Susţineţi jurnalismul!

Susţineţi jurnalismul!

A devenit o banalitate să spui că presa din România este pe cale de dispariţie şi că breasla jurnaliştilor trece prin cele mai grele vremuri de la apariţia primei gazete în limba română – „Curierul Românesc” (1829 – 1859) condusă de Ion Heliade Rădulescu. În afară de bocete sau lacrimi de crocodin din partea ipocriţilor de politicieni nu am văzut mare lucru. Doar o văicăreală lamentabilă...

Iată însă că cea mai puternică asociaţie a ziaristilor din Romînia - este vorba de Uniunea Ziaristilor Profesionişti din Romînia (UZPR) – a cărui membru sunt cu mândrie a apucat taurul de coarne. Nu poate face rost de bani, nu poate interveni direct în salvarea presei de la dispariţie, dar încercă o modificare legislativă.

Preşedintele UZPR, domnul Doru Dinu Glăvan m-a contactat ca prin intermediul prestigiosului cotidian „Evenimentul Zilei” să anunţăm opinia publică, dar şi pe confraţii noştrii despre ultimele iniţiative.

„De mai bine de doi ani am depus eforturi pentru  a obţine din partea autorităţilor ( Ministerul Culturii, Muncii, Guvern-prim ministru etc.) recunoaşterea jurnalismului ca fiind domeniu de creaţie, ceea ce permite includerea uniunilor de creaţie jurnalistică, publicistică şi de utilitate publică în Legea 8/2006, alături de  cele ale compozitorilor, scriitorilor, arhitecţilor, artiştilor plastici şamd. Acum, e drept, singura uniune a breslei noastre, care se încadrează în prevederi este UZPR. 

Am ajuns la capătul preocupărilor noastre şi acum PISICA e la Parlament. Interesul este al nostru.

Senatorul Haralambie Vochiţoiu a depus la Senat o propunere legislativă care vizează completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006, astfel încât şi jurnaliştii să beneficieze, în anumite condiţii, de o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine în baza asigurării în sistemul public de pensii. „ Noi susţinem ca şi ziariştii, cei care îşi câştigă pâinea din presă scrisă sau audiovizuală, fiindcă şi actul lor este unul de creaţie, merită această indemnizaţie (…) Şi ziaristul este un creator”, a spus Vochiţoiu.

Această prevedere, pentru care a luptat mult Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, se adresează jurnaliştilor obişnuiţi, care nu trăiesc din diverse sinecure, din salarii exorbitante, ci din sume adeseori echivalente cu salariul minim pe economie, completate, de nu substituite, cu drepturile de autor. Împlinirea acestei iniţiative va fi, de fapt, repararea unei mari nedreptăţi şi recuperarea, fie şi parţială, din drepturile pe care gazetarii trebuie să le aibă, alături de scriitori, muzicieni, cineaşti sau artişti plastici.

Trebuie înţeles momentul şi necesitatea de solidaritate. Corecţia la Lege nu ar avantaja numai UZPR-ul, ci întrega breaslă, prin facilităţi care pot fi obţinute în relaţia cu Ministerul Culturii sau la realizarea de proiecte guvernamentale sau europene, în domeniu. Desigur, în prima etapă, pensionarii jurnalişti, membri ai Uniunii pot beneficia de un plus la pensie ( 50 %, dar nu mai mult decât salariul mediu pe economie ), ceea ce ar scoate din impas pe mulţi din cei care au pensii derizorii, deseori la pragul subzistenţei, după ani buni şi mulţi de dăruire profesională, nu totdeauna în condiţii confortabile, lejere. 

Din contră.

Am postat în ataşament un text de susţinere care ar fi bine să fie semnat de cât mai mulţi. Fie individual sau în grup, grupuri,redacţii etc.

Pe pagina noastră uzp.org.rola secţiunea Informaţii din Breaslă, sunt destule materiale care se referă la subiectul nostru.

Nădăjduiesc într-o susţinere deosebită”.

Dacă nici acum nu putem să ne unim, înseamnă că ne merităm soarta!

Ne puteți urmări și pe Google News