Tăriceanu pregăteşte divorțul de Dragnea

Tăriceanu pregăteşte divorțul de Dragnea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a început să-şi construiască platforma pentru o viitoare candidatură la alegerile prezidențiale prin delimitarea de principalul partid de guvernământ PSD, au explicat pentru EVZ surse din interiorul coaliției

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, săptămâna trecută, fără o discuție în prealabil în coaliția de guvernare, că susține eliminarea totală a venitului minim garantat pentru că este „o invitație la nemuncă”, măsura liderului ALDE fiind o lovitură directă petnru electoratul PSD.

Potrivit Guvernului, în luna martie, la nivelul întregii țări au beneficiat de venitul minim garantat 248.477 de români, suma totală suportată din bugetul de stat fiind de aproape 70 de milioane de lei.

3% din nucleul roşu

Cei mai mulți români care primesc venitul minim garantat trăiesc în fiefurile electorale ale PSD: Buzău (12.178), Dolj (15.517), Galați (11.579), Olt (8.263), Teleorman (10.837), Vaslui (11.464).

Din punct de vedere electoral, românii care beneficiază de venit minim garantat reprezintă aproximativ 3% din alegători, în condițiile unei prezențe scăzute la urne.

Întrebat dacă a discutat cu PSD despre această propunere, Tăriceanu s-a declarat convins că socialdemocrații „vor analiza cu toată obiectivitatea”. „În economie avem nevoie de forță de muncă. Eu cred că şi din punct de vedere, dacă vreți, al demnității individuale a fiecăruia, e preferabil să câştigi un ban muncit decât să stăm cu mâna întinsă să primeşti un ajutor de la stat”, a zis liderul ALDE.

Balet cu cota unică

Călin Popescu Tăriceanu s-a poziționat şi împotriva noii filosofii de impozitare anunțate de PSD, anume renunțarea la impozitul pe venit de 16% şi introducerea unui impozit de 0% pentru salariile sub 2.000 de lei şi un impozit de 10% pentru salariile de peste 2.000 de lei

„Eu şi colegii mei opinăm că e bine să rămânem încă la 16%. (...) Pentru consolidarea veniturilor statului, cota de 16% impozit pe venit este mai mult decât rezonabilă şi decentă”, a afirmat Tăriceanu.

Ținta: Cotroceniul

Surse guvernamentale au explicat ieri, EVZ, că Tăriceanu a decis să joace cât mai dur cartea politicilor de dreapta în vederea alegerilor eurparlamentare şi prezidențiale din 2019, la care vrea să candideze separat de PSD.

Sfidare la aniversare

Contrar bunelor maniere politice între partenerii aflați la guvernare, PSD nu şi-a trimis niciun lider să asiste la Congresul ALDE din aprilie în care Călin Popescu Tăriceanu a devenit preşedinte unic, nu a trimis niciun mesaj de felicitare scris sau video sau de susținere pentru aliații lor. Întrebat de ce PSD a lipsit, Tăriceanu a spus că social-democrații au fost ocupați. „Cred că trebuie să țineți cont că toți avem un program foarte, foarte încărcat, care este marcat de angajamentele pe care ni le-am luat, și în acest fel trebuie interpretată (absența — n.r.) și nici într-un alt fel”, a spus el.

Semințele discordiei

Relația dintre PSD şi ALDE a suferit primul „accident” la adoptarea Ordonanței de Urgență 13 pentru modificarea legislației penale, atunci când liberal-democrații lui Călin Popescu Tăriceanu au aflat de la televizor o parte din deciziile guvernamentale, dar au decontat electoral valul de proteste.

Tăriceanu s-a poziționat, apoi, diferit de Liviu Dragnea, în problema activității noului ministru al Justiției, Tudorel Toader. După ce PSD l-a criticat pe Toader că întârzie nepermis de mult cu modificările la Codurile penale şi l-a amenințat cu remanierea, Tăriceanu a spus că Toader trebuie lăsat să respecte întregul proces de elaborare a unui proiect de lege, chiar dacă acest lucru presupune o perioadă mai îndelungată de timp

 Şefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost un alt motiv de disensiuni între Dragnea şi Tăriceanu. Liderul social-democrat ar fi vrut debarcarea cât mai rapidă a şefului ASF, Mişu Negrițoiu, şi instalarea unui nou titular agreat de PSD, în timp ce fostul ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, extrem de apropiat de Călin Popescu Tăriceanu, avea alte planuri: ori menținerea în continuare a lui Negrițoiu, ori în cazul schimbării acestuia promovarea unui om din ALDE la şefia ASF, au relatat surse din coaliție pentru EVZ.

Relația Dragnea-Tăriceanu a scârțâit din nou la elaborarea legii salarizării unitare, când PSD a pus ALDE în fața documentului scris în Kiseleff şi i-a cerut să-l susțină în alb. Surse din ALDE au relatat EVZ că a existat o nemulțumire legată de faptul că partidul nu a putut să îşi pună “amprenta” pe proiect.