Şi în chestiunea corvetelor s-a făcut voia lui Liviu Dragnea. Asta înseamnă să fii mare
- Roland Căt ălin Pena
- 1 martie 2017, 00:00
Lume bună şi vorbe frumoase, ieri, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Apărării Naţionale. Au fost cam toţi cei care contează când se iau decizii majore în ţară, cu excepţia preşedintelui Senatului.
Alocarea a 2% din PIB pentru Apărare în 2017 i-a făcut să se arate optimişti, deşi situaţia reală a Armatei nu este deloc roză. Ceva în acest sens a transpirat doar printre cuvintele din discursul ministrului Gabriel Benjamin Leş. El a simţit nevoia să spună că ar fi necesar un efort susţinut pentru creşterea capacităţii de luptă, după ce „anul 2016 a fost marcat, atât în plan conceptual, cât şi acţional, de aplicarea prevederilor Programului de transformare, dezvoltare şi înzestrare a Armatei României până în anul 2026”. Nici cu recrutarea nu stăm prea fericit, a mai zis ministrul, atragerea resursei umane profesionalizate fiind afectată de deteriorarea situaţiei demografice, de schimbările produse în profilul aptitudinal-motivaţional al tinerilor şi de concurenţa impusă de sectorul civil.
Şi, uite aşa, am revenit la capitolul înzestrare, care ne doare pe toţi. Dezvoltarea unei industrii militare puternice ar trage, evident, toată economia în sus. Cum am stabilit că bani ar fi, un consens politic ne mai lipseşte. Or, scoaterea din programul de înzestrare a celor patru corvete care urmau, potrivit hotărârii guvernului Cioloş, să fie construite la Galaţi este cea mai bună dovadă.
„Ca principale obiective de înzestrare, aş vrea să punctez: programul „Avion multirole”, transportorul blindat pentru trupe 8x8, radarele tridimensionale cu distanţă mare de descoperire, sisteme de rachete antitanc portabile, autoturisme de teren şi platforme de transport multifuncţionale”, a anunţat, ieri, Leş. Deci, corvete multifuncţionale, ioc. Să nu vorbesc cu păcat, dar toate cele enumerate nu prea se fabrică în România, deci ioc şi noi locuri de muncă create de o parte din imensa sumă de 1,6 miliarde de euro la cât era preconizată investiţia în cele patru nave militare.
Dacă ne amintim că la audierea în comisiile parlamentare de pe 4 ianuarie tot Leş îşi propunea să continue programul de achiziţionare a celor patru corvete, la care contribuise până atunci ca secretar de stat la Departamentul de Armamente din Ministerul Apărării Naţionale, este limpede că ceva s-a întâmplat pe parcurs.
Şi ce se putea întâmpla decât să nu vrea Liviu Dragnea? Absolut nimic! Preşedintele PSD a ieşit la televizor şi a anunţat că trebuie abrogată Hotărârea de Guvern a lui Cioloş. Fără prea multe explicaţii, doar el este mama şi tatăl programului de guvernare. Acum că Leş a fost parte la acea decizie şi se face de râs nici nu mai contează, dacă i se face şefului pe plac. O să-l judece, poate, miile de muncitori de la Galaţi şi Constanţa care ar fi avut de lucru pe puţin patru ani.
În aceste condiţii partea din discursurile de ieri ale premierului Grindeanu şi ministrului Leş despre „fructificarea la maximum posibil a oportunităţilor de revitalizare a industriei naţionale” a fost aproape sigur scrisă înainte ca Liviu Dragnea să iasă pe televizor.
Astea fiind zise, să ne mai întrebăm ce a vrut să transmită preşedintele Iohannis când a spus ieri la Bilanţ, în prezenţa lui Liviu Dragnea: „Vă încurajez să depuneţi toate eforturile pentru a găsi soluţii la problemele încă nerezolvate”?