Toții oamenii președintelui

Toții oamenii președintelui

„Al doilea președinte al României”. Așa i-a spus Victor Ponta șefului Administrației Prezidențiale, Dan Mihalache. În afară de Mihalache, majoritatea consilierilor Prezidențiali au o activitate extrem de discretă

La Palatul Cotroceni lucrează, în prezent, zece consilieri prezidențiali, cu rang de ministru, și 12 consilieri de stat, cu rang de secretar de stat.

Schema de funcții nu este încă ocupată complet. De pildă, Departamentul pentru Problemele Diasporei nu are încă un titular.

Societatea civilă protestează

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem uimiţi şi îngrijoraţi că v-aţi oprit, pentru funcţia de şef al Cancelariei Prezidenţiale, asupra unei persoane (Dan Mihalache) ale cărei antecedente nu-l recomandă, în niciun caz, ca pe un democrat veritabil”, îi scriau, la 30 noiembrie, lui Iohannis, mai mulți intelectuali, printre care Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu.

FOTO: Klaus Iohannis

„Îi asigur pe semnatarii ei că rămân credincios promisiunilor pe care mi le-am luat”, răspundea, prompt, Iohannis. Câteva săptămâni mai târziu, Mihalache era numit șeful Cancelariei Prezidențiale.

Scutaru, alungat de DNA

Și alte numiri au provocat controverse: Dan Muraru, numit consilier prezidențial pentru relația cu societatea civilă, a fost considerat un produs politic al lui Relu Fenechiu, fostul lider PNL aflat în prezent în pușcărie.

Lazăr Comănescu, consilier prezidențial la Departamentul de Politică Externă, a fost criticat pentru atitudinea din timpul loviturii de stat din vara lui 2012, când era ambasador la Berlin și ar fi susținut tezele USL.

Administrația Prezi den țială a pierdut un consilier important întrucât acesta avea probleme cu DNA-ul: George Scutaru, care conducea Departamentul Securității Naționale, a plecat cu câteva zile înainte de a fi chestionat de procurori în legătură cu finanțările din campania electorală din 2008.

Preluat de la Ambasada SUA

Unul din puținii consilieri prezidențiali care a scăpat de critici a fost Laurențiu Ștefan (foto), care conduce Departamentul de Politică Internă. Până când a fost angajat de Iohannis, el a lucrat la Ambasada SUA, în calitate de consilier politic. „Aflu cu bucurie că (...) va fi consilierul lui Klaus Iohannis pentru politică internă. Laurențiu a fost unul dintre cei mai buni studenți cu care am lucrat la Facultatea de Științe Politice”, a scris europarlamentarul Cristian Preda.

FOTO: Laurențiu Ștefan

Expertul constituțional

Profesorul universitar Elena Simina Tănăsescu (foto) a fost numită în fruntea unui departament nou-înființat de către Klaus Iohannis, de Reformă Instituțională și Constituțională. Până acum, ea a evitat să spună dacă această administrație dorește sau nu revizuirea Constituției. „Administrația Prezidențială are ca principal obiectiv înțelegerea procesului de revizuire început”, spunea Tănăsescu, în mai 2015.

FOTO: Elena Simina Tănăsescu

Diplomatul din anii ,70

Afacerile externe sunt coordonate de un diplomat care și-a început cariera în perioada regimului comunist și se află în pragul pensiei. Născut în 1949, Lazăr Comănescu (foto) a intrat în Ministerul de Externe imediat după absolvirea facultății, în 1972. Punctul de vârf al carierei sale a fost în 2008, când a fost ministru de Externe, în Guvernul Tăriceanu. În noiembrie 2014, i s-a reproșat modul în care a organizat alegerile prezidențiale din Germania, unde era ambasador.

FOTO: Lazăr Comănescu

Șeful informațiilor secrete

Fostul ministru al Apărării și de Interne din Cabinetele Radu Vasile și Mugur Isărescu, Constantin Dudu Ionescu (foto), pe vremuri un țărănist convins, a ajuns să coordoneze serviciile secrete, din poziția de Director al Oficiului de Informații Integrate. După etapa PNȚCD, Ionescu a trecut pe la Partidul Conservator și PDL. În 1998, în calitate de ministru al Apărării, a propus amnistierea unor „fapte” din decembrie 1989.

FOTO: Constantin Dudu Ionescu

Eternul expert european

Actualul președinte a apelat, și el, la Leonard Orban (foto), fost comisar european, pentru a-l consilia în complicatele probleme europene. Orban, considerat un tehnocrat, a cooperat cu aproape toate structurile de putere din România: secretar de stat în guvernul Tăriceanu, ministru al Afacerilor Europene în cabinetele Boc și Ungureanu, a supraviețuit și în primul guvern Ponta. El a fost schimbat, în decembrie 2012, de către Eugen Teodorovici. În ianuarie 2015, Leonard Orban a preluat Afacerile Europene din cadrul Administrației Iohannis, înlocuindu- l pe ambasadorul Bogdan Mănoiu, cel care gestionase acest dosar în timpul lui Traian Băsescu. El a fost primul comisar european al României, deținând portofoliul pentru multilingvism, între ianuarie 2007 - februarie 2010. Fratele său este Ludovic Orban, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

FOTO: Leonard Orban