Statul Islamic, amenințarea jihadistă din Orientul Mijlociu

Statul Islamic, amenințarea jihadistă din Orientul Mijlociu

Noua organizație teroristă, mult mai agresivă și mai influentă decât al-Qaida, s-a ridicat pe fondul nebuloasei politice și în contextul rivalităților religioase din regiunea din ce în ce mai instabilă

De aproape două luni, Irakul, tânăra democrație pe care Statele Unite voiau să o dea drept exemplu țărilor din Orientul Mijlociu frământate acum de mișcări revoluționare, este ostaticul unei mișcări islamiste apărută aproape din neant și puțin cunoscută. Statul Islamic (vechea denumire - Statul Islamic din Irak și Levant, n.r.), o organizație militantă cu rădăcinile în conflictul civil din Siria, a cucerit, rând pe rând, vaste teritorii și obiective strategice din Irak, spre surprinderea și groaza comunității internaționale. Puține lucruri sunt însă cunoscute despre forța jihadistă care amenință stabilitatea Orientului Mijlociu și care a băgat spaima în populație prin masacre de o duritate care eclipsează până și campaniile teroriste ale grupării al-Qaida.

Califul din Bagdad

Statul Islamic s-a format pe ruinele unei grupări conduse Musab al-Zarqawi, fost militant islamist iordanian care a „măturat” Irakul până în 2006, prin atentate teroriste. După eliminarea lui Zarqawi, gruparea a intrat în penumbră, fiind revitalizată de războiul din Siria, care a început în 2011. Pe frontul sirian, Statul Islamic a ajuns în scurt timp să eclipseze organizația Jabhat al- Nusra, până recent principala grupare islamistă implicată în luptele împotriva regimului de la Damasc și de unde mulți membri s-au retras pentru a se alătura noii forțe jihadiste. Pe 29 iunie, în prima zi a Ramadanului, liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, s-a autoproclamat calif al tuturor musulmanilor, un titlu menit să sublinieze influența de care se bucură organizația islamistă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiștii susțin că ascensiunea militară a Statului Islamic se explică prin lipsa de unitate a rebelilor sirieni care, mai mult, au sfârșit prin a lupta atât împotriva regimului lui Bashar al-Assad din Siria, cât și împotriva noii atragă populația locală de partea sa, distribuind din veniturile rezultate din comerțul ilicit cu petrol și investind în proiecte precum alimentare cu apă potabilă și reparații de infrastructură. Puterea și influența organizației a crescut pe măsură ce a pus treptat mâna pe depozite de armament din teritoriile cucerite în Irak.

Suniți vs șiiți

Analiștii explică, de asemenea, că ascensiunea Statului Islamic, o grupare sunită, a avut loc și pe fondul conflictelor interconfesionale din Irak unde puterea este concentrată în mâinile majorității șiite. Statul Islamic folosit tocmai de această stare de nemulțumire din rândul minorității sunite pentru a-și impune și a câștiga noi Noul premier irakian, Haidar al-Abadi, are rolul de a-i aduce suniți în viața publică pentru acoperi acest deficit.

Cel mai influent jihadist din lume

Abu Bakr al-Bagdadi, misteriosul personaj din fruntea organizației Statul Islamic, îl eclipsează din ce în ce mai mult pe liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi ar putea deveni cel mai influent jihadist din lume, scrie AFP. Prin încercarea de a restabili un regim politic islamic dispărut în urmă cu aproximativ un secol, al-Bagdadi vrea să se prezinte lumii musulmane drept un lideralternativă. Născut în 1971 la Samarra, la nord de Bagdad, potrivit Washingtonului, al-Bagdadi s-ar fi alăturat insurecţiei din Irak la puţin timp după invazia din 2003 şi ar fi stat patru ani într-o tabără de detenţie americană.

Tacticianul de pe câmpul de luptă

Forțele americane au anunțat în octombrie 2005 moartea lui Abu Duaa - unul dintre poreclele lui Bagdadi - într-un raid aerian la granița siriană, dar acesta a reapărut în mai 2010 la conducerea mișcării. Faţa lui al-Bagdadi a fost dezvăluită abia în ianuarie, când autorităţile irakiene au publicat pentru prima dată o fotografie alb-negru în care apare un bărbat cu barbă, calviţie şi purtând costum şi cravată. Misterul care-l înconjoară contribuie la cultul personalității de care se bucură, iar pe YouTube apar cântece religioase care-i laudă virtuțile. În cadrul grupării, al-Baghdadi este salutat ca un comandant şi un tactician prezent pe câmpul de luptă spre deosebire de al-Zawahiri, fostul său superior şi actual rival, tot mai puţin influent în mediile jihadiste.