Sfârșit de anchetă în scandalul european al cărnii de cal care a afectat anul trecut imaginea României

Sfârșit de anchetă în scandalul european al cărnii de cal care a afectat anul trecut imaginea României

Patru persoane au fost puse sub acuzare la finalul anchetei în cazul scandalului cărnii de cal vândute drept carne de vită în Franța, care s-a extins apoi la nivel european, afectând în mod deosebit imaginea României, relatează portalul franceinfo.fr.

Potrivit unei surse judiciare, anchetatorii și-au terminat treaba în Franța. De la izbucnirea scandalului european în februarie 2013, patru persoane au fost puse sub cercetare. Primii au fost doi foști responsabili ai companiei Spanghero, Jacques Poujol și Patrice Monguillon.

Ei sunt cercetați pentru escrocherie în bandă organizată, fals și uz de fals și înșelăciune în vânzarea unui produs. Cel de-al treilea suspect este Jan Fasen, a cărui societate Draap Trading, cu sediul în Cipru, apare în centrul afacerii.

El este bănuit de aceleași fapte ca și Jacques Poujol și Patrice Monguillon. Cea de-a patra persoană aflată în aceeași situație este un negustor de carne olandez, Hendricus Windmeijer, suspectat că a cumpărat carne de la Jan Fasen pentru a o revinde după aceea companiei Spanghero.

Parchetul își va întocmi de acum înainte rechizitoriile, iar judecătorii vor decide ce curs de acțiune vor urma în cazul celor patru suspecți, potrivit Agerpres.

Scandalul cărnii de cal s-a declanșat la începutul anului 2013, după ce o companie din sudul Franței, Spanghero, a vândut carne de cal, provenind mai ales din România, drept carne de vită. Carnea era folosită apoi la pregătirea a milioane de preparate culinare de către companii importante, cu mare distribuție.

Scandalul european, declanșat în februarie în Marea Britanie și Irlanda, a pus în evidență anumite acțiuni ale industriei agroalimentare și opacitatea circuitelor sale de aprovizionare.