Soții pentru apă, femeile cu soarta unui animal de povară

Soții pentru apă, femeile cu soarta unui animal de povară

Există femei în lumea aceasta care au o singură menire în viață: să aducă apă familiei. Ele cară, zilnic, pe distanțe lungi, vase imense de aluminiu pe cap, acceptându-și destinul

Bărbații din satele sărace din India își iau, deseori, a doua sau chiar a treia nevastă. De ce? Pentru că viața este grea în zonele rurale afectate de secetă, precum Denganmal, la 150 de km de Mumbai. Soții sunt ocupați cu muncile agricole, creșterea animalelor sau pescuitul, iar femeile au grijă de gospodărie și de copii. Până aici, nimic neobișnuit.

Totuși, este nevoie de cineva care să aducă apă de la puțuri aflate la mulți kilometri distanță, zilnic, timp de opt luni pe an, când nu plouă în această regiune.

Așa că bărbații au găsit o soluție care nu e nouă: își iau mai multe neveste. Soții au copii doar cu prima nevastă, iar celelalte au un singur rol: acela de a aduce apa atât de necesară supraviețuirii, primind în schimb un acoperiș deasupra capului și un statut social important în comunitate - acela de soție.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Viața celor care se numesc „paaniwaali bais” - soții pentru apă - nu este prea fericită FOTO: USAID

A găsi o femeie dispusă să preia această povară pe umerii ei nu este ușor. Părinții nu vor ca fiica lor să se căsătorească cu un bărbat din zonele secetoase, mai ales dacă ei trăiesc în regiuni irigate din țară.

Fără drepturi, doar obligații

Există femei care sunt dispuse să se sacrifice. De obicei este vorba de cele părăsite de alți bărbați sau văduve. În timp ce primele soții sunt femei care nu au mai fost măritate și sunt membre ale aceleiași caste, nu există criterii de selecție pentru următoarele soții.

O astfel de soție știe că va primi ordine de la prima nevastă. Ea nu are voie să doarmă în același pat cu soțul, cât timp trăiește prima aleasă și nu are niciun drept de proprietate asupra casei sau bunurilor familiei.

Femeile speră că fiicele lor vor avea o viață mai ușoară, dacă guvernul va aduce conductele de apă în satul lor

O „soție a apei” cară, în fiecare zi, circa 100 de litri, de la cel puțin 3 km distanță, parcurgând drumul de mai multe ori, ziua, la peste 40 de grade Celsius, sau noaptea.

Majoritatea se îmbolnăvesc, își pierd podoaba capilară sau nu mai pot avea copii. Atunci bărbatul își ia altă soție, mai tânără și mai productivă. „Nu mai putem să facem asta. Ne-am săturat”, a spus una dintre soții pentru revista indiană Open Magazine.