Scandal în Turism din cauza legii impozitului specific

Scandal în Turism din cauza legii impozitului specific

Îngrijorare în rândul membrilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) care, deşi au obţinut în Parlament legea impozitului specific, aşteaptă cu sufletul la gură promulgarea ei de către preşedintele Klaus Iohannis, după ce secretarul de stat Gabriel Biriş de la ministerul de Finanţe îi face antireclamă pe reţelele de socializare. Marii operatori din turismul românesc susţin că Biriş ar ţine de fapt partea firmelor de consultanţă care, prin promulgarea legii ar primi o lovitură dură, suferind pierderi uriaşe.

Proprietarii de hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, şi alte servicii de cazare sau de alimentaţie publică, care desfăşoară afaceri în turism ce depăşesc 100.000 de euro, vor plăti din 2017 un impozit forfetar, de două ori pe an. Proiectul de lege, iniţat de reprezentanţii FPTR şi votat în parlament atât de PSD cât şi de PNL aşteaptă acum promulgarea preşedinelui Klaus Iohnnis. Critic înverşunat al legii, secretarul de stat Gabriel Biriş a postat pe facebook împotrivirea sa, iar potrivit conducerii FPTR, s-ar fi dus chiar la vicepremierul Costin Borc, cerându-i să facă demersuri la premier pentru a o schimba pe Anca Nedea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism care a susţinut legea impozitului specific pentru activităţile din turism.

„Mai ţineţi minte „forfetarul lui Pogea”? Cel despre care s-a spus că a omorât zeci de mii de afaceri mici? Acela era doar de 4.300 de lei, adică aproape de 3 ori mai mic decât impozitul acesta. Cam câţi dintre micii antreprenori vor îngroşa rândurile şomerilor? Asta doreşte Parlamentul nostru?”, postează, printre altele, secretarul de stat Gabriel Biriş pe facebook. „Dezinformare totală, microintreprinderilor nu li se aplică impozitul specific, având un rulaj sub 100.000 de euro”, îl contrazice vicepreşedintele FPTR, Nicoale Istrate.  El face însă trimitere la cel puţin 15 societăţi mari care de tot atâţia ani raportează pierderi uriaşe.”Şi ele sunt foarte bine pe piaţă. Unde sunt toţi banii ăia, unde e ANAF-ul care trebuie să se ocupe de contribuabilii mari ? În consultanţă”, explică specialistul în turism.

Nicolae Istrate a efectuat o analiză pe 66 de structuri de cazare care au peste 350 de locuri. „În 2014 au plătit impozit pe profit 1,1 milioane de euro, adică 17,75 de euro per loc. În 2015 se reduce dramatic, la 7 euro pe loc. Aplicând noul impozit specific, aceștia trebuie să plătească 51 de euro pe loc, deci de 6,7 ori mai mult. Și noi suntem acuzați de firmele de consultanță că dorim să favorizăm firmele mari. Este o minciună. La fel cum au încercat să acrediteze ideea că microîntreprinderile vor fi defavorizate prin acest impozit. Să fie clar, nu se aplică la microîntreprinderi”, precizează vicepeşedintele FPTR. Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale din Mamaia, speră ca preşedintele Klaus Iohannis să promulge legea, „chiar dacă secretarul de  stat Biriş a spus că o va bloca prin Ordonanţă de Urgenţă, sprijinit de Coaliţia penru România”. Şi asta pentru că „ne aşteaptă, peste o lună, bursele şi târgurile de turism şi trebuie să stabilim ce oferte avem pentru 2017”.      

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele FPTR, Mohammad Murad, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă, convocată special pentru a clarifica ce inseamnă impozitul specific şi avantajele lui, că acesta se aplică, de ani de zile, cu mare succes în ţări precum Spania, Turcia, Grecia, Anglia, Norvegia şi multe altele. "Domnul secretar de stat Gabriel Biriş este împotriva acestui impozit din motive pe care nu le cunosc. Ne-a întrebat, dacă mâine avocații vor și ei la fel? Răspunsul a fost foarte clar, cât timp noi, patronatele din turism, ne-am asumat că vom plăti în 2017 de trei ori mai mult decât am plătit în 2015 nu văd care e problema. Și dacă avocații vor și ei la fel și vor plăti de trei ori mai mult, este foarte bine”, a declarat preşedinele FPTR.

Mohammad Murad a mai precizat că impozitul specific seamănă cu impozitul pe clădiri unde controalele sunt  foarte rare pentru că fiecare ştie că este obligaţie. Iar avantajele legii impozitului specific sunt „eliminarea birocraţiei, a concurenţei neloiale, stimularea investiţiilor, etica omului de afaceri pentru că nu mai suntem acuzaţi că nu plătim impozit, educaţia fiscală pentru că mă autoeduc, ştiu că asta este partea statului şi o iau în calcul de la început, o normalizare a  relaţiilor cu statul”. Mohammad Murad vorbeşte însă şi de  „oprirea abuzurilor, într-un fel sau altul, din partea instituţiilor care fac controale peste controale”. Şi în acest fel, adaugă Nicolae Istrate,  „fără ironie ne-am gândit şi la ANAF, unde cei 2-300 de angajaţi pot să se ocupe de lucruri serioase, la marii contribuabili şi să ne lase pe noi în pace”.