Tunul „alimente de la UE”, combătut cu tichete valorice

Tunul „alimente de la UE”, combătut cu tichete valorice SUrsa foto: EVZ

Produsele alimentare pe care românii săraci le primeau de la Uniunea Europeană ar putea fi înlocuite chiar din acest an cu tichete valorice, potrivit unei inițiative analizate de Ministerul Muncii. Mii de oameni nu au primit alimentele în ultimii doi ani, fondurile fiind deturnate.

După ce mii de români nevoiași au rămas fără alimente și în acest an, fie pentru că nu s-au livrat la primării, fie fiindcă au dispărut subit din magaziile autorităților locale, oficialii Guvernului se gândesc să sisteze distribuirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană.

În schimb, românii săraci urmează să primească tichete valorice pe baza cărora să își cumpere făină, zahăr și restul alimentelor de bază care vor fi permise. Motivul care a dus la această decizie: s-au plătit 27 de milioane de euro pentru alimente care nu au mai ajuns la oameni, iar alte câteva tone de produse nu se știe unde au dispărut.

Șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Dorel Benu, instituția care a fost responsabilă cu licitațiile pentru achiziționarea alimentelor, a explicat, pentru Evenimentul zilei, că noile reglementări sunt discutate în prezent la Ministerul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Distribuite prin Poștă, nu prin primării

„Vrem să scăpăm de necazuri. Această inițiativă se vrea implementată din acest an”, a explicat directorul. Și, ca să nu mai se creeze cozi la primării, tichetele valorice ar urma să fie distribuite prin Poștă. Reprezentații Ministerului Muncii nu au oferit detalii despre noile reglementări.

În atenția procurorilor

Ca și anul trecut, și anul acesta mii de români nevoiași nu au primit toate alimentele din cadrul programului care este finanțat cu bani de la UE. Dacă anul acesta, au rămas ba fără zahăr, ba fără conserve de carne și miere, anul trecut zeci de mii de beneficiari au rămas fără ulei și făină. EVZ a dezvăluit în ianuarie 2013 „tunul” dat în acest program: APIA a angajat o firmă înregistrată în Bulgaria, VIEM Corporation Eood, să livreze ulei și făină.

Alimentele nu au venit, iar reprezentanții firmei care au încasat aproape 27 de milioane de euro sunt de negăsit. După dezvăluirile EVZ, procurorii anchetează cazul. Persoanele care beneficiază de acest program au avut dreptul, în fiecare an, la făină, ulei, mălai, paste făinoase, biscuiți, orez, fasole boabe, mazăre, bulion, roșii în bulion și zahăr. Anul acesta s-au adăugat pe listă miere, conserve de carne și zacuscă.