Urmărirea telefoanelor -"o porcărie"

Urmărirea telefoanelor -"o porcărie"

●Legea privind reţinerea datelor de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, este o porcărie a Comisiei Europene, susţine fostul preşedinte al Comisiei IT din Parlament, Varujan Pambuccian● "Nu foloseşte la nimic. Eu am trecut-o abia când am primit steguleţ roşu din partea Comisiei Europene. Am ţinut-o timp de doi ani şi am ignorat steguleţele galbene. Abia când am primit steguleţ roşu am adoptat-o“, a mai declarat Pambuccian pentru evz.ro ●Acesta a mai spus că legea e redactată astfel încât să fie “aproape inaplicabilă“.

Spre deosebire de directiva europeană, datele nu pot fi văzute decât cu mandat judecătoresc, pe când în reglementarea europeană, oricine poate avea acces la aceste date.

Varujan Pambuccian mai spune că această reglementare nu face decât să mărească costurile operatorilor, costuri care vor fi cu atât mai mari cu cât compania are mai mulţi clienţi.

Fostul preşedinte al  Comisiei tehnologiei informaţiei dă însă asigurări că nicio companie nu dispune de suficiente resurse sau personal astfel încât fiecărui client să îi fie ascultată fiecare convorbire telefonică. Discuţii despre teoria conspiraţiei

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, în opinia lui Pambuccian, legea nu face decât să “ dea naştere la tot felul de discuţii legate de teoria conspiraţiei “.

Prin aplicarea legii toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă, precum Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp, sunt obligaţi să stocheze timp de 6 luni numărul de telefon al apelantului şi al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locaţia celui care este apelat, când a fost făcut apelul şi cât durează convorbirea telefonică.

În cazul convorbirilor internaţionale va fi înregistrata identitatea internaţională de abonamentul mobil (IMSI) al apelantului şi IMSI al apelatului, precum şi identificarea celulei din care a fost activat serviciul. 

Conţinutul convorbirilor telefonice ar putea fi preluate direct de către procurori în caz de urgenţă, "când întârzierea obţinerii autorizarii din partea judecătorilor ar aduce grave prejudicii urmăririi penale ori îndeplinirii obligaţiilor pe care şi le-a asumat România ca stat membru al Uniunii Europene". (Andreea Ştefan)

Un alt motiv: desoperirea infracțiunilor

Legea nr. 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice a intrat în vigoare de azi iar nformaţiile pot fi accesate de MAI, Parchet, SRI şi SIE, la solicitarea acestora. Instituţiile pot utiliza aceste date în activităţile de cercetare, de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor grave.

Categoriile de date care vor fi stocate vizează urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări şi destinaţia acesteia, a suportului de comunicare sau a echipamentelor de comunicaţie folosite de utilizator. În plus, operatorul va stoca datele necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării. Legea nu se va aplica în ceea ce priveşte conţinutul comunicării sau informaţiile consultate de utilizator în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice.

  • Datele vor fi stocate în format electronic, prin intermediul unei baze de date care va fi creată şi administrată din fonduri proprii de către operatorii de telecomunicaţii fixe şi mobile, precum şi de furnizorii de servicii de internet.
  • Cheltuielile aferente înfiinţării şi administrării bazei de date vor fi deductibile fiscal. (Adrian Popa)

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 10:33