde îşi doresc, cei mai mulţi în Germania. „ Dacă Germania are poziţia pe care o are, eu cred că şi România trebuie să aibă o poziţie responsabilă. Da, discutăm, negociem, vedem care ne sunt capacităţile, vedem ce e de făcut, vedem cum trebuie să fim şi noi ajutaţi financiar. Dar să nu procedăm ca Ungaria, că primind bani nu investesc 84 de milioane euro într-un gard de sârmă ghimpată de 4 metri peste care a trecut toată lumea”.
Întrebat dacă, săptămâna viitoare, la întâlnirea ministrilor de Interne din Consiliul Europei, România ar trebui să pună condiţii, Vasile Blaga şi-a nuanţat poziţia. „Situaţia in care suntem noi nu este de a condiţiona (intrarea în Schengen), dar să cerem, da. Eu sunt convins că Ministerul de Interne va cere respectarea unui calendar, cu intrarea în două etape. Prima dată cu aeroporturile şi porturile şi, în etapa a doua, cu frontiere terestre. Atunci când unor oameni le este foarte greu nu poţi să pui astfel de condiţii”, a lămurit Vasile Blaga. Vorbind despre criza refugiailor, el a amintit de perioada când, înainte de a avea dreptul de liberă circulaţie în UE, „milioane de români şi-au găsit un rost în alte state. Că nu de bine au plecat de aici ..Acuma, să fim şi noi mai înţelepţi”.