Torționarul marelui lider țărănist Ion Mihalache dă ochii cu procurorii. Alexandru Vișinescu: "Nu regret nimic!"

Torționarul marelui lider țărănist Ion Mihalache dă ochii cu procurorii. Alexandru Vișinescu: "Nu regret nimic!"

Alexandru Vişinescu a dato declaraţie la Parchetul instanţei supreme, în dosarul în care este acuzat de genocid, el spunând, la ieşirea din sediul instituţiei, că nu regretă nimic din ceea ce a făcut şi că este pregătit pentru o eventuală trimitere în judecată.

Update ora 12.30  La ieşirea din sediul Parchetului, întrebat dacă regretă ceva din ceea ce a făcut sau moartea acelor deţinuţi, Vişinescu a răspuns: "Nici vorbă". Întrebat dacă este pregătit pentru o eventuală trimitere în judecată şi pentru un proces bazat pe aceste acuzaţii, Vişinescu a răspuns afirmativ, fără a face alte comentarii. Avocat: "A fost o declaraţie dictată"

Avocatul Dan Petre a declarat că Alexandru Vişinescu a dat "o declaraţie dictată", pe care doar a semnat-o, şi în care şi-a menţinut poziţia de om nevinovat.

"Le-a arătat procurorilor că a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat şi că a executat ordinele Direcţiei Generale a Penitenciarelor, nu a fost sancţionat, nu a fost evidenţiat, a avut o activitate normală, nu a dat dovadă de exces de zel. Este conştient că au fost nişte timpuri şi perioade urâte în care oamenii erau luaţi de acasă seara şi nu ştiau dacă mai trăiesc până a doua zi dimineaţa, erau condiţii grele, iar el nu a contribuit cu nimic la înrăutăţirea situaţiei vreunui deţinut. Îi pare rău doar că au existat acele timpuri, el nu a făcut nimic", a spus avocatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat ce a spus Vişinescu despre decesul mai multor deţinuţi, avocatul a spus că a susţinut că toate "au fost decese din cauze naturale". Avocatul a arătat că este posibil ca Vişinescu să revină la audieri, dacă procurorii îl vor mai chema. Acuzaţiile procurorilor Acesta este urmărit penal într-un dosar deschis după o plângere a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România (IICMER). Printre victimele lui Vişinescu este şi fostul lider ţărănist Ion Mihalache. Reamintim că parchetul Instanţei Supreme a anunţat, la începutul lunii septembrie, că Alexandru Vişinescu este urmărit penal pentru genocid, întrucât în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală. „A supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)”. Vişinescu, primul torţionar pus sub acuzare pentru genocid după Revoluția din 1989.