SIRIA, ieri şi azi. Cum era ţara în care TEROAREA a ucis acum bucuria | GALERII FOTO

SIRIA, ieri şi azi. Cum era ţara în care TEROAREA a ucis acum bucuria | GALERII FOTO

Pănă nu demult Siria a fost o ţară prosperă, în care cultura era la ea acasă, libertatea religioasă respectată, iar oamenii se puteau mândri cu un trai decent. De altfel, pentru români, în perioada ceauşistă, munca în această ţară reprezenta o oportunitate şi mulţi muncitori şi-au făcut astfel un rost acasă.

Siria este situată în regiunea supranumită "Cornul Abundenţei", care formează un arc adânc începând din Irak, trecând pe la confluenţa fluviilor Tigru şi Eufrat, cuprinzând teritoriul Siriei centrale şi al Israelului şi continuând până în Valea Nilului în Egipt. La nord şi la sud de această regiune, se întind deşerturi vaste şi stepe care fuseseră transformate parţial în ogoare roditoare, datorită irigaţiilor artificiale, practicate aici de mii de ani.

Damasc, odată supranumit Oraşul Iasomiei, fiind printre cele mai vechi oraşe locuite din lume, a ajuns o ruină, la fel ca majoritatea oraşe din ţară.

Hafez al-Assad a condus Siria din 1970 până în 2000. Fiul acestuia, Bashar al-Assad, a preluat conducerea ţării în 2000. În momentul actual, în Siria are loc un conflict armat între guvernul autoritar de la Damasc, opoziţia democrată pro-occidentală siriană, forţele kurde şi gruparea extremistă musulmană sunnită iniţial numită SIIL, cunoscut acum de lumea întreagă drept ISIS, este acronimul terorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Revolta împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad s-a soldat, sute de mii de morţi şi milioane de refugiaţi, lăsând ţara în ruină şi pradă unui război civil devastator, fără o soluţie vizibilă.

Afluxul mare de refugiaţi în Europa se explică prin războiul care face ravagii în Siria, această migraţie făcând parte dintr-o strategie a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care el o utilizează de la începutul conflictului în 2011. Assad a pierdut controlul asupra a mai mult de trei sferturi din ţară, iar atacarea civililor din aceste zone a fost parte a strategiei sale încă de la începutul războiului civil cu patru ani în urmă.

Criza refugiaţilor ar face parte dintr-un efort concertat al guvernului sirian, care a ucis deja numeroşi civili într-un război soldat cu peste 200.000 de morţi, consideră mulţi dintre cei care au fugit din calea ostilităţilor, precum şi oficiali occidentali şi analişti care urmăresc conflictul sirian. Citeşte mai multe aici