Editura Evenimentul si Capital

Şefii Electrica S.A. DORM pe un munte de bani, filialele de distribuţie se ÎMPRUMUTĂ de la bănci pentru investiţii. ELECTRICA dă replica

Dan Cătălin Stancu, directorul general al Electrica SA
Autor: | | 0 Comentarii | 3554 Vizualizari

În acest timp filialele de distribuţie ale Electrica se împrumută de la bănci pentru investiţiile necesare în infrastructură şi modernizare

În cadrul companiilor de Stat din România au existat tot timpul bârfe, teorii ale conspiraţiei, corupţie etc. Ce-i drept, şi cei care au fost la conducere au contribuit pe măsură la cele amintite. În plus, factorul politic, decizional la vârful instituţiilor, alimentează neîncrederea populaţiei în şefimea acestor companii. N-a contat culoarea guvernării, tot timpul a fost la fel. În 2016, Electrica SA era deja listată la bursele din Bucureşti şi Londra încă din 2014 (tot de atunci Statul, prin Ministerul Energiei, mai deţine 48,78 la sută), iar la Palatul Victoria se afla un guvern tehnocrat. În cele de mai jos, vă prezentăm cum au stat lucrurile la Electrica începând cu martie 2016.

De Mărţişor 2016, Ioan Roşca era anunţat de Consiliul de Administraţie că mandatul de director general al Electrica i s-a încheiat, înainte de termen. În locul său, avea să aibă un mandat interimar Iuliana Andronache, şefa de la Financiar. Până la găsirea unui înlocuitor au trecut şase luni, iar, de pe 24 octombrie 2016, intra în pâine Dan Cătălin Stancu, venit de la concurenta E.ON.

Stancu, şi cu E.ON

În luna februarie 2017, potrivit Registrului Comerțului, Stancu figura încă în conducerile unor firme controlate de E.ON. Era preşedinte al Consiliului de Administraţie la societatea Brăila Power SA, care avea în acţionariat E.ON România SRL cu 69,83% din acţiuni, Electrocentrale Grup SA şi Enel Investment Holding BV. De asemenea, Stancu deţinea şi funcţia de administrator la Colonia Cluj-Napoca Energie SRL, cu acţionari E.ON România SRL, Rheinenergie AG şi Regia Autonomă de Termoficare, fiecare cu câte 33,33%.

Dintre domeniile de activitate pe care Brăila Power SA şi Electrica SA le aveau în comun menţionăm: Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, Producţia de energie electrică, Comercializarea energiei electrice etc. În martie 2017, Brăila Power SA se află în lichidare. Cu Colonia Cluj-Napoca Energie SRL se intersecta pe Distribuţia energiei electrice, Comercializarea energiei electrice, Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea etc.

Ce scrie în Actul constitutiv

În Actul constitutiv al Societăţii Energetice Electrica SA se stipulează: “În absența aprobării prealabile a Consiliului (Consiliul de Administraţie, n.r.), directorii nu pot fi directori, administratori, auditori interni sau asociați cu răspundere nelimitată, sau orice altă poziție echivalentă, în alte societăți concurente sau care au același obiect de activitate, și nu pot efectua același comerț sau altul concurent, în interesul lor sau în interesul altei persoane, sub sancțiunea revocării și răspunderii pentru daune.”

Pe site-ul Electrica SA, nu se menţionează nimic în legătură cu o aprobare a Consiliului de Administraţie, condus şi astăzi de Cristian Buşu, pe atunci secretar de Stat în Ministerul Energiei.

Potrivit Registrului Comerţului, din octombrie şi până în februarie, Stancu a fost director general unic al Electrica SA şi preşedinte al Consiliului de Administraţie şi administrator a două firme în al căror acţionariat se găseşte tocmai E.ON, fostul său angajator şi concurent în piaţa de energie al Electrica SA.

Însă, conducerea Elecrica SA ne-a transmis că: “Înainte de a-şi începe mandatul de Director General al Electrica SA, domnul Dan Cătălin Stancu şi-a prezentat demisia din toate poziţiile de administrator deţinute în cadru grupului E.ON România, inclusiv din cea de preşedinte al Brăila Power şi membru CA la Colonia Cluj Napoca SRL, companii în care grupul E.ON România deţinea participaţii semnificative”. Drept dovadă ne-a transmis o adeverinţă dată abia în 15 martie 2017.

În Monitorul Oficial nr. 518 din 15.03.2017 a fost publicată Hotărârea AGA  a Colonia Cluj din 12.12.2016 privind revocarea lui Stancu din calitatea de administrator, deşi el preluase conducerea Electrica încă din octombrie. Iar, potrivit legii 31 din 1990 opozabilă terţilor este doar înregistrarea de la Registrul Comerţului.

Organigrame peste organigrame

Interesant este faptul că, în perioada octombrie-decembrie 2016, Stancu a reuşit să treacă prin Consiliul de Administraţie al Electrica noua organigramă despre care angajaţii au fost anunţaţi la începutul lui ianuarie 2016. De altfel, surse din cadrul Electrica spun că organigrama nu a făcut decât să bulverseze angajaţii, unii dintre ei neştiind nici astăzi care le va fi soarta, întrucât, deşi aprobată de Consiliul condus de Buşu, n-a fost pusă încă în practică. Tot în aceeaşi perioadă, s-a luat şi hotărârea ca singura companie care asigură securitatea infrastructurii critice de distribuţie a grupului Electrica, Societatea de Servicii Energetice Electrica Serv SA, să fie desfiinţată pe parcursul anului 2017, iar o parte din angajaţi să fie absorbiţi de filialele de distribuţie.

Trebuie precizat că, potrivit surselor noastre, în 2015 au fost alocați sute de mii de euro, unui consultant, pentru realizarea unei noi organigrame, dar nimeni nu i-a văzut efectele, iar acum a fost modificată.

Loading...
Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate