Editura Evenimentul si Capital

Unic: Jurnalul unui ŢĂRAN ROMÂN cu patru clase primare. A făcut însemnări neîncetat

Insemnări zilnice timp de aproape o jumătate de secol
Autor: | | 0 Comentarii | 3525 Vizualizari

Era o zi de vineri cea în care a scris: "Tinpu iarnă goală, puțină zăpadă, dar frig tare. Astăzi ca întruna din sărbători, am isprăvit cu vitele și am mers la biserică și după-masă la joc și seara ne-am dus la joc la Barna"...

Jurnalul unui țăran bistrițean cu patru clase primare, care a făcut neîncetat însemnări zilnice timp de aproape o jumătate de secol, a fost lansat sâmbătă la Cluj, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Babeș-Bolyai.

Simion Cismaș din Monor, județul Bistrița-Năsăud, a deschis primul 'călindar' în ziua de 1 ianuarie 1937, pe când avea 28 de ani. Era o zi de vineri cea în care a scris: 'Tinpu iarnă goală, puțină zăpadă, dar frig tare. Astăzi ca întruna din sărbători, am isprăvit cu vitele și am mers la biserică și după-masă la joc și seara ne-am dus la joc la Barna'.

Animalele erau în stare bună

Însemnările aveau să se oprească abia în martie 1981, cu două zile înainte de moartea autorului, în ziua de 31 martie. Informațiile personale sunt scrise într-un stil telegrafic, fiecare zi fiind concentrată în nu mai mult decât două — trei rânduri: „Astăzi de dimineață (n. red. — 18 ianuarie 1937) am mutat oaia cu mel în grajdi, după masă am dus la moară 2 merță și seara i-am măcinat. Tinpu vânt săc și frig. / (luni, 26 aprilie 1937) Am scos vitele la iarbă. Tinpu înorat, amestecat. Astăzi s-o pus primar”.

Potrivit Agerpres, la finalul fiecărui an, Simion Cismaș scria un rezumat al celor petrecute. Cu timpul a început să adauge la informațiile personale — ce avere avea, câți copii, cu vârstele și numele lor, starea de sănătate a tuturor, cum a fost vremea și recoltele — și considerente și comentarii ale marilor evenimente sociale și politice.

Despre anul 1943 scria, la final, că a fost un an bun — deși fusese pe front — pentru că scăpase destul de repede din cauza unui 'beteșug'. Toți ai casei erau sănătoși, fetele mergeau la grădiniță, animalele erau în stare bună, o vacă fătase, avea și trei mieluțe, dar o mioară murise: 'Era tinpuri grele, era război. (...) Ca bucate am avut grâu bun. Așa că, după cum era greutate în lume și rău, eu eram foarte mulțămit de la Dumnezeu. Erau duși mulți oameni de acasă, Era vro 10 duși de un an și opt luni la Rusia, Erau duși mulți în România, refugiați'.

Jurnalul cuprinde aspecte religioase, agrare, sociale, politice și economice ale familiei sale, ale comunității și ale țării. Ultima consemnare este nașterea ultimului născut din familie, în martie 1981. După numai două zile Simion Cismaș a murit...

Zeci de caiete

Istoricul Simion Retegan, cercetător științific, în cadrul Institutului de Istorie 'George Barițiu' al Academiei Române Cluj, consideră că această carte este unică în cultura românească.

'Am parcurs cu mult interes această carte-fluviu, prima de acest gen pe care eu am citit-o și prima, cred, care există în cultura noastră populară, o carte în care un simplu om, cu patru clase elementare, își prezintă itinerariul vieții, începând de la vârsta de 28 de ani și până la 72, zi de zi. Viața sa, a familiei ale, așa cum se proiectează ele pe viața satului și, într-un plan mai îndepărtat, pe viața țării', a declarat Siomion Retegan.

Nepoata lui Simion Cismaș, Emilia Cismaș, a fost cea care a transcris zecile de caiete și apoi, prin forțe proprii, a editat și a publicat jurnalul, sub numele de 'Călindar'. Este vorba de patru volume care au peste 2.000 de pagini de înscrieri și care conțin pe lângă însemnările aparent banale ale fiecărei zile și scrieri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de pe front, dar și evocări sau comentarii din timpul altor perioade istorice, petrecute în ultima jumătate de secol.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate