Tratament pentru AUTISM, în premieră într-un spital din Bucureşti

Tratament pentru AUTISM, în premieră într-un spital din Bucureşti

Copiii cu autism vor putea fi trataţi, în premieră în România, în camera Snoezelen sau "camera viselor", deschisă la Spitalul de Psihiatrie Titan "Gorgos", după ce specialiştii unităţii au fost instruiţi în această terapie timp de mai multe zile, de un profesor din Germania

Spitalul de Psihiatrie "Constantin Gorgos" din Capitală este prima unitate sanitară din ţară care beneficiază de un astfel de spaţiu, a declarat agenţiei Mediafax dr. Luminiţa Mihai, şeful Centrului de îngrijire pentru copii cu tulburări de spectru autist din unitate.

Terapia Snoezelen, denumită şi terapie multisenzorială, este folosită în special pentru tratarea copiilor cu dizabilităţi mintale, dar şi a altor suferinţe, a explicat prof. univ. dr. Krista Mertens din Germania, care a venit în România la Spitalul Titan pentru a pregăti prima echipă de specialişti ce va lucra în terapia Snoezelen.

Terapia are loc într-o cameră special echipată, în care sunt folosite lumina, sunetul, mirosurile, texturile, imaginile şi muzica, pentru a induce stimulări senzoriale copiilor cu autism. Copiii declanşează ei înşişi imaginile sau sunetele respective, ceea ce le captează interesul, le activează memoria, le stimulează coordonarea ocul-motorie, îi ajută să facă legătura cauză - efect şi le creează impresia că au control asupra mediului alături de o senzaţie de relaxare.

”Numele porneşte de la un termen care are o rezonanţă cel puţin ciudată, şi anume Snoezelen. Nu este un termen foarte academic. De fiecare dată când este pronunţat are o rezonanţă cel puţin comică, dacă nu cumva chiar ciudată şi nu prea poate fi luat în serios. Acesta a fost inventat în 1978 în Olanda şi, practic, reprezintă o combinaţie, un amestec între doi termeni proveniţi din limba engleză, care înseamnă exact acelaşi lucru: a trage un pui de somn, a dormita sau a visa", a început povestea pentru Mediafax dr. Krista Mertens.