Tensiunile UE-Rusia pot duce zona euro înapoi în recesiune

Tensiunile UE-Rusia pot duce zona euro înapoi în recesiune

Ostilitatea dintre Vest și Rusia, cauzată de criza ucraineană, afectează deja economia germană, potrivit unor studii noi.Sancțiunile impuse Rusiei și răspunsul Moscovei reduc încrederea investitorilor.

Germania este cel mai rău lovită de poziția Occidentului față de Rusia, pentru că este partenerul comercial cel mai mare al Rusiei din UE.

Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a afirmat că redresarea economică a zonei euro rămâne „slabă, fragilă și inegală” și a avertizat că sancțiunile și contra-sancțiunile dintre Vest și Rusia sunt cei mai importanți factori de risc la adresa economiei zonei euro. „Riscurile geopolitice sunt mari. Și situația din Ucraina, de pildă, va avea un impact mai mare asupra zonei euro decât asupra altor zone ale lumii”, a explicat Draghi.

Studii pesimiste

Eurostat va da publicității, azi, un raport bazat pe datele disponibile înainte de tensiunile din Ucraina și înainte ca sancțiunile impuse Rusiei să aibă efecte. Ceea ce înseamnă că a doua jumătate a anului stă sub semnul întrebării.

Cei mai îngrijorători indicatori sunt cei care arată că Germania începe să lupte pentru creștere economică, în contextul unei scăderi a încrederii economice. Germania, care are un sfert din economia zonei euro, a susținut restul țărilor din blocul comunitar, în ultimii ani. Institutul ZEW de cercetări economice din Mannheim a arătat că sentimentul economic în Germania a scăzut luna aceasta până la cel mai mic nivel din decembrie 2012 încoace.

Avertismentul vine după ce OSCE a atras atenția, luni, că analizele sale arată un moment de scădere a creșterii economice în Germania, iar un alt raport oficial, săptămâna trecută, demonstra că fabricile nemțești au produs mult mai puțin decât era de așteptat, în luna iunie.

Spirala sancțiunilor

Indicatorul ZEW al sentimentului economic a scăzut dramatic, până la un nivel record în 20 de luni, la 8.6 puncte față de 27,1 puncte în luna iulie. UE a interzis exporturile de echipamente de petrol și gaze către Rusia, iar Kremlinul a aplicat un embargo al importurilor de alimente din Europa.

Exporturile din zona euro către Rusia reprezintă mai puțin de 5% din totalul exporturilor comunitare, deci Europa poate face provocării. Dar scăderea încrederii și efectul ei asupra investițiilor ar putea fi cu adevărat dăunătoare.

0,1% va fi creșterea PIB-ului din zona euro, în al doilea trimestru al anului, față de primele trei luni din 2014, când creșterea a fost de 0,2%