Un primar PSD reclamă aberaţiile Codului Fiscal emis de Guvernul Ponta

Un primar PSD reclamă aberaţiile Codului Fiscal emis de Guvernul Ponta

Primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan (PSD) spune că toate primăriile din ţară se confruntă cu situaţii aberante din cauza prevederilor noului Cod Fiscal: terenuri agricole din intravilan pentru care se plăteşte impozit ca pentru o curte, impozitare dublă nejustificată, oameni care locuiesc la bloc, dar plătesc impozit pe 400 de metri pătraţi de curte.

Bălan declară că a sesizat erorile de la bun început, încă din toamna lui 2015, dar a sperat că ele vor fi corectate de normele de aplicare emise de guvernul Cioloş, lucru care nu s-a întâmplat însă. „Să fim corecţi, aceste erori existau în Codul Fiscal adoptat în septembrie, dar am tot sperat că vor fi corectate de normele de aplicare. Pe 31 decembrie, Guvernul Cioloş a făcut unele modificări în Codul Fiscal, iar în ianuarie a venit cu norme de aplicare pentru varianta iniţială a Codului Fiscal. Acesta trebuie modificat cât mai urgent, astfel încât să se ajungă la varianta corectă, iar oamenii să-şi poată plăti impozitele până la finele lunii martie şi să beneficieze de acea bonificaţie de 10 la sută”, adaugă primarul din Orăştie.

Apartamente „cu curte” de 400 de metri pătraţi

Jumătate dintre locuitorii municipiului Orăştie locuiesc la case. Plătesc impozitul pe casă, mai nou şi impozit pe terenul de sub casă, impozit pe curte, iar primii 400 de metri din grădina, livada sau via din spatele casei sunt plătiţi la acelaşi nivel de impozitare ca pentru o curte. Ovidiu Bălan spune că sunt cazuri în Orăştie de familii care locuiesc la bloc, deţin un teren cultivat cu grâu în intravilanul oraşului, dar sunt obligate să plătească şi ele impozitul pentru cei 400 de metri pătraţi de aşa-zisă curte. „Mai rău, fiecare proprietar e trecut la o poziţie separată. Soţul vine şi plăteşte o dată 304 lei impozit pe cei 400 de metri pătraţi, apoi este obligată şi soţia să plătească alţi 304 lei, dacă deţin proprietăţile în cotă parte de ½. În plus, şi soţul şi soţia sunt obligaţi să parcurgă traseul birocratic al completării formularelor necesare. Mai rău, la Orăştie (municipiu cu aproximativ 30.000 de locuitori) se plătesc impozite la acelaşi nivel ca la Sibiu. Sibiul s-a declarat municipiu de rang II, în aceeaşi categorie cu Orăştia. Alt exemplu: dacă vrei să-ţi vinzi casa ori maşina în luna ianuarie, trebuie mai întâi să-ţi plăteşti impozitul pentru tot anul în curs. E aberant”, reclamă primarul oraşului amintit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ovidiu Bălan adaugă că mai ales primăriile de comune din zona Orăştiei preferă să le spună oamenilor să nu se grăbească cu plata impozitelor, în speranţa că prevederile aberante ale Codului Fiscal vor fi eliminate printr-o ordonanţă de urgenţă în viitorul apropiat.