Recuperarea copilăriei furate. Tabăra de la Năvodari va fi redată copiilor!
- Mihnea-Petru Pârvu
- 7 mai 2018, 00:00
Judecătoria Constanţa a pronunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, o decizie care anulează, dupășase ani, efectele executării silite care a pus pe butuci Tabăra de Copii de la Năvodari. Magistraţii constănţeni au dispus „întoarcerea executării silite”, deşi distrugerea celui mai mare patrimoniu pentru copiii din România are, în parte, efecte ireversibile.
Devalizarea Taberei de Copii a avut la bază evidente scopuri imobiliare. În anul 2011, Consiliul Local Năvodari a adoptat hotărârea 144, prin care a inventariat în patrimoniul localităţii terenurile şi clădirile Taberei de Copii. În speţă, 298 de clădiri şi 56 de hectare de teren. Iniţiativa i-a aparţinut controversatatului Nicolae Matei (foto), pe atunci primar al oraşului Năvodari. Din punct de vedere legal, clădirile Taberei se aflau în proprietatea SC Sind România SRL, o societate înfiinţată de sindicatele desprinse în 1990 din mamutul comunist Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR). Această proprietate era recunoscută de instanţele de judecată şi era înscrisă la Cadastru.
De asemenea, terenul ocupat de aceste clădiri, în suprafaţă de 56 de hecatare, era în folosinţa sindicatelor încă din anii ‘60, în baza unor acte normative cu putere de lege, neatacate şi nemodificate niciodată.
Fostul primar Matei și-a cadorisit cumnatul
La scurt timp după împroprietărirea formală asupra activelor sindicale, Consiliul Local Năvodari a emis o nouă hotărâre, tot la iniţiativa lui Matei. În acest fel, s-a decis înfiinţarea SC Tabăra Năvodari SA. Oraşul Năvodari se obliga să aducă în capitalul noii societăţi terenul şi clădirile însuşite prin inventariere, primind pentru contribuţie doar 40% din acţiuni. Diferenţa de 60% se atribuia unei firme private, Dormarbib Group SRL, care trebuia să asigure capitalul de lucru. Firma era deţinută oficial de Isidor Gurgu. Acesta trăia în concubinaj şi avea un copil cu Maria Matei - sora primarului care iniţiase toate aceste proiecte.
Edilul a ajuns la închisoare
După înmatriculare, SC Tabăra Năvodari SA nu a primit terenul şi clădirile, întrucât acestea se aflau în posesia legală a SC Sind România SRL. Din acest motiv, societatea a dat în judecată Primăria Năvodari, care a fost obligată, prin hotărâre judecătorească, să verse contribuţia. Obligaţia a fost materializată de executorul judecătoresc Deacu Vasile, care a întocmit un proces-verbal la sediul Primăriei Năvodari, în data de 5 mai 2012.
Sub semnătura sa, bunurile taberei de copii au fost scoase din patrimoniul sindicatelor şi atribuite firmei controlate de cumnatul lui Nicolae Matei. Între timp, Matei a fost condamnat, a ispăşit o pedeapsă penală, iar la momentul de faţă este judecat în alte două dosare penale cu prejudicii de peste 10 milioane de euro. Fostul primar se află în Israel, neavând instituite interdicţii şi măsuri judiciare.
Judecătoria Constanța a făcut dreptate. Deocamdată
SC Sind România SRL a făcut demersuri pentru recuperarea patrimoniului încă din momentul comiterii acestor fapte extrem de grave. Abia la sfârşitul săptămânii trecute, Judecătoria Constanţa a decis întoarcerea executării silite făcute cu încălcarea legii de executorul Deacu Vasile.
Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs de către Primăria Năvodari. În cei şase ani, zeci de clădiri ale taberei de copii s-au degradat iremediabil, multe din ele prăbuşindu-se cu totul. Primăria Năvodari nu a câştigat niciun leu de la SC Tabăra Năvodari SA, care s-a declarat în toţi aceşti ani cu pierderi contabile.
Curtea de Conturi a stabilit că asocierarea a fost ilegală, deoarece autorităţile locale nu pot participa decât la capitalul social al întreprinderilor care prestează servicii publice. De asemenea, potrivit Curţii de Conturi terenurile şi clădirile nu puteau fi atribuite gratuit decât organizaţiilor caritabile, ceea ce nu a fost cazul.