Un consilier APIA si alte trei persoane trimise în judecată de DNA
- Ramona Feraru
- 14 februarie 2017, 12:38
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a patru persoane, printre care doi consilieri din Primăria comunei Gohor, judeţul Galaţi, şi un consilier APIA, funcţii deţinute la data faptelor, într-un dosar privind fraudare de fonduri.
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis presei, au fost trimise în judecată Nina Pamfile, la data faptelor consilier în cadrul Primăriei comunei Gohor, pentru fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, şi Gabriela Matei, la data faptelor consilier în primărie, pentru aceleaşi fapte plus fals material în înscrisuri oficiale.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Camelia Porumb, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte ori incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (3 fapte), şi Ioan Ficzi, la data faptelor consilier superior la APIA - Centrul Local Tecuci 1, pentru complicitate.
DNA precizează că, în perioada 2012 - 2014, Camelia Porumb a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false (adeverinţe având ca emitent Primăria Gohor şi contracte de arendare) în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.
Anchetatorii au constatat că o parte dintre documente au fost completate în fals de inculpatele Matei şi Pamfile, cunoscând că acestea vor fi depuse la APIA.
"În acelaşi context, în perioada mai - iunie 2016, inculpata Matei a falsificat registrul agricol al satului Nărteşti, comuna Gohor, prin ştergerea menţiunilor făcute în acest registru şi prin suprascrierea altor date, ceea ce a adus modificări de natură să producă consecinţe juridice, astfel încât cele consemnate să corespundă cu adeverinţele eliberate inculpatei Porumb. De asemenea, Camelia Porumb a beneficiat şi de ajutorul inculpatului Ficzi, în calitate de consilier superior în APIA - Centrul Local Tecuci 1, care i-a admis cererile fără să verifice dacă acestea sunt conforme cu prevederile legale", se arată în comunicat.
APIA - Centrul Judeţean Galaţi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de peste 27.000 de lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aflat în proprietatea Cameliei Porumb.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.