Soţul Elenei Udrea ia bani de la spitale

Soţul Elenei Udrea ia bani de la spitale

Soţul Elenei Udrea, ministrul turismului, încasează milioane de euro de la unităţile sanitare din Bucureşti, printr-o firmă cu acţionari scoşi din burtă.

Soţul Elenei Udrea, Dorin Cocoş, face afaceri de milioane de euro cu spitalele din Capitală, printr-o firmă înfiinţată în condiţii suspecte. Compania se numeşte Meditest Global 2002 şi în actele acesteia au figurat printre acţionarii-fondatori două şefe de la laboratoarele unor spitale bucureştene. Acestea au declarat pentru EVZ că nu au fost niciodată asociate cu Dorin Cocoş într-un SRL! Situaţie în care numele şi datele de identitate le-au fost folosite ilegal. În momentul înfiinţării Meditest Global 2002, Dorin Cocoş deţinea 45% din capitalul social şi ocupa funcţia de administrator. Peste 13 milioane de euro

Societăţile Meditest Global 2002 şi Clamari Trading Impex - prima controlată acum prin intermediari de Dorin Cocoş, iar cea de-a doua aparţinându-i în totalitate - vând reactivi de laborator mai multor spitale din Capitală.

Întrucât, pentru cea mai mare parte a banilor, între firmele lui Cocoş şi unităţile sanitare au fost semnate acorduri-cadru pe mai mulţi ani, valoarea efectivă a tranzacţiilor va putea fi calculată cu exactitate abia la expirarea acestora.

Soţul Elenei Udrea poate încasa până la 55,6 milioane de lei (circa 13,6 milioane de euro). Doar în ultimii doi ani, Cocoş a obţinut de la spitale peste 7 milioane de lei (1,67 milioane de euro). Cinci spitale

Soţul ministrului Elena Udrea şi-a croit drum către cele mai mari sume de bani prin semnarea unor acorduri-cadru cu unităţile sanitare. Cele mai mari au fost parafate cu Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca (SCUF) şi cu Institutul Clinic Fundeni.

Anul trecut, Clamari Trading Impex şi Meditest Global 2002 au încheiat cu Spitalul Floreasca acorduri valabile pe trei ani, pentru valoarea maximă de 31,2 milioane de lei (aproximativ 7,3 milioane de euro), în urma unor licitaţii la care nu s-a prezentat nicio altă firmă concurentă. Suma reprezintă plafonul în care trebuie să se încadreze tranzacţiile dintre spital şi cele două firme, pe o perioadă de 3 ani. Reactivi pe bani grei

Deocamdată, Spitalul Floreasca a cumpărat de la cele două societăţi reactivi în valoare de 457.700 lei. Cu Institutul Fundeni, firmele lui Cocoş au încheiat acorduri- cadru pentru 22,3 milioane de lei (aproximativ 5,33 milioane de euro), sumă din care, potrivit datelor EVZ, au încasat deja 1,64 milioane de lei.

Meditest Global 2002 a încheiat, pentru opt luni, un acord-cadru şi cu Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Până la expirarea acestuia, potrivit directorului Gheorghe Iana, spitalul a cumpărat reactivi de 180.000 de lei. Participând la licitaţii, firmele lui Cocoş au încasat 2,9 milioane de lei şi de la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” şi 1,66 milioane de lei de la Spitalul Militar Central „Carol Davila”.

„Centaurii” lui Dorin

Advia Centaur şi Dimension XL sunt cele două aparate pentru care firmele controlate de Dorin Cocoş furnizează reactivi de laborator. Primul aparat este fabricat de Siemens, iar cel de-al doilea - de firma americană Dade Behring, şi ea parte a grupului Siemens începând cu 2007.

De regulă, analizoarele ajung în dotarea unităţilor sanitare prin înche ierea unor contracte de comodat. Concret: firmele pun la dispoziţia spitalelor, gratuit, analizoarele, iar spitalele cumpără reactivi de la acele firme. Aparatele mai pot a junge la spitale fie prin donaţii, fie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Pionii otrăviţi

Odată ce laboratoarele au fost utilate, analizoarele joacă rolul unor „cai troieni” ai firmelor furnizoare, tot ele alimentându-le cu reactivii necesari funcţionării.

„Contractele de comodat pentru aducerea unui analizor sunt semnate, de regulă, la recomandarea şefului de laborator. Acesta testează performanţele aparatului şi, dacă e satisfăcut, întocmeşte un referat în acest sens”, spune Claudiu Turculeţ, directorul Spitalului Floreasca.

Ioan Sârbu, directorul Spitalului Militar Central (SMC), spune că analizorul Advia Centaur a ajuns în unitatea sanitară după o sponsorizare făcută de Meditest Global 2002 - firma înfiinţată de Cocoş. „Ministerul Apărării nu permite încheierea contractelor de comodat. Aparatul ne-a fost donat în 2006”.

PARAVANE, BANI ŞI INFLUENŢĂ

Marionetele „Mafiei de Băneasa”

Afacerea ”Cocoş - Spitale” s-a dezvoltat pe calapodul business-urilor tradiţionale, în care un personaj controversat, conectat la multiple cercuri de interese şi putere, rezistă în cercul strâmt al „clienţilor” statului, indiferent de regimurile politice.

Oficial, în prezent, între soţul ministrului Udrea şi compania Meditest nu există nicio legătură. Neoficial, Dorin Cocoş este „păpuşarul” care dictează mişcările unor acţionari de care îl leagă cumetriile şi banii. Pe lângă „oamenii de casă”, în povestea Meditest există şi „victime”: doi dintre cei care apar ca fondatori spun că identitatea le-a fost folosită fără să ştie şi adaugă că n-au nicio legătură cu această companie.

Primul pas Meditest Global 2002 s-a înfiinţat în octombrie 2002. Administrator al firmei şi acţionar principal era chiar Dorin Cocoş (45%). Ceilalţi asociaţi: Athanasios Tserpes (44%), Mioara Radu, Adriana Popescu şi Raluca Olaru. Obiectul de activitate: comerţul cu produse farmaceutice.

Asocierea Cocoş - Tserpes nu e întâmplătoare: potrivit surselor EVZ, cetăţeanul grec era în momentul respectiv un jucător cunoscut pe piaţa furnizorilor de reactivi chimici pentru spitalele bucureştene. În plus, în 2001, Tserpes încasase peste 3 miliarde de lei vechi de la Serviciul Român de Informaţii.

Întrebat cum a ajuns partener cu Cocoş în Meditest, Tserpes a răspuns: „Ce e aşa grav că am fost în firma aceasta cu domnul Cocoş? Am intrat de bunăvoie în societate, mai demult. Tot aşa am şi ieşit. Nu văd de ce trebuie să povestesc acum despre asta”. Acţionare fără voia lor?

Dacă grecul îşi recunoaşte implicarea în Meditest, Raluca Olaru şi Adriana Popescu - şi ele fondatoare ale companiei, cu câte 3% din participaţii fiecare - se dezic total de această firmă.

„Nu am fost niciodată acţionară în Meditest. Pe domnul Cocoş nu l-am văzut în viaţa mea. Nu am avut niciodată nicio legătură cu aceşti oameni. Nu ştiu cum s-a ajuns aici. Eu nu mi-am dat acordul să fac parte din Meditest, nici nu ştiam că există această firmă!”, ne-a declarat, surprinsă, doctoriţa Raluca Olaru, fosta şefă a laboratorului din cadrul spitalului bucureştean CFR 2.

Aceeaşi reacţie a avut-o şi Adriana Popescu, şefă la laboratorul Spitalului CFR Witing: „Nici nu îl cunosc pe domnul Cocoş, cum să fim parteneri?!?”. Funcţiile rămân în familie

Cea de-a cincea acţionară-fondatoare a companiei era Mioara Radu, unul dintre partenerii de cursă lungă ai lui Dorin Cocoş. Aceasta a apărut de-a lungul timpului în afacerile lui Alexandru Bittner şi Adrian Petrache, vechi prieteni şi asociaţi ai perechii Udrea-Cocoş şi numiţi de preşedintele Băsescu „şefii Mafiei de Băneasa”.

Tandemul Mioara Radu- Dorin Cocoş a funcţionat nu doar în Meditest, ci şi în companiile Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional şi Centrul de Evaluare Medicală şi Testare a Forţei de Muncă. La aceasta din urmă, Radu lucra în perioada în care era consilier municipal PD, sub mandatul lui Adriean Videanu. Cenzor iniţial al Meditest era Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş.

După doi ani de la înfiinţarea firmei, acţionarii au început să se schimbe. În mai 2004, şefele de la laboaratoarele spitalelor CFR au fost înlocuite de o anume Gabriela Munteanu. Raluca Olaru comentează surprinsă: „Nu aveam cum să renunţ la participaţiunile din această firmă, odată ce nici măcar nu ştiam că sunt acţionară! Nu am auzit niciodată în viaţa mea de femeia asta, Gabriela Munteanu!”. Munteanu este o interpusă tradiţională de-a lui Cocoş.

În 2004, cu patru luni înainte de alegerile câştigate de Traian Băsescu, afaceristul Cocoş a părăsit, oficial, compania. Dar a rămas în umbră: în acte, a fost înlocuit de Spiridon Cristu, unul dintre membrii grupării care gravitează în jurul familiei ministrului turismului. Lui i s-a alăturat şi Cerga Năstase, un alt „satelit” al cuplului Udrea-Cocoş. Atât Cristu, cât şi Năstase l-au secundat pe Dorin Cocoş în compania Dalli Exim, care a monopolizat parcările din Bucureşti. Ulterior, ambii interpuşi au părăsit acţionariatul Meditest, Cristu rămânând administrator.

Azi, patronii Meditest sunt Robert Dumitrescu, Florin Dinu - cumnatul lui Dorin Cocoş - şi o oarecare Camelia Irimescu.

Încercările EVZ de a lua legătura cu cei trei sau lovit de secretara companiei Meditest. „Nici domnul Dinu şi nici doamna Irimescu nu sunt aici. Reveniţi mâine!”. Am revenit trei zile la rând. Replica a fost aceeaşi.

ANALIZOR. Advia Centaur, unul dintre aparatele pe care firmele lui Dorin Cocoş le-au plasat în spitalele bucureştene Foto: Siemens.com

ÎNTÂLNIRE

„N-am timp să discutăm acum”

EVZ a încercat de nenumărate ori să ia legătura telefonic cu soţul Elenei Udrea. De fiecare dată, nu a răspuns. Ultima soluţie: o vizită la locul unde miliardarul îşi face veacul - EuroHotels, hotelul său din apropierea Mănăstirii Caşin. Îndrumaţi de cei de la recepţie, l-am descoperit pe Dorin Cocoş într-un separeu din restaurant, adăpostit de un paravan de hârtie. Tocmai se despărţise de un interlocutor, lăsând câteva pahare goale pe-o masă. Avea perciunii crescuţi până aproape de bărbie, sacoul descheiat şi o privire obosită. Ne-a întâmpinat uşor înveselit. Gesticula lent şi nu tresărea la niciuna dintre întrebări. Voluminos, cu palmele cât lopeţile, ne-a îndrumat, amical, spre ieşire. „N-am timp să discutăm acum. Da, ştiu că-i important... Altădată! Vă sun eu, am toate numerele de telefon”. Arătând spre mesele de la parterul hotelului, a adăugat: „Puteţi veni să beţi oricând o cafea aici! La revedere!”.

Elena Udrea ne-a transmis prin consiliera sa personală „că nu e în niciun fel răspunzătoare de afacerile soţului sau ale rudelor ei. În cazul în care există nişte neregului în derularea afacerilor domnului Cocoş, există organe competente care să judece acest aspect”. PRECEDENT

Analize scumpe

„Înclinaţiile” lui Dorin Cocoş pentru domeniul analizelor medicale au ieşit prima oară la iveală graţie unei dezvăluiri făcute de EVZ în 2005. Atunci, o firmă la care soţul Elenei Udrea era acţionar, Centrul de Asistenţă Medicală, monopolizase piaţa testelor medicale obligatorii pentru românii care plecau la muncă în Spania.

În 2005, firma respectivă, în care aveau interese şi controversaţii Bittner şi Petrache, încasase 317 miliarde de lei vechi. Flerul nu l-a trădat pe Cocoş. Analizele sunt scumpe, indispensabile şi cerute mereu. Potrivit directorului Claudiu Turculeţ, în prezent, SCUF plăteşte lunar 800.000 de lei pentru reactivi de laborator. Directorul de la SMC spune că dă anual 2,63 milioane de lei pe reactivi.

TUNURI

Câştiguri mărite de cinci ori Meditest Global 2002 a înregistrat creşteri de profit, suprapuse perfect contractelor cu statul. Firma a avut, în 2006, o cifră de afaceri de aproape 700.000 de lei şi un profit de peste 250.000 de lei. Un an mai târziu, a încheiat trei contracte pentru furnizare de reactivi cu institutele „Matei Balş” şi Fundeni. Astfel, cifra de afaceri „a explodat” de la 700.000 la 3,7 milioane de lei, în timp ce profitul s-a ridicat la 1,8 milioane de lei. Şi compania Clamari Impex Trading, deţinută exclusiv de Cocoş, şi-a triplat profitul între 2006 şi 2007.

Mâine în Evenimentul zilei Veţi citi despre afacerile pe care soţul Elenei Udrea, Dorin Cocoş, le face cu Primăria Sectorului 6, condusă de edilul PDL Cristian Poteraş.

Ne puteți urmări și pe Google News