Editura Evenimentul si Capital

SUA-China - de la război comercial la război de poziționare strategică în Asia de Sud-Est

Autor: | | 3 Comentarii | 1692 Vizualizari

Ultima vizită a secretarului Apărării, James Mattis, în Asia de Sud Est – China Coreea de Sud și Japonia – a subliniat, o dată în plus, tensiunile și diferențele ireconciliabile între Washington și Beijing nu numai la nivel comercial, acolo unde s-a lansat un adevărat război, ci chiar la nivel de poziționare strategică, cu amplasamente și insule artificiale militarizate în toată Marea Chinei de Sud, dar și cu contacte agresive curente și atacuri cu laser la adresa avioanelor americane, capitol la care s-au înregistrat peste 20 asemenea incidente.

China susține că nu va da nici un milimetru în spate din teritoriul său, chiar dacă e vorba despre un “nou teritoriu”, creat artificial în Marea Liberă sau pe teritorii disputate cu 6 dintre vecinii săi. Statele Unite pledează pentru Marea Liberă, zona internațională și nu recunoaște zona de interdicție de survol introdusă unilateral de China deasupra teritoriilor disputate sau cu construcții artificiale, unde zboară și navighează cu forțe militare la contact cu navele chineze. Aici un incident minor poate duce la escaladare și la deschiderea focului între cele două părți.

James Mattis a fost la Beijing pentru a afirma pozițiile cunoscute, a încerca un dialog transparent și constant și evitarea angajării sau a escaladării reciproce, în timp ce vizita sa e menită să reasigure ceilalți vecini ai Chinei, primii hărțuiți de această prezență militară. De la Filipine, Taiwan, Brunei, Thailanda la Vietnam și Cambogia, disputele teritoriale sunt aprige, ca și hărțuirea pescarilor sau a navelor comerciale de către navele militare chineze, un fapt inacceptabil în comerțul internațional, într-o zonă cu peste 50% din comerțul mondial. La fel și cu Japonia, pe care Mattis o vizitează, alături de Coreea de Sud.

În cazul Japoniei asigurările și garanțiile sunt tema, relativ la rachetele cu rază medie și lungă ce zboară deasupra insulelor arhipelagului, iar cu Coreea de Sud, Mattis urmează să stabilească dezvoltarea strategică militară curentă, după anularea exercițiilor anuale comune, ca urmare a întâlnirii din Singapore între Președintele SUA, Donald Trump și cel al Coreii de Nord, Kim Jong un. Până una-alta, site-urile nucleare nu au fost distruse, ci s-au extins construcțiile la ele, astfel că analiștii se întreabă că, dacă tot doresc să distrugă casa, de ce nord-coreenii refac bucătăria?

Vizita a arătat probleme majore în privința diferențelor de viziune nu numai incompatibile, dar chiar în situații profund antagonice și belicoase, fapt ce anunță oricând ciocniri cu potențial de escaladare sino-americane. Și propunerile de evitare a incidentelor par să nu fi fost primite de chinezi nici măcar la nivelul convenit între șefii statelor majore ale Rusiei și SUA, pe linia de contact din Estul Europei. Din contra, întreg spațiul de divergențe din Asia de Sud-Est este subiect al abordărilor sinonime cu declarațiile președintelui chinez Xi, comunicate miercuri lui James Mattis: China nu va da nici un milimetru înapoi din teritoriul său din Oceanul Pacific.

"Abordarea noastră este clară și fără nici un dubiu privind suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Nu vom pierde nici un milimetru din teritoriul lăsat nouă de strămoșii noștri și nu vrem nici un milimetru din teritoriul altora.", susține Președintele Xi în fața lui James Mattis, în formatul discuțiilor publice. O referință directă și o probă concretă despre cum privește China naționalistă de azi lumea și pe vecinii săi, regulile internaționale și relațiile cu vecinii, o formula de tip China first similară abordărilor lui Donald Trump și care anunță nori negri în relațiile militare și posibilitățile de coliziune între cele două state.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: china, sua



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X