ŞOCANT! Cât rezistă un român fără să se împrumute la bancă

ŞOCANT! Cât rezistă un român fără să se împrumute la bancă

De-a lungul timpului, românii şi-au dezvoltat o dependenţă pentru împrumuturile bancare. Potrivit unui studiu realizat de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, 4 din 10 români nu ar putea trăi din economii mai mult de o lună.

Cu toate acestea, perioada medie pe care populaţia bancarizată din România poate subzista fără să se împrumute este de 3,7 luni. O proporţie de 36% din totalul populaţiei bancarizate are în prezent credite, trei sferturi utilizând creditul de nevoi personale fără ipotecă.

Semnificativ, mai mulţi români din zona Banat-Crişana-Maramureş folosesc credite de nevoi personale, comparativ cu totalul populaţiei investigate, în timp ce locuitorii capitalei deţin credite imobiliare sau ipotecare într-o proporţie mai ridicată decât restul ţării (29% dintre respondeţii din Bucureşti, comparativ cu 12% în total).

Persoanele care apelează la credite de nevoi personale au în marea majoritate a cazurilor un singur împrumut, în timp ce 22% din populaţia intervievată are 2 sau mai multe credite.

Pentru cele mai multe credite, peste 90% dintre persoanele intervievate optează pentru moneda naţională, euro clasându-se pe poziţia a doua în preferinţele românilor. Excepţie fac creditele imobiliare sau ipotecare, 73% dintre respondenţi alegând să împrumute euro, în timp ce 34% preferă creditele în lei, iar 14% prefer francul elveţian.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.242 de personae (839 în mediul urban și 403 în mediul rural).Marja de eroare este de ±2,8%, la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.