Tensiune în creștere la granița Ucrainei cu Rusia
- Simona Mătieș
- 25 aprilie 2014, 00:01
Evenimentele din Estul Ucrainei se precipită, Guvernul a trimis armata contra separatiștilor pro-ruși.
Autoritățile de la Kiev au ordonat o operaţiune militară în oraşul Slaviansk și au trimis blindate la punctele de control din zonă, conflictul soldându-se cu cel puțin cinci morți.
Ieri după-amiază, operațiunea a fost, însă, suspendată, guvernul ucrainean urmând să-şi reanalizeze acţiunile în funcţie de informaţiile legate de situaţia existentă la graniţa estică, unde riscul de trecere a frontierei de către trupele ruse este crescut. Rusia a decis, ieri, să înceapă noi manevre militare în apropierea frontierei cu Ucraina, după cum a anunţat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.
Exerciții neplanificate
„Am fost constrânşi să reacţionăm în faţa acestei evoluţii a situaţiei”, a explicat ministrul Apărării, referindu-se la exercițiile la care participă unităţi din districtele militare Sud şi Vest, în timp ce aviația execută zboruri aproape de graniţa cu Ucraina.În acest timp, NATO organizează antrenamente în Polonia și statele baltice, ceea ce, susțin rușii, „nu contribuie la normalizarea situației din Ucraina”.
Şoigu susține că circa 11.000 de soldați ucraineni au fost trimiși pentru a participa la asaltul împotriva insurgenților pro-ruși, aceştia din urmă fiind doar puţin peste 2.000, ceea ce arată un „raport de forţe evident inegal”.
Autoritățile ucrainene se tem de cel mai pesimist scenariu - o sursă din guvern a declarat presei că „potrivit serviciilor de informaţii, a crescut considerabil riscul ca trupele ruse să treacă graniţa”.
Exportul de arme către Rusia, suspendat
Germania a reacționat și a suspendat 70 de contracte care vizau vânzarea de materiale militare către Rusia, din cauza situației din Ucraina. Suma totală a contractelor suspendate se ridică la 7,2 milioane de dolari. Berlinul a suspendat, anterior, cooperarea între conglomeratul industrial Rheinmetall AG şi Rusia. Rheinmetall AG, unul dintre cei mai mari producători de armamente şi materiale de război din Europa, construieşte, pe baza unui contract cu Ministerul rus al Apărării, un centru de pregătire militară în apropiere de Nijni Novgorod. Valoarea contractului se ridică la circa 100 de milioane de euro.
Cu toate acestea, șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a ținut să precizeze că Europa nu dorește un conflict militar cu Moscova, dar este decisă să adopte noi sancţiuni contra Rusiei, dacă aceasta continuă acţiunile ostile faţă de Ucraina.
Putin amenință Ucraina, Obama avertizează Moscova
După ce Kievul a lansat, ieri, un asalt asupra separatiştilor din Slaviansk, bastion al insurgenţilor pro-ruşi din Estul Ucrainei, reacția liderului de la Kremlin nu s-a lăsat prea mult așteptată. Vladimir Putin a vorbit despre „o crimă foarte gravă”, care va avea consecințe pentru cei care decid astfel de operațiuni.
„Dacă regimul actual de la Kiev a început cu adevărat să utilizeze armata contra populaţiei în ţară, este o crimă foarte gravă contra propriului popor. Dacă autorităţile actuale de la Kiev au făcut asta, atunci este vorba despre o juntă, despre un tip de bandă criminală’’, a declarat Putin.
În același timp, liderul de la Washington, aflat în vizită la Tokyo, a acuzat, însă, Rusia că nu respectă acordul internaţional semnat la Geneva şi a ameninţat cu noi sancţiuni la adresa Moscovei. „Până în prezent, noi am văzut că nu se respectă nici spiritul, nici litera acordului de la Geneva”, a declarat Barack Obama, într-o conferinţă de presă. Dacă Rusia va continua să ignore acordul, „vor exista consecințe și noi sancțiuni americane”, a spus Obama.
Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat, ieri, SUA și UE că folosesc Ucraina ca pe un pion în jocul lor politic. „SUA și UE au încercat să instige la o nouă revoluție colorată în Ucraina, o operaţiune de schimbare a regimului contrar Constituţiei”, a susținut el, adăugând că nu toţi au tras „învăţăminte” după Războiul Rece şi schimbările în plan mondial.