Tratamente moderne pentru bolile picioarelor

Tratamente moderne pentru bolile picioarelor

Marius Uscatu, un medic român specializat în Franţa, propune metode noi de tratare a monturilor sau a „ciocurilor“ din călcâi.

Afecţiunile labei piciorului (cum ar fi pintenii din călcâi sau monturile) pot fi tratate mult mai eficient şi cu o rată de recidivă mult mai mică cu ajutorul tehnicilor de ultimă oră, valabile acum şi în România, în Capitală.

Doctorul care le pune în practică, un român specializat mai mulţi ani în Franţa în chirurgia gleznei şi a piciorului, contrazice teoriile potrivit cărora piciorul plat al copilului până în 5 ani trebuie tratat sau pintenii din călcâi trebuie supuşi terapiei cu raze X. Tratamentele propuse sunt mai simple de atât: încălţăminte sau exerciţii speciale. Medicul propune şi o nouă metodă chirugicală de îndepărtare a monturilor, cu ajutorul unui dispozitiv special care nu există nicăieri altundeva în ţară. Operaţii mai puţin dureroase Una dintre principalele preocupări ale doctorului Marius Uscatu sunt monturile (excrescenţe osoase care cresc lângă degetul mare de la picior). Aceste excrescenţe devin din ce în ce mai proeminente şi incomode cu vârsta. Întâlnite în general la femei (doar 5% dintre cei afectaţi sunt bărbaţi), acestea sunt operate în România prin tehnici vechi. Drept urmare, riscul de recidivă este mare, între 20% şi 50% dintre paciente întorcându-se în spital pentru o nouă operaţie. În plus, astfel de intervenţii făcute prin metode vechi sunt şi mai dureroase.

„În urma operaţiei pe care o fac, în care folosesc un dispozitiv special cu care tai osul, riscul de recidivă scade la 2%-5%. Procedura pe care o aplic nu este foarte deosebită, însă în România nu o face nimeni identic. În România nu sunt ortopezi specializaţi pe laba piciorului, iar tehnicile folosite nu s-au mai schimbat de acum 10 ani. Una e să faci o operaţie de 500 de ori pe an şi să ai ca principală preocupare o singură bucăţică din picior. Înveţi mereu tehnici noi, eşti la curent cu noutăţile. La monturi trebuie să ştii cât să tai, care ligamente trebuie tăiate“, explică doctorul Uscatu, care s-a supraspecializat timp de trei ani în cadrul Serviciului de Chirurgie a Piciorului CTO Strasbourg. Pintenii din călcâi, trataţi cu exerciţii

Ne puteți urmări și pe Google News

Marius Uscatu propune metode noi şi pentru tratarea pintenilor din călcâi. „Pintenul calcaneean nu este o boală în sine, ci un simptom. Poate fi vorba despre 20-30 de diagnosticuri. Ideea e să tratăm cauza, nu pintenul în sine. Nu e o idee bună să-i dăm pacientului antiinflamatoare, sau mai rău, să-l supunem razelor X. Putem schimba încălţămintea, să-l învăţăm să practice exerciţii speciale“, mai spune specialistul. Acesta contrazice şi teoriile care văd piciorul plat ca pe o boală şi susţine că acesta se autocorectează, în cazul copiilor până în 5 ani, în proporţie de 95%. „Mai periculos este piciorul scobit, care este şi mai greu de tratat şi duce la tulburări mult mai mari, chiar de statică“, precizează chirurgul. CV

Marius Uscatu > medic specialist ortoped la Memorial Hospital Bucureşti

> supraspecializare în chirurgia gleznei şi a labei piciorului în Franţa, Serviciul de Chirurgie a Piciorului CTO - Strasbourg (2004-2007)

> diplomă universitară (DIU) de Chirurgie a Gleznei şi Piciorului (nov. 2006-iulie 2007), cu recunoaştere internaţională

> stagii de pregătire în centre din Franţa (Lyon, Monaco, Marsilia, Bordeaux)

> a absolvit Facultatea de Medicină şi a urmat rezidenţiatul în România, în cadrul Spitalului Militar Central din Bucureşti.