Trecutul sinistru al unei insule paradisiace. Turiștii habar n-au că își petrec vacanțele pe meleagurile unor criminali feroce - GALERIE FOTO

Trecutul sinistru al unei insule paradisiace. Turiștii habar n-au că își petrec vacanțele pe meleagurile unor criminali feroce - GALERIE FOTO

Tarutao este una dintre cele mai spectaculoase insule ale Thailandei, un loc paradisiac unde apa de culoarea smaraldului scaldă țărmurile cu nisipuri albe, fine. Plajele uriașe sunt adesea pustii iar jungla din apropiere adăpostește o faună fascinantă. Pe vremuri însă, nu pentru frumusețea sa de revistă era însă cunoscută, ci pentru că era locul în care poposeau unii din cei mai fioroși criminali din regiune.

Tarutao este cea mai mare din cele 51 de insule ale Parcului Național Marin Tarutao Ko. Este un paradis tropical verde cu peisaje spectaculoase. Aspectul său incredibil este însă un fapt apreciat mai ales în ultimele decenii, odată cu dezvoltarea turismului în zonă, în trecut insula fiind cunoscută pentru cu totul alte aspecte, mult mai puțin plăcute, scrie BBC.

În anii 1930, Departamentul de Corecție al Thaiandei a început să analizeze care din insule ar fi mai potrivită pentru o colonie penitenciară pentru a decongestiona aglomerația din pușcăriile din Bankok. Tarutao li s-a părut locația ideală pentru că se află la aproximativ 40 de kilometri de coastele sud-vestice ale Thailandei, evadarea fiind un gest extrem de riscant.

Astfel, prin 1939, pe Tarutao își ispășeau pedeapsa deținuți politici, dar și unii din cei mai periculoși criminali din acele timpuri. Închisoarea era chiar insula, înconjurată de ape nesfârșite.  Deținuții erau „cazați” în cocioabe ascunse în adâncul pădurii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1941, când ce de-al Doilea Război mondial a atins și sud-estul Asiei, odată cu invadarea Thailandei de către Japonia, insula nu a mai fost aprovizionată cu hrană sau medicamente de pe continent. Lipsiți de cele necesare traiului, deținuții, dar gardienii și-au unit forțele și au ajuns în scurt timp cei mai temuți pirați din regiune. Situația era atât de critică iar pagubele atât de însemnate încât, în 1946, militarii britanici au intervenit pentru restabilirea ordinii. Toți pușcăriașii au fost trimiși pe continent iar din 1948 până în 1974, când s-a decis înființarea Parcului Național Marin Tarutao Ko, insula a fost complet abandonată

În ciuda vegetației luxuriante, ruinele fostei colonii penale sunt încă vizibile pe insula. Unele din celule s-au conservat atât de bine încât pot fi vizitate, accesul fiind posibil datorită unui drum pavat pe care se poate merge foarte ușor cu bicicleta.

În ciuda dezvoltării turistice, mare parte a insulei a rămas neatinsă. Autoritățile au decis să permită construirea unor bugalouri și campinguri și nimic mai mult, astfel că  iubitorii de sălbăticie vor fi absolut fascinați de ce vor găsi la fața locului.