Tudose se dă gras, dar nu-i curge untura pe nas

Tudose se dă gras, dar nu-i curge untura pe nas

În timp ce premierul Mihai Tudose îşi cerea luni, la „Ora Guvernului” din plenul Camerei Deputaţilor, scuze că România va avea o creştere economică mai mare decât cea asumată în proiecţia bugetară, ministrul Comunicaţiilor semna un contract cu un consultant pentru ca acesta să stabilească dacă cele 170 de milioane bugetate pentru capitalizarea Poştei Române, care zac nefolosite, sunt de ajuns. Este doar un mic semn că proiecţia când dă cu plus, când cu minus, după interesul politic al celui care o interpretează.

Cine a urmărit de pe margine duelul dintre premier şi deputaţii opoziţiei pe tema situaţiei economiei româneşti sigur va rămâne ameţit cel puţin până la sfârşitul săptămânii. 

Dacă e să crezi guvernul PSD-ALDE, ţara abia mai poate suporta bunăstarea pe care a creat-o în cele opt luni de guvernare. Investiţiile ar dudui, deficitul este în scădere ca şi cotele apelor Dunării la ora 12 fără 10, datoria publică ne situează între premianţii UE, comisarul european Corina Crețu a aprobat investiții de 155 milioane de euro în domeniul infrastructurii de gestionare a apei din România, iar lipsa autostrăzilor se datorează lui Ludovic Orban, care a fost ministrul Transporturilor acum vreo zece ani.

Bineînţeles că mai sunt şi lipsuri, dar nu sunt motiv de autocritică, deoarece fac parte din greaua moştenire lăsată de tehnocraţii lui Cioloş. Aici prim-ministrul a fost extrem de clar şi gramatical: „Toate nebuniile pe care, sau o parte din nebuniile, care este obligat Ministerul Educaţiei să le implementeze au fost stabilite anul trecut. Inclusiv celebrul manual de sport”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, ghinion cum ar zice preşedintele republicii, simultan cu lăudăroşenia premierului, un fost ministru în cabinetul Grindeanu s-a pomenit vorbind neîntrebat. Guvernul nu are bani în acest moment pentru proiectele declarate câştigătoare în programul Start- Up Nation, pentru că nu a existat o rectificare bugetară în luna august, a anunţat Florin Jianu, fost deţinător al portofoliului pentru IMM-uri şi iniţiator al programului. Ca să fie chestiunea şi mai groasă, deputatul neafiliat Victor Ponta nu s-a abţinut nici el şi a dorit să ia cuvântul în prezenţa premierului Mihai Tudose pentru a-i atrage atenţia că indiferent dacă făcea rectificarea bugetară în august ori o va face în octombrie, ea va fi pe minus: „Eu am execuţia bugetară pe primele şapte luni, veniturile sunt cu un miliard mai mici decât în 2016, cheltuielile cu 16 miliarde în plus, deci rectificarea ar fi trebuit să fie negativă”.

Potrivit PNL şi USR, lucrurile stau fix pe dos decât le-a prezentat şeful de la Palatul Victoria. Liberalul Florin Roman s-a adresat direct lui Liviu Dragnea, considerându-l pe Tudose doar o marionetă. El l-a acuzat pe preşedintele PSD de „terorism fiscal”, pentru că a dublat ajutoarele sociale, a încurajat nemunca şi a pus „jugul pe românii care muncesc cinstit” şi, pe cale de consecinţă, a „îndatorat România cu 18 miliarde de la începutul anului” şi a „pus un bir de 513 euro în buzunarul fiecărui roman”.

Dacă s-ar fi oprit aici înţelept rămânea, numai că a rămas fără frână şi a dus totul în derizoriu, când a completat: „Domnule Dragnea, vă spun opriţi-vă, ajunge! Sunteţi un mic copil pe lângă Terente. Vă dau un sfat, fugiţi trei ani de zile în Bulgaria. Trec repede, mai ales dacă fugi de la Teleorman. Dar mi-e milă şi de bulgari, aşa că mai bine plecaţi pe plajă la Fortalezza, unde vă place mai mult decât la Alexandria”. Curat dezbatere economică serioasă!

La rândul său, Claudiu Năsui de la USR a criticat prezentarea situaţiei economice a României făcută de către premierul Mihai Tudose, acuzând Guvernul de incompetenţă şi minciună pentru că, deşi anunţă o creştere economică record, totuşi deficitul este uriaş, iar taxele au fost majorate.

Deci, guvernul se mândreşte că e binefăcut, iar opoziţia îl face de râs că are chelie.

Acestea fiind consemnate, fiecare român nu are decât să înţeleagă ce poate sau ce vrea, după ce-şi consultă propriul portofel.

Apropo de ameţeleală şi ameţiţi. În şedinţa de grup care a precedat luni deschiderea sesiunii parlamentare, aleşii USR au căutat preţ de trei ore răspuns la întrebarea: Suţinem o moţiune de cenzură iniţiată de PNL, dacă ne roagă? La final, unul mai puţin ameţit zice: Dar, ne-au cerut să o semnăm? Nu, i s-a răspuns. Dar, au iniţiat-o?, a mai întrebat el cu voce nevinovată. Nu, a fost lămurit prompt.

Cam despre asta e vorba în politica românească.