Tăriceanu şi-a pus ministru un fost coleg

Tăriceanu şi-a pus ministru un fost coleg

Cristian Adomniţei a fost demis ieri, decisivă fiind deplasarea ministrului educaţiei la propria-i nuntă cu un elicopter al MIRA. În locul lui Adomniţei, premierul l-a numit pe Anton Anton, un fost coleg de-al său, pe vremea când ambii erau profesori la Institutul de Construcţii din Bucureşti.

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a fost revocat din funcţie ieri, după o săptămână în care a votat în parlament majorarea salariilor cadrelor didactice, săptămână care a culminat cu deplasarea la propria-i nuntă cu elicopterul MIRA, cu ocazia unei misiuni la Albiţa a colegului său Cristian David.

După revocarea din funcţie a lui Adomniţei, Tăriceanu şi-a axat criticile la adresa lui pe subiectul votului din parlament.

Acesta a declarat că Adomniţei a fost demis pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a monitoriza dezbaterile din comisiile parlamentare pentru a evita „derapaje“ precum adoptarea legii prin care au fost majorate salariile profesorilor cu 50%. În locul lui Cristian Adomniţei, premierul Călin Popescu-Tăriceanu l-a propus, ieri, drept ministru al educaţiei pe Anton Anton, un fost coleg de profesorat de la Institutul de Construcţii din Bucureşti. În câteva ore, preşedintele Traian Băsescu a semnat atât decretul de revocare a lui Cristian Adomniţei, cât şi pe cel de acceptare ca succesor al lui Anton Anton. Acesta va depune jurământul în faţa preşedintelui după publicarea în Monitorul Oficial a celor două decrete, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Ne puteți urmări și pe Google News

La momentul nominalizării, Anton Anton deţinea funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică. El este membru PNL din 1995.

Tăriceanu: Adomniţei a acumulat greşeli

În intervenţia de ieri, Tăriceanu a respins ipoteza potrivit căreia Adomniţei a fost demis pentru că a folosit un elicopter al Ministerului de Interne pentru a ajunge la propria-i nuntă. Premierul a precizat că i se pare inacceptabil gestul ministrului, deşi a înţeles argumentele pe care acesta le-a adus, dar a adăugat că presa şi opinia publică nu sunt dispuse să le accepte. Totuşi, Tăriceanu a recunoscut implicit că nu l-a nemulţumit doar votul din parlament. Întrebat de presă de ce a aşteptat până acum pentru a-l demite, Tăriceanu a spus: „O serie de lucruri acumulate în ultima vreme m-au făcut să iau această decizie“.

„Picătura care a umplut paharul“

De fapt, după cum au afirmat mai mulţi lideri liberali, deplasarea lui Adomniţei la nuntă cu elicopterul MIRA a fost „picătura care a umplut paharul“. Adomniţei fusese criticat de mai multe ori în conducerea PNL, dar de fiecare dată a supravieţuit graţie sprijinului pe care i l-a acordat Relu Fenechiu, unul dintre liderii influenţi ai PNL. Ministrul a fost criticat extrem de dur de Tăriceanu, în primăvara acestui an, într-o şedinţă a Biroului Politic Central, pentru că nu a reuşit să promoveze în parlament un pact pentru învăţământ, gândit în conducerea PNL, dar lansat la apă de preşedintele Traian Băsescu. După votul de săptămâna trecută din parlament, Tăriceanu a ezitat, el afirmând chiar la şedinţa de luni a Biroului Politic că îi lasă lui Adomniţei zece zile să negocieze cu sindicatele.

Afirmaţia lui Tăriceanu a venit după ce vicepreşedintele Ludovic Orban i-a solicitat demisia lui Cristian Adomniţei. Explicaţia acestui răspuns ar fi aceea că luni dimineaţă Tăriceanu nu conştientiza impactul mediatic al subiectului legat de deplasarea cu elicopterul.

FACULTATEA DE HIDROTEHNICĂ

Anton, fost coleg de catedră cu Tăriceanu

Între premierul Călin Popescu- Tăriceanu şi Anton Anton noul ministru al educaţiei, există, potrivit unor informaţii convergente din mediul politic, o relaţie mai veche de prietenie. Cei doi s-au cunoscut la Institutul de Construcţii din cadrul Facultăţii de Hidrotehnică. Amândoi au predat acolo: Tăriceanu a fost asistent universitar între 1980 şi 1991, iar Anton Anton a fost, încă din 1972, şeful laboratorului de hidraulică. În prezent, noul ministru predă la Institutul de Construcţii.

Relaţia de prietenie dintre cei doi a continuat şi după Revoluţia din 1989. Cea mai bună dovadă în acest sens este un episod petrecut la începutul guvernării Alianţei „Dreptate şi Adevăr“. Liberalii discutaseră despre nominalizarea lui Adrian Miroiu drept secretar de stat în Ministerul Educaţiei, iar ministrul PD Mircea Miclea l-a şi prezentat pe acesta colegilor din minister (împărţirea funcţiilor între PD şi PNL s-a făcut pe baza algoritmului convenit la vârful celor două partide). Ulterior însă, Tăriceanu l-a pus pe respectivul post pe fostul său coleg de facultate Anton Anton.

Premierul Tăriceanu a avut, ieri-dimineaţă, o discuţie cu Anton Anton şi i-a propus preluarea Ministerului Educaţiei. După această întrevedere, proaspătul nominalizat a pretins că nu ar avea mari avantaje din noua funcţie.

Noul ministru susţine că se sacrifică

„Premierul mi-a făcut această propunere şi am acceptat pentru că nu sunt om politic, însă trebuie să recunosc că nu este un moment foarte comod. Ar fi vorba despre ocuparea funcţiei timp două-trei luni şi nu se pot face prea multe. Nu ar fi vorba să schimb lucruri în minister, ci doar să fac ca această instituţie să funcţioneze“, a declarat Anton Anton. Acesta va avea de continuat negocierile cu sindicatele din Educaţie, şi va fi nevoit să-şi asume o eventuală grevă a profesorilor, dacă acestora nu li se majorează salariile.

Potrivit propriei declaraţii de avere, noul ministru deţine un apartament de 80 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat de el în 1981, dar şi o casă de 160 de metri pătraţi, construită în 2005, în comuna Voluntari, pe numele soţiei. Anton Anton şi soţia sa au şi două maşini, un Ford Mondeo şi un Chevrolet Spark, cumpărate în 2001 şi, respectiv, 2006.

INCIDENT

Tăriceanu l-a înjurat pe Adomniţei

Premierul Tăriceanu a fost, luni seara, atât de enervat de Cristian Adomniţei, încât l-a înjurat pe fostul ministru al educaţiei. La TVR, înainte de a intra în studioul ştirilor, prezentatorul „Jurnalului“ l-a avertizat că îl va chestiona şi în legătură cu faptul că Adomniţei s-a dus la nuntă cu elicopterul MIRA. „Mai dă-l în mă-sa“, a fost replica lui Tăriceanu, care a fost auzită de mai multe persoane din apropierea premierului. Oficial, premierul a declarat la TVR că nu ştia de faptele lui Adomniţei. „Îmi aduceţi la cunoştinţă o informaţie care este interesantă, va trebui să o verific. (...) Şi consecinţele, aş spune, politice, ale unui astfel de gest, trebuie să le suporte persoana în cauză“. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Camelia Spătaru, a spus că nu poate „să confirme o astfel de informaţie care a avut loc într-un cadru privat“. „Dacă cineva susţine contrariul, îl rog să ne pună la dispoziţie proba audio“, a completat Spătaru. (Mircea Marian)

TOP GAFE Ministrul „steluţă“, un mandat de poveste

A numărat greşit stelele de pe steagul UE, a împărţit microbuze şcolare „corect“ pentru colegiul electoral ieşean în care va candida, a introdus tezele cu subiect unic, pe care le-a păstrat cu înverşunare, deşi profesorii, părinţii şi elevii i-au cerut să le scoată. În urmă cu puţin timp a fost acuzat de premierul Tăriceanu că „i-a şoptit“ greşit data de la care vor fi majorate salariile dascălilor.

Ultima ispravă: a mers la propria nuntă cu un elicopter MIRA, doar pentru că ministrul internelor, Cristian David, avea un loc în plus până la Huşi. Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a fost demis ieri, la mai puţin de o săptămână după ce premierul Călin Popescu-Tăriceanu declara că ministrul „va rămâne în continuare să dezlege acest nod încâlcit, pentru că e responsabilitatea lui“.

Mai 2007. Ministrul educaţiei a fost „învins“ de elevii unei şcoli generale din Brăila, într-o dispută legată de numărul stelelor de pe drapelul UE. Adomniţei însuşi lea cerut elevilor să-i spună numărul exact. Copiii au răspuns corect - 12 stele, numai că ministrul i-a contrazis categoric: sunt 15! Ulterior a dat vina pe consilierii săi.

Septembrie 2008. Cristian Adomniţei a repartizat 34 de microbuze şcolare unităţilor din judeţul Iaşi. El a fost acuzat de liderii PSD privind împărţirea mijloacelor de transport pe criterii politice. La începutul anului şcolar, ministrul le-a povestit copiilor de la Grădiniţa nr. 122 din aventurile lui Nică al lui Creangă. Chiar dacă au ascultat cu interes povestea, viitorii alegători ai ţării nu au fost prea lămuriţi cine e „nenea“.

La puţin timp după ce a fost numit ministru, în aprilie 2007, Adomniţei declara într-un interviu acordat „Evenimentului zilei“: „Eu am ales să mă implic. Era un domeniu pe care nu-l stăpâneam, nici acum nu-l stăpânesc, dar nici nu-mi propun. Nu trebuie să vin la Ministerul Educaţiei pentru a deveni un filosof al educaţiei“. (Eugenia Mihalcea)

Citiţi aici: Interviul acordat de Cristian Adomniţei ziarului nostru, în septembrie 2007