Editura Evenimentul si Capital

Unic: Jurnalul unui ŢĂRAN ROMÂN cu patru clase primare. A făcut însemnări neîncetat

Insemnări zilnice timp de aproape o jumătate de secol
Autor: | | 0 Comentarii | 3517 Vizualizari

Era o zi de vineri cea în care a scris: "Tinpu iarnă goală, puțină zăpadă, dar frig tare. Astăzi ca întruna din sărbători, am isprăvit cu vitele și am mers la biserică și după-masă la joc și seara ne-am dus la joc la Barna"...

Jurnalul unui țăran bistrițean cu patru clase primare, care a făcut neîncetat însemnări zilnice timp de aproape o jumătate de secol, a fost lansat sâmbătă la Cluj, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Babeș-Bolyai.

Simion Cismaș din Monor, județul Bistrița-Năsăud, a deschis primul 'călindar' în ziua de 1 ianuarie 1937, pe când avea 28 de ani. Era o zi de vineri cea în care a scris: 'Tinpu iarnă goală, puțină zăpadă, dar frig tare. Astăzi ca întruna din sărbători, am isprăvit cu vitele și am mers la biserică și după-masă la joc și seara ne-am dus la joc la Barna'.

Animalele erau în stare bună

Însemnările aveau să se oprească abia în martie 1981, cu două zile înainte de moartea autorului, în ziua de 31 martie. Informațiile personale sunt scrise într-un stil telegrafic, fiecare zi fiind concentrată în nu mai mult decât două — trei rânduri: „Astăzi de dimineață (n. red. — 18 ianuarie 1937) am mutat oaia cu mel în grajdi, după masă am dus la moară 2 merță și seara i-am măcinat. Tinpu vânt săc și frig. / (luni, 26 aprilie 1937) Am scos vitele la iarbă. Tinpu înorat, amestecat. Astăzi s-o pus primar”.

Potrivit Agerpres, la finalul fiecărui an, Simion Cismaș scria un rezumat al celor petrecute. Cu timpul a început să adauge la informațiile personale — ce avere avea, câți copii, cu vârstele și numele lor, starea de sănătate a tuturor, cum a fost vremea și recoltele — și considerente și comentarii ale marilor evenimente sociale și politice.

Despre anul 1943 scria, la final, că a fost un an bun — deși fusese pe front — pentru că scăpase destul de repede din cauza unui 'beteșug'. Toți ai casei erau sănătoși, fetele mergeau la grădiniță, animalele erau în stare bună, o vacă fătase, avea și trei mieluțe, dar o mioară murise: 'Era tinpuri grele, era război. (...) Ca bucate am avut grâu bun. Așa că, după cum era greutate în lume și rău, eu eram foarte mulțămit de la Dumnezeu. Erau duși mulți oameni de acasă, Era vro 10 duși de un an și opt luni la Rusia, Erau duși mulți în România, refugiați'.

Jurnalul cuprinde aspecte religioase, agrare, sociale, politice și economice ale familiei sale, ale comunității și ale țării. Ultima consemnare este nașterea ultimului născut din familie, în martie 1981. După numai două zile Simion Cismaș a murit...

Zeci de caiete

Istoricul Simion Retegan, cercetător științific, în cadrul Institutului de Istorie 'George Barițiu' al Academiei Române Cluj, consideră că această carte este unică în cultura românească.

'Am parcurs cu mult interes această carte-fluviu, prima de acest gen pe care eu am citit-o și prima, cred, care există în cultura noastră populară, o carte în care un simplu om, cu patru clase elementare, își prezintă itinerariul vieții, începând de la vârsta de 28 de ani și până la 72, zi de zi. Viața sa, a familiei ale, așa cum se proiectează ele pe viața satului și, într-un plan mai îndepărtat, pe viața țării', a declarat Siomion Retegan.

Nepoata lui Simion Cismaș, Emilia Cismaș, a fost cea care a transcris zecile de caiete și apoi, prin forțe proprii, a editat și a publicat jurnalul, sub numele de 'Călindar'. Este vorba de patru volume care au peste 2.000 de pagini de înscrieri și care conțin pe lângă însemnările aparent banale ale fiecărei zile și scrieri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de pe front, dar și evocări sau comentarii din timpul altor perioade istorice, petrecute în ultima jumătate de secol.

Deși nu se cunoaște exact motivul pentru care Simion Cismaș a început acest jurnal, nepoata sa crede că el a simțit în acei ani că se petrece ceva important în lume, dar care coincidea și cu schimbările din viața sa personală.

În pod

"Mi-am pus și eu întrebarea ce a putut declanșa această dorință a lui de a scrie. Eu, când a murit bunicul, aveam opt ani. După ce a murit noi nu am mai discutat de aceste caiete. Mama și tata le-au păstrat într-un cufăr în pod, unde eu le-am redescoperit când am intrat la facultate. Nu știu ce a declanșat această dorință. Cred numai că a conștientizat ce urma să se întâmple, anul 1937 era acea perioadă când începea să se miște lumea practic și probabil că de numai de ani se căsătorise, bunica era însărcinată cu primul copil, de numai trei ani murise tatăl lui de care era foarte legat. Probabil că toate acestea, că a rămas el capul familiei a determinat începerea acestui jurnal", a explicat Emilia Cismaș potrivit Agerpres, care a adăugat că bunicul ei era un om foarte informat, care avea abonament la ziarele vremii.

Nepoata sa, Emilia, a început să lucreze la editarea 'Călindarului' anul trecut, când a aflat că tatăl său, fiul lui Simion Cismaș, s-a îmbolnăvit grav. Într-un efort uriaș, care a durat nu mai mult de șase luni, a transcris, corectat și editat această carte, care a văzut lumina tiparului la începutul anului 2015.

La lansarea cărții a fost prezent și mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț. "Preocuparea lui Simion Cismaș este și inedită. Rar, că știm din mediul rural, s-au înhămat la o lucrare de genul acesta. El e unic în felul lui și de aceea și lucrarea este unică", a precizat mitropolitul.
Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate