Federația Rusă, o amenințare pentru Republica Moldova. Declarațiile participanților la summitul CPE

Federația Rusă, o amenințare pentru Republica Moldova. Declarațiile participanților la summitul CPE Sursa foto: EPA/DUMITRU DORU

Mai mulți participanți la summitul Comunității Politice Europene, care se desfășoara la Castelul Mimi din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, consideră că Federația Rusă continuă să reprezinte o amenințare pentru Republica Moldova.

„Rușii erau convinși că pot să atace și Republica Moldova”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, după ce au atacat Ucraina, rușii erau convinși că pot să atace și Republica Moldova. „Aici, în Moldova, din fericire, nu auzim raiduri aeriene, sirene ori artilerie rusă. Nu demult, rușii erau convinși că, după ce au atacat Ucraina, pot să atace și Moldova. Poate și acum gândesc așa, dar acum avem mai multă securitate”, a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a afirmat că Rusiei îi este teamă de NATO, motiv pentru care încearcă să înghită doar pe cei care sunt în afara spațiului apărat de NATO. „La summitul NATO din această vară de la Vilnius este necesar ca Ucraina să fie admisă în calitate de membru NATO. Avem nevoie de o decizie pozitivă. Avem nevoie de un summit al păcii”, a adăugat Zelenski.

„Amenințarea rusă în Republica Moldova este palpabilă”

Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, a declarat de la tribuna Summitului Comunității Politice Europene că Moscova este cea care vrea să submineze încrederea poporului moldovenesc cu amenințări hibride. „Amenințarea rusă în Republica Moldova este palpabilă. Rusia vrea să submineze încrederea poporului moldovenesc cu amenințări hibride. Suntem impresionați de curajul poporului. Sunteți un exemplu pentru noi toți”, a declarat premierul olandez.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să fim conștienți de provocările geostrategice”

Și președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre agresiunea rusă în Ucraina, notând că țările europene trebuie să intensifice susținerea pentru poporul ucrainean. Potrivit liderului de la Cotroceni, summitul CPE trebuie să fie o reflecție a capacității țărilor europene de a progresa pe calea păcii și stabilității.

„Trebuie să fim tot mai conștienți de provocările geostrategice cu care se confruntă Republica Moldova și Ucraina. Chișinăul se confruntă acum cu două probleme, trebuie să implementeze reformele necesare pentru integrarea în UE în timp ce contracarează amenințările hibride. România a oferit sprijin, inclusiv financiar și sectorial, pentru a face față acestor provocări.

Vreau să mă adresez către cetățenii Republicii Moldova: nu sunteți singuri, UE este aici pentru voi. Trebuie să facem așa ca sprijinul nostru să fie mai vizibil pentru cetățeni, ca ei să vadă îmbunătățirea vieții de zi cu zi” , a declarat liderul de la Cotroceni.

„Putin a exclus Rusia”

Problemele de securitate au fost abordate și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Secuirtate, Josep Borrell. „Rusia nu este aici nu pentru că nu vrem să-i invităm, dar Putin a exclus Rusia, lansând acest război nejustificat împotriva Ucrainei”, a declarat Borrell.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut la inițiativa președintelui Franței, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.