Editura Evenimentul si Capital

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, la București: Practica RUSIEI de a organiza exerciţii militare neanunţate ne ÎNGRIJOREAZĂ |UPDATE

Autor: | | 1 Comentarii | 455 Vizualizari

Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, și secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, au susținut azi, la Marriott, locul desfășurării Reuniunii Anuale a Diplomației Române, o conferință comună de presă.

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat că Vershbow este un foarte apropiat prieten al României, un diplomat de primă mână, nu doar al SUA, ci recunoscut ca atare în mediile euro-atlantice și dincolo de ele. I-a mulțumit pentru rolul său direct în îndeplinirea obiectivelor de adaptare a Alianței la noul context internațional. „Expertiza și experiența sa sunt extrem de valoroase, într-un sistem complex, ca cel actual. Am profitat de prezența sa la plenarea reuniunii noastre, pentru a avea și un schimb bilateral de opinii, despre recentul summit de la Varșovia și ce este de făcut pentru aplicarea deciziilor din iulie”, a explicat ministrul.

Este pentru prima dată când s-a introdus un paragraf expres, în concluziile summitului NATO, care privește doar Republica Moldova. România sprijină rolul NATO și pe direcția securității energetice, pentru că există complementaritate pe diversele direcții strategice. Important este ca deciziile să fie puse în aplicare cât mai curând. L-am asigurat pe dl Vershbow de angajamentul ferm al României, să ne îndeplinim toate responsabilitățile. Am subliniat importanța solidairătții.

Alexander Vershbow a declarat că summitul NATO a fost o oportunitate importantă pentru a vorbi despre aranjamentele din regiune, vecinătatea NATO, etc. Oficialul a discutat cu ministrul Comănescu despre provocările actuale, despre Marea Neagră și despre diplomația română. 

„Mai am șase săptămâni de mandat și sunt mulțumit că NATO este pregătit să facă față provocărilor actuale”, a spus el.

Practicile exercițiilor militare are Rusiei, fără anunțare prealabilă, reprezintă o sursă de îngrijorare. Au dreptul să facă asta, dar nu contribuie la stabilitate, sau la încredere reciprocă, lasă loc de interpretări și ar trebui să creștem predictibilitatea și colaborarea, pentru o relație satisfăcătoare cu Rusia. 

„În urma Summitului NATO (de la Varşovia - n.r.), ţările aliate au decis să reacţioneze în mod comun în ceea ce priveşte manifestările agresive ale Rusiei, dar şi în ceea ce priveşte provocările mai complexe. Alianţa este mai unită ca oricând", a adăugat Vershbow.

„Această practică a Rusiei de a susţine exerciţii militare neanunţate este o sursă de îngrijorare. Are dreptul de a face aceste exerciţii. Din nefericire, Acordul OSCE care menţionează anunţarea exerciţiilor militare are scăpări, care permit aceste manifestări. Nu cred că (exerciţiile - n.r) contribuie la stabilitate sau încredere reciprocă. Creează un potenţial pentru neînţelegeri, calcule greşite şi există păreri potrivit cărora ar trebui să rezolvăm aceste scăpări din legislaţie", a punctat oficialul NATO. El a adăugat că Rusia a avut peste 10 exerciţii de acest gen în ultimii doi ani. "Dacă Moscova este interesată de stabilitate, acesta nu este modul prin care va fi obţinută", a subliniat Vershbow.

Ocuparea Crimeii creează noi riscuri pentru aliați, pentru că rușii ar putea acționa în zonă într-un mod îngrijorător. Dar calmarea situației este importantă.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate