Șeful NATO, inspecție la București. Iohannis: Nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor
- Carmen Vintil ă
- 3 iulie 2015, 00:00
Aflat în vizită oficială, Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu oficialii români și a vizitat Unitatea de Integrare a Forțelor NATO de la București
Politica NATO vizează consolidarea securității în spațiul euro-atlantic, a precizat președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, după întâlnirea cu secretarul general al NATO. „Nu ne dorim o confruntare cu nimeni. Nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor. Ne bazăm în continuare pe înțelegerea de către toți oamenii politici responsabili a faptului că nu este în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu-l poate câștiga nici economic, nici militar”, a spus Iohannis. Șeful statului a mai precizat că România își propune să nu fie doar un beneficiar de securitate, ci și un furnizor într- un context foarte complicat, alături de partenerii săi. Referindu-se la necesitatea dialogului cu Federația Rusă, Iohannis a spus că „este important de evitat ceva similar cu Războiul Rece”.
Activată în septembrie
Unitatea NATO de Integrare a Forțelor de la București nu va fi o bază militară, a precizat, la rândul său,Jens Stoltenberg.„ NATO se bazează pe România și România se poate baza pe NATO”, a precizat acesta. Stoltenberg a mai arătat că „este vorba de o solidaritate puternică”. „Vedem o Rusie tot mai agresivă, care încearcă sa schimbe cu forța granițele. Vedem creșterea extremismului și provocări care nu cunosc granițe, cum ar fi atacurile cibernetice și restricțiile de energie”, a mai spus oficialul NATO.
Ulterior, cei doi au vizitat Unitatea NATO, alături de prim-ministrul interimar Gabriel Oprea. Iohannis a anunțat că aceasta va fi activată oficial în cursul lunii septembrie. Șeful statului a spus că Alianța „își respectă astfel promisiunile și își demonstrează capacitatea de a răspunde provocărilor și instabilității generate de acțiunile Rusiei în Ucraina”. La rândul său, Gabriel Oprea a subliniat faptul că țara noastră trebuie să demonstreze că are capacitatea operațională de a acționa integrat și coordonat cu partenerii săi și că NATO reprezintă „garanția faptului că niciun aliat nu rămâne singur în fața amenințărilor”.
Legea privind staționarea și tranzitul trupelor străine, promulgată
Klaus Iohannis a promulgat,ieri, Legea pentru modificarea și completarea Legii 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, act normativ în baza căruia va funcționa la București Centrul de comandă NATO. Proiectul de lege stipulează și faptul că, în cadrul activităților specifice, Ministerul Apărării poate pune la dispoziția forțelor armate străine, gratuit sau contra cost, după caz, poligoane, terenuri, clădiri, tehnică, armament, echipamente și materiale, precum și alte bunuri și elemente de infrastructură din patrimoniul propriu.