Uioreanu verifica banii din mită cu un bec cu lumină cu ULTRAVIOLETE

Uioreanu verifica banii din mită cu un bec cu lumină cu ULTRAVIOLETE

Curtea de Apel Cluj a dat publicităţii sentinţa prin care preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a fost arestat pentru 30 de zile, împreună cu alţi doi oameni de afaceri, pentru fapte de corupţie.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu şi-a cumpărat o lampă cu lumină fluroscentă cu care verifica dacă banii pe care îi primea mită nu era marcaţi. Cel puţin asta rezultă din  declaraţia şefuluide cabinet Răzvan Pop, care a predat procurorilor DNA agenda cu toate persoanele care i-au dat mită lui Uioreanu. "Deosebit de relevantă este declaraţia acestui martor de la fila nr. 85 – 87. - cu privire la aceste cheltuieli am ţinut o evidenţă contabilă pe calculator, deoarece era vorba de multe sume de bani cheltuite şi voiam să am o justificare în faţa preşedintelui când voi fi întrebat. Între aceste cheltuieli menţionez plata lunară a sumei de 4500 – 4800 lei către numitul C.M.L. (la care preşedintele avea o datorie, fără să cunosc originile acesteia), cheltuieli cu maşinile familiei – cauciucuri, jante, bani cash daţi lui Uioreanu Horea sau soţiei acestuia, câte 2000 – 3000 lei; pentru cabană am plătit taxele pentru proiectare, arhitect, materiale de construcţie, geamuri, betoane, am plătit de asemenea din acei bani taxa de candidatură a ElenaUioreanu la alegerile parlamentare din toamna 2012, mai precis i-am dat acesteia în mână suma de 11.200 lei pentru a plăti taxa respectivă", se arată în sentinţa prin care Uioreanu a fost arestat pentru 30 de zile.

Elena Uioreanu a divorţat de Horea Uioreanu la începutul acestui an, anunţând pe facebook că a divorţat de Horea Uioreau. În prezent, Elena Uioreanu este deputat PNL în Colegiul 9 Cluj.

Evidenţă ţinută ca un contabil cu mânecuţe

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful de cabinet  ţinea evidenţa cu stricteţe a sumelor pe care Uioreanu le primeacu titlul de mită. "Din  fişierele excel, obținute ca urmare a percheziției informatice, în care se consemnau banii intraţi şi cheltuiţi, rezultă că, în afara unor cheltuieli mărunte, gen pișcoturi și șampanie, banii erau folosiți în proporție covârșitoare în interes personal. De apreciat este faptul că banii au fost administrați cu grijă, fiecare  sumă a fost consemnată cu atenție, iar „becul” cumpărat cu scopul de a se verifica dacă banii primiți sunt marcați cu inscripția „mită”  au fost trecuți la capitolul cheltuieli, fără a se apela la banii publici", se mai arataă în sentinţa Curţii de Apel Cluj.

45.000 de lei de la firma Diferit, prin şeful de la DRDP Cluj

Pe lângă oamenii de afaceri care au fost arestaţi în dosar, pentru prima dată a fost pomenit şi numele firmei Diferit SRL, care derulează mai  multelucrări importante în Cluj Napoca, inclusiv refacerea tramei stradale în valoare de 20 de milioane de euro. Banii, susţine DNA au ajuns  la Consiliul Judeţean Cluj la solicitarea lui Eugen Cecan, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj. "La fel de  relevant este episodul descris de martor în declaraţia aflată la file nr. 88, în care martorul arată textual „tot în acea perioadă din toamna 2012, probabil în octombrie, la sediul Cluj, s-a prezentat numitul V., director al firmei Diferit S.R.L., care a lăsat la secretara preşedintelui Uioreanu un plic maro în care se afla suma de 45 000 de lei. Secretara aştepta să revină preşedintele la birou şi când acesta a revenit în instituţie a întrebat ce conţine plicul şi de la cine provine. Cum secretara nu a ştiut să dea datele cerute, preşedintele a solicitat secretarei să deschidă plicul. De faţă era şi secretara M.L.. S-a constatat că în plic se afla suma de 45 000 de lei, am apărut şi eu în birou, iar preşedintele mi-a cerut să verific, să aflu de unde sunt banii. Pentru că nu aveam datele necesare şi secretara nu a ştiut să mă lămurească cu nimic, am luat decizia de a cumpăra un bec cu ultraviolete pentru a verifica banii. Am văzut că totul este în regulă şi i-am spus preşedintelui că banii nu sunt marcaţi. La circa două zile am aflat că numitul C.E. (Cecan Eugen), director la C.N.A.D.R. i-a cerut omului de afaceri ce deţine firma Diferit să aducă preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj suma de 10 000 euro sau echivalent în lei în regim de urgenţă, banii fiind necesari preşedintelui”, se mai arată în sentinţa CUrţii de Apel Cluj.