Miniștrii de externe ai NATO au pus pe ordinea de zi consolidarea și menținerea sprijinului pentru Ucraina

Miniștrii de externe ai NATO au pus pe ordinea de zi consolidarea și menținerea sprijinului pentru Ucraina NATO / Sursa foto: dreamstime.com

Miniștrii de externe ai NATO, la întâlnirea de la 1 iunie la Oslo (Norvegia), vor discuta despre pregătirile pentru summitul de la Vilnius și „consolidarea și menținerea sprijinului pentru Ucraina”.

Acest lucru a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a sosit la Oslo pentru deschiderea întâlnirii, a informat serviciul de presă al NATO .

Stoltenberg a menționat că toți aliații sunt de acord că Ucraina va deveni membră a Alianței Nord-Atlantice și că Moscova nu are drept de veto împotriva extinderii NATO.

„Cel mai important, toți aliații sunt de acord că sarcina cea mai urgentă și importantă acum este să asigure prioritatea Ucrainei ca stat suveran independent. Trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă, astfel încât acest model de agresiune rusă împotriva Ucrainei să înceteze cu adevărat. Prin urmare, trebuie să avem mecanisme care să asigure securitatea Ucrainei după încheierea războiului”, a spus secretarul general.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimb de opinii referitor la aderarea Ucrainei la NATO

Ţările, SUA şi Germania atenționează că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică printr-o procedură accelerată ar face ca NATO să se apropie de intrarea într-un război activ cu Rusia. Totuşi, atât Kievul, cât şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est fac presiuni pentru ca NATO să facă cel puţin unii paşi concreţi pentru a aduce Ucraina mai aproape de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

În timpul reuniunii de la Oslo, miniştrii de externe din NATO au posibilitatea de a face un schimb de opinii despre succesorul lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 30 septembrie acest an. De asemenea, victoria lui Recep Erdogan în alegerile prezidenţiale din Turcia a impulsionat eforturile pentru deblocarea procesului de ratificare a aderării Suediei la NATO, suspendat în ultimele luni de obiecţiile formulate de Ankara şi Budapesta.

Amintim că influențate de războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, Finlanda și Suedia au depus o cerere comună de aderare la NATO în mai 2022. De atunci, conducerea politică a celor două țări ale Uniunii Europene a subliniat în repetate rânduri dorința lor de a adera în comun la alianță. Săptămâna trecută, această dorință a fost confirmată la o întâlnire la Stockholm de șefii de guvern ai Finlandei și Suediei.