Sex, Politică și Ipocrizie la Hollywood: Cum au fost acoperite scandalurile sexuale timp de zeci de ani?

Sex, Politică și Ipocrizie la Hollywood: Cum au fost acoperite scandalurile sexuale timp de zeci de ani?

După ce a trecut primul șoc al uriașului cutremur sexual care zguduie Hollywoodul și emoțiile s-au mai estompat, încep să apară întrebările lucide. Cea mai importantă dintre ele este: prin ce mecanisme oculte a putut fi ascuns un asemenea scandal. Primele indicii arată o monstruoasă complicitate, în care sunt implicați mulți bani și interese politice majore.

Dezvăluirile din New York Times și New Yorker, ca și valul de mărturii despre comportamentul de prădător sexual al lui Harvey Weinstein merită fără îndoială aplaudate. Însă Ryan Holiday formulează în New York Observer o întrebare crudă: „Cum se face că absolut toată lumea –Hollywood-ul, media serioasă, cea mondenă, sau jurnaliștii financiari, care urmăresc orice mișcare a acestor factori de putere - a dat greș atât de jalnic?” Și tot Holiday își dă răspunsul: „Nu a dat greș, cunoșteau toți adevărul, dar au fost prea lași să-l dea publicității”.

 Weinstein a fost un apropiat al Casei Albe: aici, alături de Michelle Obama FOTO: AGERPRES

Ne puteți urmări și pe Google News

Presa a încercat mușamalizarea 

La jumătatea lui august, Ronan Farrow, colaborator al canalului american de televiziune NBC, a obținut acceptul pentru un interviu cu o femeie dispusă să fie înregistrată, cu condiția să apară doar ca o siluetă, iar identitatea ei să nu fie divulgată, și care să depună mărturie că Harvey Weinstein o violase, scrie Huffington Post. 

Farrow strânsese deja numeroase materiale pe această temă. În martie obținuse o înregistrare audio în care Weinstein recunoștea că a pipăit un model italian, pe nume Ambra Battilana. Mai avea și interviuri cu persoane care lucraseră cu magnatul de la Hollywood și care vorbeau despre o adevărată cultură a hărțuirii sexuale pe care Weinstein o întreținea de ani de zile.

Iar acum avea o persoană dispusă să depună mărturie în fața camerei și să-l acuze pe Weinstein de viol.

Însă, potrivit a patru surse independente, citate de Huffington Post, NBC a refuzat materialul, susținând că nu era suficient de convingător pentru a fi difuzat pe post. Mai mult, conducerea trustului i-a cerut lui Farrow să nu realizeze interviul cu femeia violată, sau cel puțin să nu folosească echipamentele și personalul NBC și nici să nu menționeze calitatea sa de colaborator al postului.

Conspirația

Așa se face că Rowan Farrow a plătit din buzunarul său echipamentul și personalul pentru a realiza filmarea.

Ulterior, el a primit din partea NBC permisiunea de a-și publica ancheta la un alt organ de presă. Lucru care se întâmplă pe 10 octombrie în New Yorker, având efectul unei bombe nucleare care zguduie tot stabilimentul hollywoodian din țâțâni.

Președintele NBC News, Noah Oppenheim, declara a doua zi după cutremurul provocat de fostul său colaborator: „Ideea că am încercat să acoperim o persoană puternică este foarte jignitoare pentru noi toți. Ne-am aflat pe lunga listă a celor care au încercat să vâneze afacerea asta, să pună mâna pe ea, dar până la urmă nu noi am fost aceia care am detonat-o... În vară am ajuns la un punct în care noi, ca organizație, am simțit că nu avem toate elementele pentru a o difuza.”

Însă nu mai puțin de 12 persoane din interiorul NBC au relatat pentru Huffington Post o cu totul altă versiune. Sursele, care au cerut să le fie protejată identitatea, fie pentru că nu erau autorizați să vorbească, fie pentru că se temeau pentru posturile lor, au relatat despre modul în care Oppenheim și adjuncții săi au încercat sistematic să blocheze povestea. În fața încăpățânării lui Farrow, conducerea NBC a schimbat tonul, acuzându-l pe acesta de interese personale: fiu al Miei Farrow și al lui Woody Allen, reporterul era în relații proaste cu tatăl său, iar Weinstein îi relansase lui Allen cariera. De altfel, Woody Allen va fi una dintre puținele personalități care i-au luat apărarea lui Harvey Weinstein de la începutul scandalului.

Bomba fâsâită

Senzațional este că Susan Waxman, redactor șef la revista TheWrap, afirmă că încă din 2004 obținuse informații despre obiceiurile sexuale ale lui Weinstein, însă ziarul la care lucra atunci a refuzat să le publice. Este vorba de... New York Times, adică tocmai cotidianul care, alături de New Yorker, a detonat „bomba Weinstein” în 2017!

Waxman afirmă că a realizat o documentare în Europa, unde a obținut numeroase dovezi că directorul Miramax-Italia nu avea nici o legătură cu filmul, ci fusese pus de Weinstein doar pentru a-i face rost de femei. De asemenea, la Londra, a descoperit o femeie violată de magnat, și care nu dorea să vorbească din cauza unui angajament de a păstra tăcerea, în schimbul căruia primise bani. Iar Susan Waxman obținuse dovada acestei plăți. 

Waxman afirmă că a fost supusă unei presiuni uriașe din partea patronului Miramax, susținând că a fost sunată personal de nume mari de la Hollywood, între alții Matt Damon și Russell Crowe, iar Weinstein însuși ar fi făcut o vizită la redacția New York Times, pentru a opri publicarea dezvă-luirilor.

Confruntată cu întrebarea de ce nu a publicat ea însăși dezvăluirile, la inaugurarea TheWrap, Susan Waxman a oferit o explicație încâlcită. Și mai straniu este că TheWrap publicase totuși, în 2015, informații în premieră despre faptul că Weinstein o pipăise pe Ambra Battilana.

Strania tăcere a lui Hillary

Tăcerea din jurul lui Harvey Weinstein a putut fi menținută timp de zeci de ani pentru că acesta era unul din oamenii „Sistemului”. Unul dintre cei mai importanți „furnizori” de publicitate pentru presa americană. Și unul dintre cei mai importanți donatori pentru politicieni. Mai ales cei din tabăra Democrată. Hillary Clinton a tăcut zile în șir, după izbucnirea scandalului. Până și CNN, „postul de casă” al lui Hillary, s-a declarat indignat: „I-au trebuit cinci zile să difuzeze un comunicat despre Harvey Weinstein.”

Hillary Clinton este prietenă cu Weinstein de 25 de ani. Pe 21 iunie 2016, Weinstein organiza o strângere de fonduri, de 1,8 milioane de dolari, cu ocazia unei serate de susținere a campaniei prezidențiale a prietenei sale, Hillary, printre staruri pe care le invitase. Printre acestea, Leonardo di Caprio, Jennifer Lopez, Sarah Jessica Parker sau Matthew Broderick. În toamna lui 2016, Weinstein va mai organiza încă cel puțin alte două asemenea strângeri de fonduri. Comitetul de campanie al lui Clinton a raportat că s-au strâns atunci 2 milioane de dolari. În vara lui 2014, Hillary a închiriat o vilă de vacanță cu 100.000 de dolari (tocmai declarase că este ruinată), în imediata vecinătate a prietenului ei, Harvey. Potrivit Washington Times din iunie 2016, producătorul a făcut în nume personal o donație de 250.000 de dolari. Iată de ce Hillary a avut nevoie de cinci zile ca să reacționeze.

Mogulul Harvey Weinstein a fost unul dintre principalii donatori pentru Hllary Clinton FOTO: AGERPRES

Primii care au sărit la gâtul lui Weinstein sunt protejații lui

Harvey Weinstein, cel mai hulit om din lume, în aceste zile, era, înainte de izbucnirea scandalului, unul dintre cei mai elogiați. Lui Weinstein i s-a mulțumit personal de 34 de ori în discursuri la Galele Oscar, potrivit unui studiu realizat de Vocativ, în 2015. Este foarte probabil că, în ultimii doi ani, cifra a crescut.

Streep: „Harvey - Dumnezeu”

În 2012, la galele Gonden Globes, Meryl Streep l-a numit chiar pe Weinstein „Dumnezeu”. Însă Streep a fost una dintre cele mai vocale acuzatoare ale producătorului, numind comportamentul acestuia „scandalos” și „inacceptabil”.

Un alt mare nume de la Hollywood, Gyneth Paltrow, îi mulțumea în 1999 lui Weinstein pentru primul său Oscar, primit pentru rolul principal din „Shakespeare in Love”: „Aș dori să-i mulțumesc lui Harvey Weinstein și tuturor de la Miramax pentru sprijinul necondiționat”.

Gwyneth Paltrow este una dintre cele mai vocale acuzatoare la adresa miliardarului, susținând că ea însăși a fost agresată de el. Paltrow afirmă că a fost pipăită de Weinstein, care a încercat apoi să o ducă într-o cameră de hotel. Povestea s-ar fi petrecut pe când actrița avea 22 de ani, adică în 1994. Peste cinci ani, însă, în 1999, ea îi mulțumea emoționată lui Weinstein pentru Oscarul primit pentru rolul principal din „Shakespeare in Love”: „Aș dori să-i mulțumesc lui Harvey Weinstein și tuturor de la Miramax pentru sprijinul necondiționat”.

„Foarte naivi”

Ben Affleck s-a arătat și el necruțător la adresa lui Weinstein, după izbucnirea scandalului: „Noile dezvăluiri despre agresiuni pe care le-am citit în dimineața aceasta miau făcut greață... Trebuie să-i sprijinim pe cei care ies în față, să condamnăm acest timp de comportament când îl observăm și să ne asigurăm ca mai multe femei să ajungă în poziții de conducere.”

În 1997, când a primit Oscarul pentru cel mai bun scenariu, scris împreună cu Matt Damon, pentru „Good Will Hunting”, Affleck i-a mulțumit cu glas tremurat de emoție „lui Harvey Weinstein, care a crezut în noi și a făcut acest film”. „Acest fel de abuz nu are scuză și foarte tulburător”, declara zilele trecute și Jennifer Lawrence, după izbuc nirea scandalului. „Inima mea este alături de toate femeile afectate de aceste grosolănii. Și vreau să le mulțumesc pentru curajul de a vorbi.”

În 2013, la gala Golden Globes, Lawrence i se adresa producătorului astfel: „Harvey, îți mulțumesc pentru că i-ai omorât pe toți pe care trebuia să-i omori, pentru ca eu să ajung astăzi aici, pe scenă”.

Printre cele mai puternice acuzații la adresa lui Weinstein au fost cele din partea lui Kate Winslett: „Dezgustător, îngrozitor și foarte foarte greșit”. Ea a confirmat, ca multe alte personalități de la Hollywood, că auzise despre comportamentul sexual al șefului de la Miramax, însă a „crezut că erau zvonuri... Poate că am fost cu toții foarte foarte naivi.”

„Am știut”

Chiar așa, nimeni să nu fi știut, în mica lume de la Hollywood, despre cine și mai ales cum era Harvey Weinstein? „Toată lumea știa cum era Harvey și nimeni nu a făcut nimic”, a declarat actrița franceză Lea Seydoux. „Este de necrezut că s-a comportat așa timp de zeci de ani și totuși a putut să-și continue cariera.” De necrezut? Actrița însăși recunoaște: „Am întâlnit tot timpul oameni ca Harvey Weinstein”. Și totuși nici ea nu a vorbit.

Și Glenn Close recunoaște că a știut despre agresiunile producătorului, însă a preferat să tacă din gură: „Sunt foarte tulburată, recunoscând că, da, timp de mulți ani, am avut cunoștință de zvonurile că Harvey Weinstein își făcuse un obicei din a se comporta nepotrivit cu femeile”.