UPDATE. RĂZBOI LA KIEV. Președintele convoacă o sesiune de urgență a Parlamentului

UPDATE. RĂZBOI LA KIEV. Președintele convoacă o sesiune de urgență a Parlamentului

Cel puţin patru oameni au fost ucişi în ciocnirile violente dintre poliţişti şi protestatari în capitala ucraineană Kiev. Procurorii au confirmat că doi dintre ei au murit în urma rănilor provocate de gloanţe.

UPDATE ORA 20.00: Protestele din Ucraina s-au extins, joi, în oraşul Liov, din vestul ţării, unde sute de manifestanţi au pătruns cu forţa în sediul Administraţiei regionale, obligându-l pe guvernator să îşi prezinte demisia. La presiune protestatarilor, guvernatorul Oleg Salo a demisionat. EL a fost numit de preşedintele Viktor Ianukovici, originar din estul rusofon şi deseori considerat ca fiind pro-rus, informează Agerpres. UPDATE ora 18.00: Un jurnalist rus care relata din mijlocul evenimentelor din Ucraina a fost reţinut joi timp de peste o oră şi jumătate şi bătut de poliţie, transmite Agerpres citând AFP. ”Andrei Kisselev a afirmat că a petrecut o oră şi jumătate în genunchi în zăpadă. El a fost lovit în zona capului, unde prezintă mai multe răni', scrie site-ul rusesc Lenta.ru, platforma unde publică jurnalistul rănit. Un alt jurnalist al site-ului, prezent la Kiev, a difuzat pe reţeaua socială Instagram o fotografie a colegului său cu chipul umflat, cu răni la frunte şi nas. Ministerul de Interne ucrainean a confirmat reţinerea jurnalistului, explicând că acesta a fost arestat împreună cu militanţi care aveau asupra lor bâte de baseball şi care urmăreau membri ai forţelor speciale ucrainene. UPDATE ora 16.00: Şeful statului ucrainean, Viktor Ianukovici, a cerut desfăşurarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, care, potrivit preşedintelui forului legislativ, Vladimir Râbak, trebuie să discute despre demisia guvernului cerută de către opoziţie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ianukovici l-a primit pe Râbak şi i-a cerut să-i convoace pe deputaţi în vederea găsirii unei „soluţii rapide'' la criza actuală şi pentru ca Parlamentul să valideze rezultatul negocierilor prevăzute cu opoziţia, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Râbak a răspuns că sesiunea va avea loc la începutul săptămânii viitoare şi că Parlamentul va discuta atunci despre „demisia guvernului” şi legile recent adoptate şi contestate. UPDATE ora 14.00: Opozantul ucrainean Vitali Kliciko, liderul partidului Udar (Lovitura), a cerut, azi, poliţiştilor şi manifestanţilor din strada Gruşevscki din centrul Kievului, un armistiţiu până la 18.00 GMT (ora 20.00, ora României), în aşteptarea rezultatului negocierilor prevăzute cu puterea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mă voi întoarce aici la 20.00 (ora locală) şi vă voi raporta cum au decurs negocierile”, a declarat fostul boxer, citat de Interfax. El a discutat, de asemenea, cu reprezentanţi ai poliţiei, care a promis să nu folosească grenade paralizante şi lacrimogene în acest timp.

Un fotoreporter al AFP a confirmat prezenţa acestuia în piaţă şi pauza în ciocnirile dintre protestatari şi scutieri după declaraţia sa.

Azi, în jurul orei locale 13.00, erau programate să înceapă negocieri la Administraţia prezidenţială de la Kiev între şeful statului, Viktor Ianukovici, şi liderii principalelor partide de opoziţie - Batkivşcina, Udar şi Svoboda - pentru găsirea unei soluţii la criza politică gravă, care riscă să izoleze ţara pe plan internaţional, după înregistrarea primilor morţi din rândul manifestanţilor la Kiev.

„Şansele nu sunt mari, dar ele există”, a estimat liderul Udar, cerând manifestanţilor să le permită pompierilor să stingă focul declanşat de incendierea pneurilor, care ard încă din cursul nopţii de miercuri spre joi. UPDATE ora 10.00: Uniunea Europeană poate întrerupe relaţiile oficiale cu Ucraina dacă se va confirma că forţele de ordine au tras în manifestanţi cu arme de foc, a avertizat un vicepreşedinte al Parlamentului European, Jacek Protasiewicz, citat de BBC Ukraina. „Informaţiile care vin din Ucraina sunt şocante. În cazul în care va fi confirmat faptul că poliţia a deschis focul împotriva manifestanţilor, relaţiile Uniunii Europene cu Ucraina se vor schimba radical. Noi nu mai putem avea relaţii cu Ucraina ca şi înainte”, a afirmat Protasiewicz, scrie Agerpres. UPDATE ora 9.30: Noaptea de miercuri spre joi a decurs într-un calm relativ,  nu s-au semnalat confruntări între manifestanţi şi poliţie, cu excepţia zgomotului făcut de exploziile petardelor aruncate de manifestanţi şi incendiul declanşat în strada Gruşevski, după ce protestatarii au dat foc la anvelope, relatează ITAR-TASS, citată de Agerpres.

Flăcările s-au extins asupra unui imobil, iar incendiul a fost stins abia în zori, în urma intervenţiei Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă. Demonstranţii au continuat şi după aceasta să dea foc la anvelope şi să arunce cu petarde. HAOS LA KIEV. Numărul victimelor din rândul protestatarilor a crescut la patru. SUA, UE și NATO condamnă reacția forțelor de ordine | GALERIE FOTO / VIDEO În această dimineaţă, potrivit observatorilor, circa 1.000 de persoane se aflau pe strada Gruşevski, iar alte câteva mii în Piaţa Independenţei, unde îşi consolidează baricadele ridicate.

Aseară, la o nouă Adunare Populară în Piaţa Independenţei, liderii opoziţiei au anunţat crearea unui parlament alternativ - Rada Populară - destinat să devină, potrivit iniţiatorilor, „unicul organ legitim al poporului”. „Ancheta preliminară a arătat că focurile de arme au fost trase de sus, de pe acoperiş. Poliţia nu a fost acolo. Se poate presupune că au fost provocatori. Cineva care a avut nevoie de un motiv pentru escaladarea situaţiei”, a spus premierul Mykola Azarov, citat de RIA Novosti. Violența în capitala ucraineană. Trupele speciale incendiate la Kiev| VIDEO UPDATE ora 9.17: Rusia nu va interveni în situaţia din Ucraina, unde confruntările violente între manifestanţii proeuropeni şi forţele de ordine s-au soldat deja cu cinci morţi, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin. „Noi nu credem că avem dreptul de a interveni în niciun fel în afacerile interne ale Ucrainei. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi, şi anume de a interveni în afacerile interne ale unei alte ţări”, a declarat Peskov, într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului Komsomolskaia Pravda. Ianukovici: protestele amenință întreaga Ucraină. Rusia: situația riscă să scape de sub control

Rusia este convinsă că autorităţile ucrainene „ştiu ce să facă şi vor găsi soluţia cea mai bună pentru a readuce situaţia la normal şi pentru a reinstaura pacea”, a indicat Peskov. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a deplâns „ingerinţa străină” în criza din Ucraina, „destul de evidentă”, în opinia sa. UPDATE ora 7.45: Manifestanţii din Ucraina vor „trece la ofensivă”, azi, dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii, a afirmat, aseară, unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, la finalul unei zile marcate de ciocniri sângeroase, relatează AFP, citată de Agerpres. Ucraina a intrat în zodia represiunii „Dacă Ianukovici nu va face concesii, mâine (joi) trecem la ofensivă”, a declarat Kliciko în faţa zecilor de mii de manifestanţi ai opoziţiei strânşi în Piaţa Independenţei din Kiev, adăugând că Ianukovici ar putea pune capăt crizei fără violenţă prin convocarea alegerilor anticipate. La rândul său, Arseni Iaţeniuk, un apropiat la fostului premier aflat în închisoare Iulia Timoşenko, a dat 24 de ore puterii pentru a evita o „baie de sânge”.

„Sunt două soluţii: să înceteze baia de sânge şi să-i menţină în viaţă pe toţi cei care se află pe Maidan”, Piaţa Independenţei, a spus el. „Rămân 24 de ore pentru această cale”, a avertizat Iaţeniuk. „Dacă nu va fi aleasă această cale, mi-am zis singur: nu voi trăi în ruşine. Vom merge cu toţi înainte, chiar dacă rezultatul va fi un glonţ în cap”, a continuat el. Kievul, invadat de 200.000 de manifestanţi pro-europeni. Ciocniri între demonstranți și poliție

Parlamentara Inna Bogloslovska a lansat un apel membrilor partidului aflat la putere, pe care l-a părăsit recent, să se alăture opoziţiei. „Viktor Fidorovici, este sfârşitul!”, a strigat ea în faţa mulţimii, adresându-se preşedintelui Viktor Ianukovici.

Pe o temperatură de minus 10 grade Celsius şi sub ninsoare, zeci de mii de manifestanţi s-au adunat aseară, pe Maidan, ocupat de două luni, la câteva sute de metri de locurile unde în ultimele trei zile s-au înregistrat violenţe sângeroase.

La orele serii, ei întăreau baricadele, apărând piaţa cu ajutorul pneurilor şi al sacilor umpluţi cu zăpadă. Cel puțin patru morți, anunță presa internațională Acestea sunt primele victime de la începutul de­mon­straţiilor antiguvernamentale din Ucraina, în luna noiembrie, când guvernul de la Kiev a respins semnarea Acordului de asociere cu UE. Prim-ministrul ucrainean, Mykola Azarov, a declarat, ca răspuns la acuzaţiile legate de moartea celor doi, că teroriştii ameninţă vieţile cetăţenilor obişnuiţi din Kiev şi că "acţiunile criminale" ale protestatarilor vor fi pedepsite. Una dintre victime este un bărbat de 30 de ani, care a fost împuşcat de patru ori de jandarmi, a spus Oleg Musii, coordonatorul medical al protestelor, care a adăugat că bărbatul a fost lovit "în gât, în cap şi în piept". Trupul lui a fost adus în tabăra protestatarilor din Piaţa Independenţei, iar experţii vor determina dacă s-au folosit gloanţe de cauciuc sau reale. Înregistrările video au arătat un corp învelit în pături, care a fost urcat într-o ambulanţă, în timp ce protestatarii cântau imnul naţional. Fostul boxer, lider al opoziţiei, Vitali Klitschko, a vrut să-l întâlnească pe preşedintele Viktor Ianukovici, marţi, dar i s-a spus că acesta era prea ocupat. Opoziţia a condamnat violenţele, dar, din păcate, pierde controlul asupra acelora din mulţime care au devenit prea furioşi. Violenţe fără precedent Violenţele de miercuri au început după ce poliţiştii au vrut să demonteze o tabără a protestatarilor. Tot ieri au intrat în vigoare noi legi referitoare la cenzurarea protestelor. Parlamentul le-a aprobat săptămâna trecută, oamenii au ieşit din nou în stradă, iar manifestaţiile s-au soldat cu primele violenţe duminică seara. Sute de oameni au fost răniţi, deşi unele acte violente ar fi fost puse pe seama unei grupări de extremă dreapta, Sectorul Dreptei. Premierul a negat că forţele de ordine ar fi responsabile pentru aceste decese şi a spus că jandarmii n-ar fi avut muniţie reală. Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Independenţei. Poliţiştii au demontat baricadele de pe o stradă din preajma clădirilor guvernamentale. După ciocniri dure cu protestatarii, poliţiştii s-au întors pe poziţiile lor, dar după-amiaza au trecut iar la acţiune.

Reacţii externe dure Ambasada SUA în Ucraina a revocat vizele de intrare ale unor oficiali ucrainieni, "care au avut legătură cu violenţele" şi a precizat că "are în vedere noi acţiuni contra celor responsabili pentru acestea". Şi UE şi NATO au condamnat violenţele. Comisia Europeană a ameninţat că va lua măsuri contra Kievului. Preşedintele CE, Jose Barroso, a spus că UE este "şocată", a denunţat folosirea forţei şi a cerut părţilor implicate să oprească imediat violenţele. "Este vorba despre încălcarea drepturilor omului, inclusiv pentru că s-a tras asupra unor demonstranţi paşnici", a spus el.