Trei mari supermarketuri, vizate în scandalul calității alimentelor cu dublu standard
- Carmen Andrei
- 11 iulie 2017, 00:00
Ancheta privind dublul standard al produselor alimentare bate pasul pe loc de luni bune. Aşa cum Evenimentul zilei a anunţat, încă de la începutul scandalului, România a reacţionat timid şi destul de târziu faţă de restul țărilor central europene care au sesizat Comisia Europeană încă din martie. Până acum nu s-a comunicat niciun rezultat
Dublul standard al produselor alimentare se referă la diferenţele de gusturi între produsele comercializate în Europa de vest, faţă de Europa de est la acelaşi produs, realizat de acelaşi producător, cu aceaşi reţetă tipărită.
Studiul comparativ a debutat acum o lună
După un start întârziat, după ce a trimis scrisori către omologii săi din Germania, Olanda şi Belgia, ministrul Agriculturii Petre Daea a decis ca o echipă de control compusă din mai mulţi specialişti să realizeze mai multe teste pe cele mai importante produse în cauză.
Astfel, aflăm de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale că o echipă formată din specialiști din cadrul ministerului de resort, ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat la Maastricht, Aachen și Bruxelles, în perioada 19 - 26 iunie 2017, având ca obiectiv realizarea studiului comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard.
„Delegația noastră a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcție de prezența lor în statele mai sus menționate și în România, precum și de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din țările vizate: LIDL – Germania și Olanda; KAUFLAND – Germania; Belgia – DELHAIZE (Mega Image –România). Produsele au fost selectate conform competențelor de către reprezentanții ANPC și ANSVSA, ținând cont de ingredientele și declarațiile nutriționale ale acestora și, mai ales, ținând cont ca aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România”, se consemnează în comunicatul Ministerului Agriculturii.
Probele sunt încă în lucru
Nu mică ne-a fost mirarea când am aflat că oficialii ministerului Agriculturii au anunţat că, într-o primă fază, au analizat doar produsele din spațiul european comercializate în magazinele alimentare româneşti, concluzia fiind că sunt bune de consum, ceea ce, desigur, nu ne îndoiam.
Într-un final aflăm că Ministerul Agriculturii a trecut la studiul comparat pentru a da un verdict în scandalul produselor cu dublu standard de calitate din Vestul şi Estul Europei. Din cele trei state vestice, dar şi din România au fost identificate și prelevate 29 de probe din preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește şi ciocolată.
Probele recoltate din Belgia, Olanda și Germania au fost predate către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, ce aparține ANSVSA, spre analiză.
Totodată, după revenirea în țară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeași echipă a prelevat din magazinele din România probe din produse identice cu cele prelevate din Belgia, Olanda și Germania.
„Probele au fost prelevate şi sunt în lucru”, ne spun oficialii ANSVSA.
„Se confundă calitățile cu standardele”
Sorin Minea, Preşedintele Patronatului Romalimenta a declarat, în exclusivitate pentru EVZ: „Pe aceeaşi calitate, produsele sunt identice. Pe aceeaşi denumire a produsului poate să fie o calitate mai slabă sau nu. Nu cred că sunt dublu standarde. Se confundă calitățile cu standardele. Din ce ştiu, şi Comisia Europeană e de părerea mea, nimeni nu a găsit altceva. Ceea ce am văzut: cel care compară cașcavalul maturat cu cașcavalul proaspăt, au alte preţuri chiar dacă se numeşte la fel. Să se citească eticheta! Este vorba de şuncă de Parma maturată sau şuncă de Parma proaspătă, diferenţa este de 1 la 3. Nu de calitate inferioară este vorba, ci de timp, dar compoziţia şi reţeta era aceeaşi. Poate la spărturi, la condimente să fie dublu standard, dar la restul nu cred! Mai bine ăla de la ANPC nu ar vorbi despre E-uri, fără să ştie depre ce vorbeşte. Era vorba despre compoziţie şi vorbea despre materii prime, poate cumpărătorul român ar fi învăţat ceva, el se uită după E-uri de-a-n boulea. Deci singura chestie irelevantă se numeşte E. Numărul de E-uri nu are nicio legătură cu calitatea produselor, are legătură, cel mult, cu termenul de valabilitate”.
Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria clamează lipsa de etică a producătorilor vest-europeni
Liderii Grupului de la Vișegrad (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria) s-au întâlnit la Varșovia, pentru a discuta, printre altele, despre calitatea alimentelor din estul Europei. Comparații adhoc, dar și teste de laborator au arătat că unele mărci fabricate de multinaționale folosesc ingrediente diferite, de multe ori mai ieftine, în produsele alimentare pe care le vând dincolo de „Cortina de Fier”, conform unei analize publicate de Euractiv. Practica pare să fie legală în UE, atâta timp cât ingredientele sunt declarate. Dar liderii central și est-europeni spun că nu este etic ca produse vândute sub aceeași marcă, în același ambalaj, să fie de o calitate inferioară în „noile” state membre UE. Liderii Grupului de la Vișegrad au ridicat această problemă la reuniunea din 6 martie a Consiliului pentru Agricultură al UE și au cerut soluții, care să presupună schimbări în legislația de protecție a consumatorilor și securitate alimentară.