Stelian Tănase dă din casă: Motivul pentru care TVR a luat mașini de milioane de euro

Stelian Tănase dă din casă: Motivul pentru care TVR a luat mașini de milioane de euro

Procurorii DNA au pus ochii pe achizițiile cu scandal din televiziunea publică, din ultimii 10 ani

Agitație la TVR, unde procurorii DNA au demarat o anchetă privind utilizarea banilor publici. Mai mult, procurorii anticorupţie au cerut Parlamentului documente privind activitatea şi achiziţiile făcute de TVR în perioada 2005 - 2015, iar senatorii au decis să ofere toate documentele pe care aceștia le-au solicitat. Surse din TVR au dezvăluit pentru EVZ că acțiunea nu este nouă și că până acum din televiziunea publică s-au ridicat „peste un metru cub de documente”.

FOTO: Stelian Tănase

Printre cei care au reclamat la DNA televiziunea publică se numără și principalul sindicat din TVR, SPUSTV. „Am făcut două sesizări penale: una privind contractul cu Splendid Media și una privind achiziția de mașini, începută în timpul administrației Săftoiu și finalizată de Stelian Tănasei”, a confirmat Dragoș Bocanaciu, președintele sindicatului.

În 2014, în timp ce TVR era în criză financiară, postul public achiziţiona 140 de maşini marca Dacia şi Opel, dar şi un Hyundai Santa Fe, un autoturism de teren, de lux. Suma investită, în jur de trei milioane de euro. „Nu este nimic în neregulă cu această achiziție”, spune Stelian Tănase. „Discuția era deja deschisă, când am preluat șefia TVR. Au fost mai multe oferte, s-au făcut licitații, apoi a intrat la aprobarea Consiliului de Administrație (CA). Achiziția a fost verificată și de Curtea de Conturi. La întrebarea de ce s-a luat un număr dublu de mașini, față de câți șoferi sunt, Stelian Tănase spune că „este un detaliu pe care nu am de unde să-l știu”, dar că „era nevoie de mai multe tipuri de mașini pentru parcul auto. Unele de teren, unele papuc... Știu că au fost multe discuții în CA pe această temă, a fost scandal, iar domnii de la sindicat au fost prezenți la toate ședințele. Era și o rivalitate între sindicate. Cei din sindicatul șoferilor spuneau că nu mai pot să lucreze cu mașinile existente. Dacă vă amintiți, în iarna aceea a fost un viscol mare și noi nu am putut să trimitem reporteri pe teren pentru că nu aveam mașini bune. S-au dus în Vrancea cu două autoturisme, care s-au rupt pe drum”, a mai povestit fostul PDG.

Și contractul emisiunii „Vara pe val”, 2013, a intrat în atenția DNA. Încheiat în timpul administrației lui Claudiu Săftoiu, emisiunea a mutat angajații TVR pe litoral. „Sunt sute de mii de euro care s-au dus pe tot felul de cluburi și firme în insolvență, toate din Constanța. Echipele s-au cazat la niște hoteluri, iar plățile s-au făcut către alte hoteluri. Unii colegi au muncit pentru TV Neptun”, a povestit o sursă pentru EVZ.

„Nu am avut idee de contractele încheiate”

„Decizia de a se face emisiunea „Vara pe val” a fost luată de CA și Comitetul Director și pusă în practică de producătorul general (Cristian Zgabercea n.r.). La vremea respectivă, a fost o desfășurare de forțe, ca niciodată. Toată forța de muncă din TVR a fost implicată în proiect. Nu am avut idee de contractele încheiate, deoarece acestea s-au făcut prin Comitetul Director”, a povestit Claudiu Săftoiu. Emisiunea estivală „Vara pe val“ a scos din bugetul TVR 162.000 de euro doar pentru cazare, deși o parte a echipei a fost găzduită gratuit în unele hoteluri.

Producţia a fost turnată în cea mai scumpă stațiune, Mamaia, în vârf de sezon. Din comisia de evaluare a ofertelor au făcut parte Cristian Zgabercea, producător general şi fost director general TV Neptun Constanţa, Alina Amza, producător executiv la TVR 1 şi fostă realizatoare la TV Neptun Constanţa, Răzvan Nicolescu, producător executiv la TVR 2, şi Mărioara Dudu, şef serviciu Achiziţii în cadrul Direcţiei Economice a TVR.