TOPURILE ANULUI POLITIC 2014. Scandalul manualelor digitale – „lovitura banditească” dată elevilor, părinților și profesorilor
- Violeta Fotache
- 26 decembrie 2014, 00:00
Unul dintre marile scandaluri care a marcat domeniul Educației în anul care se termină este cel generat de prima licitație organizată în România pentru manuale care au și componentă digitală – câte două CD-uri pentru fiecare an școlar, scandal din cauza căruia elevii de clasele I și a II-a au început școala fără a avea nici măcar manualele vechi, a căror tipărire nu a mai fost comandată.
„Lovitură banditească”, „tun”, „lipsă de transparență” au fost doar câteva din etichetele puse acestei licitații, în luna august 2014, în urma căreia au fost depuse 17 contestații și mai mulți editori au sesizat Direcția Națională Anticorupție „pentru vicierea rezultatelor licitației și pentru suspiciunea că dincolo de această licitație există interese mult mai mari”.
Lupta dintre editorii de manuale școlare, pe de o parte, dar și războiul dintre Uniunea Editorilor din România (UER) și Ministerul Educației, pe de altă parte, au întârziat procedurile care garantau faptul că aceste cărți vor fi pe băncile elevilor de clasa I și a II-a, la începutul anului școlar 2014-2015.
Mai mult decât atât, după ce, în replică, Ministerul Educației a susținut că procedurile legale au fost îndeplinite și că vor merge mai departe cu tipărirea manualelor digitale, la sfârșitul lunii noiembrie, ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat public faptul că nu va aproba licitaţia pentru manualele de clasa a III-a și a IV-a până nu va rediscuta regulile pentru acest proces. El a mai declarat că în Ministerul Educaţiei Naţionale „se lucrează” pentru modificarea legislației: „deoarece sistemul actual nu este viabil”.
Claudiu Istrate, director executiv al UER, a susținut, per a contrario, că schimbarea de legislație anunțată de ministru va atrage după sine o întârziere a manualelor digitale şi anul viitor pentru școlarii din clasele a III-a și a IV-a. Pricopie a fost acuzat că se folosește de un truc menit să-l scape de răspunderea pentru eșecul reformei digitale și că a urmărit să obțină o centralizare a achiziționării de manuale, UER cerând în mod repetat demisia acestuia. În decembrie, Remus Pricopie și-a pierdut funcția de ministru al Educației.
Evenimentul zilei vă invită să votaţi "Topurile anului politic 2014". Votaţi mai jos în cele cinci categorii propuse şi aflaţi rezultatele în ediţia de miercuri, 31 decembrie, a Evenimentului zilei.
Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.