Scandal fără finalizare. Evaluare Națională 2015: Ce se întâmplă cu contestațiile elevilor și care e nota finală
- Dana Lascu
- 3 iulie 2015, 00:00
Afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională a provocat, și anul acesta, un mare scandal. Actorii principali: părinții care consideră că odrasele lor ar fi nedreptățite, întrucât după contestații multe note s-au mărit – spun ei – nepermis de mult
Este revoltător faptul că, după contestație, se pot obține note mai mari chiar și cu 4 puncte, susțin părinții. Este cazul unei fete din Broșteni, Suceava, a cărei notă era, inițial, de 5,40 la limba română, dar, după contestație, s-a ales cu un fabulos 9,80! Răspunsul autorităților e uluitor: „Am făcut ce predevede metodologia!”.
Ce se întâmplă la rezolvarea contestațiilor
Asta înseamnă că au respectat următoarele etape: după ce elevul termină de scris lucrarea, aceasta este corectată de profesorii de specialitate din comisia de corectură. La finalul tuturor examenelor, se afișează rezultatele, care nu sunt definitive, ci pot fi contestate, în aceeași zi, până seara. Contestațiile, la rândul lor, sunt analizate în decursul a trei zile, de o a doua comisie (n.r.- numită de noi C2), formată și ea din profesori de specialitate, care dau o altă notă.
„O diferență de 0,50 de puncte între nota de la corectură și cea de după contestație este omenească. Problema apare la lucrările unde sunt diferențe de 1,50 de puncte sau mai mult, în plus sau în minus”, explică inspectorul școlar Marian Banu, purtătorul de cuvânt al IȘMB. În acest caz, președintele C2 resigilează lucrările și convoacă, tot în decursul celor 3 zile, o a treia comisie (n.r.- numită de noi C3). Profesorii din C3, alții decât cei din primele două, reevaluează lucrările, iar nota dată de ei este cea care va fi afișată ca fiind nota primită după contestație.
„Aceasta este definitivă, nu mai poate fi modificată! Așa prevede metodologia!“, detaliază inspectorul școlar Marian Banu.Totuși, în cazul în care se constată că un profesor din comisii nu și-a făcut treaba, inspectoratele școlare analizează situația și decid sancțiunile.
Adică, timp de 2 ani dascălul nu va mai avea dreptul să corecteze la examen, iar la evaluarea didactică anuală finală îi vor fi scăzute, poate, drepturile salariale. Doar atât! „Nu pot să cred că în cazurile unde sunt diferențe de 1,50 de puncte, Ministerul Educației nu va declanșa anchete! Nu e normal așa ceva. O diferență de 40-50 de sutimi e acceptabilă, dar mai mult de atât devine o culpă. Cineva a greșit și trebuie să plătească! Pe de altă parte, însă, nu e normal nici din punctul de vedere al profesorilor. Se pune din ce în ce mai mare presiune pe ei, iar oamenii, din ce în ce mai mulți, nu se mai înghesuie la corectură! Vom ajunge la un refuz categoric de a mai participa la examenele naționale! Și nu vor putea sancționa 200.000 de oameni care-i refuză.“, spune Marius Nistor, președintele executiv al Federației „Spiru Haret”
Mai puține „plângeri” ca anul trecut
2014
● 19.650 contestații depuse (14.557 la Limba și literatura română, 224 la Limba și literatura maternă și 4.779 la Matematică);
● 5.844 (29,74%) – cazuri cu note mai mari după contestație
● 935 (4,75%) – cazuri cu note mai mici după contestație
* în restul cazurilor notele au rămas neschimbate;
2015
● 14.483 contestații depuse (9.899 - la Limba și literatura română, 183 la Limba și literatura maternă și 4.401 la Matematică);
● 4.278 (29,54%) – cazuri cu note mai mari după contestație
● 650 (4,48%) – cazuri cu note mai mici după contestație
* în restul cazurilor notele au rămas neschimbate.