În ziua în care Klaus Iohannis s-a înscris în PNL, SRI a trimis Agenției Naționale de Integritate o „notă secretă”, în care s-a indicat un „articol de lege încălcat”de actualul Președinte. După trei zile, ANI l-a declarat pe Iohannis incompatibil, șeful statului fiind achitat abia după alegerile prezidențiale
În data de 20 februarie 2013, la vremea respectivă primar al municipiului Sibiu, Klaus Iohannis a anunțat într-o conferință de presă alături de președintele PNL, Crin Antonescu, că s-a înscris în formațiunea liberală.
Peste trei zile, în 23 februarie 2013, Klaus Iohannis a fost ales în Congresul PNL în funcția de prim-vicepreşedinte.
În ziua următoare ale gerii lui Iohannis în conducerea PNL, pe 24 februarie 2013, Agenția Națională de Integritate a anunțat că prin Raportul de evaluare 18367/G/ II/24.03.2013 a constatat că Iohannis se află în stare de incompatibilitate.
Claudiu Manda FOTO: MARIUS VLAD
Indicații SRI
Președintele Comisiei parlamentare de control al activității SRI, Claudiu Manda, a anunțat, ieri, că a solicitat și a primit de la serviciul secret o „notă secretă” care a plecat din SRI către ANI pe 20 februarie 2013, în care figura, printre alte nume, și Klaus Iohannis.
„Elementele pe care cei de la SRI leau transmis către ANI, ca fiind posibile suspiciuni de incompatibilitate, erau situații din anii 2010, respectiv 2012. Or, sigur că ne-am întrebat și am stabilit să transmitem către SRI o serie de solicitări suplimentare, să ne spună și nouă când a cules SRI acele informații despre dl Klaus Iohannis și dacă le-a cules într-o perioadă anterioară de ce nu le-a transmis la momentul la care le-a avut”, a adăugat Manda.
Mister
„Pe nota respectivă sunt mai multe persoane, nu doar dl Iohannis și se încadrează în situația pe care ne-a spus-o dl Horia Georgescu (președintele ANI la vremea respectivă, n. red.) în sensul că se invoca articolul de lege încălcat și care ar fi starea de incompatibilitate, conflict de interese”, a mai spus președintele Comisiei de control SRI din Parlament.
Manda a precizat că a mai cerut ca SRI să comunice Comisiei de control și „care este baza legală care permitea SRI să informeze ANI cu diferite spețe care sunt de competența ANI”.
Eduard Hellvig FOTO: EVZ
Hellvig, scos din Guvern
Manda a declarat pentru „Evenimentul zilei”, în 16 noiembrie 2017, că fostul președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a afirmat la audierea sa din 15 noiembrie 2017 în Comisia SRI, că actualul director SRI Eduard Hellvig a fost acuzat și el de incompatibilitate în anul 2012, când era ministru, tot în baza unor informații pe care SRI le-a trimis la acea vreme ANI.
ANI a anunțat, pe 9 noiembrie 2012, că Eduard Hellvig (PNL), la momentul respectiv ministru PNL al Dezvoltării în primul Guvern USL Victor Ponta, este incompatibil. În decembrie 2014, Hellvig a câştigat procesul cu ANI la ÎCCJ.
Doi ani de proces cu răsturnări de situaţie spectaculoase
În 24 aprilie 2013, ANI a anunţat că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
„Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 în baza căruia inspectorii de integritate au constatat că actualul preşedinte este în stare de incompatibilitate.
Temă de campanie
Decizia ANI a fost contestată de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care în septembrie 2013 i-a dat câştig de cauză şi a dispus anularea raportului ANI. Instanţa a stabilit că articolul în baza căruia Iohannis a fost declarat incompatibil este neconstituţional. „Când s-a interesat ANI prima dată de persoana mea? Prima dată în 2009, imediat după ce am declarat că sunt dispus să sprijin un candidat la preşedinţie şi aş fi dispus să devin prim-ministru”, declara Klaus Iohannis, primarul Sibiului, în mai 2014. De altfel, cazul incompatibilităţii a fost una dintre temele de atac la adresa lui Iohannis în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din toamna anului 2014.
Lovitură
ANI a făcut recurs la decizia judecătorilor din Alba Iulia și cazul a ajuns la ÎCCJ în data de 24 noiembrie 2014, la doar o săptămână după ce Iohannis a fost ales preşedinte. În 16 decembrie 2014, noul preşedinte al României, a primit o nouă lovitură. Curtea Constituţională a decis că articolul în baza căruia Klaus Iohannis şi alţi aleşi locali au fost declaraţi incompatibili este constituţional. Trebuie amintit că în acel moment juriştii au explicat că, în cazul în care ÎCCJ îl declara incompatibil pe Iohannis, acesta nu ar fi pierdut funcţia de preşedinte, dar nu ar mai fi putut candida pentru un nou mandat.
Final
În data de 21 ianuarie 2015, la aproape doi ani de la sesizarea ANI, ÎCCJ a dat sentinţa definitivă prin care a stabilit că preşedintele României nu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada reclamată. La mai puţin de două luni după acel moment, în martie 2015, Horia Georgescu, preşedintele ANI din acel moment, a fost reţinut şi arestat preventiv într-un dosar instrumentat de DNA.