Editura Evenimentul si Capital

SCANDAL. Cum a băgat zâzanie între culte întronizarea noului Mitropolit al Banatului

Autor: | | 0 Comentarii | 1862 Vizualizari

La întronizarea noului Mitropolit a Banatului au lipsit o serie de fețe bisericești aparținând altor culte. Motivul e halucinant: invitațiile la eveniment nu conțineau niciun reper orar pentru ceremonial, iar unora dintre invitați le-au fost greșite, fatal, numele.

Protopopul Bisericii Reformate din Timișoara, Fazakas Csaba este unul din cei care s-au declarat jigniți cu ocazia evenimentului și, în consecință, a refuzat să participe. El crede că nu s-a dorit prezența lui acolo. Argumentul e că a primit o invitație care era adresată unei persoane ce purta numele lui scris cu o literă greșită și prenumele reprezentantului Bisericii Evanghelice Lutherane din Timișoara. ”După 14 ani de prezență continuă la evenimentele organizate de Mitropolia Banatului chiar  nu-mi vine să cred. Un singur răspuns pot să accept, acela că nu s-a dorit prezența cultelor.  În această invitație nu scrie niciunde că este vorba de Biserica Reformată. Acel domn hibrid compus din numele meu scris incorect și din prenumele colegului meu evanghelic lutheran (Kovacs Zsombor) este ridicol.

Nu se menționează nici un fel de funcție ierarhică, deși BOR este foarte sensibilă ca toți să știe cine are PS, ÎPS șamd. Am primit invitația pe 23 decembrie în jurul orei 17,00. Pe 23 dimineața am transmis, prin e-mail, copia scanată a invitației, la Mitropolie, cu mențiunea că ”acest domn nu există”. Am și sunat în data de 24 dimineața, dar nu a mai răspuns nimeni.  Am avut buna intenție de a atrage atenția și nu am primit niciun răspuns la ea nici până duminică dimineață, de aceea nu m-am dus la instalare. În ce mă privește, mesajul mi-a fost cât se poate de clar: nu sa dorit prezența cultelor”, a declarat protopopul Bisericii Reformate.

În invitația adresată de Mitropolia Banatului ”domnului Fazekas Zsombor cu deosebită condiserație” i se aduce la cunoștință de alegerea ÎPS Ioan Selejan, prin vot secret, drept mitropolit al Banatului în cadrul ședinței Sfântului Sinod, ocazie cu care s-a stabilit și data instalării în funcție, 28 decembrie. ”Prin urmare vă invităm să luați parte la întronizare precum și la agapa ce va urma la Hotel Timișoara”, fără să se precizeze ora la care va începe ceremonialul, se mai arată în invitație.   Cu „stimă și binecuvântare” invitația e semnată de însuși patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române în calitatea de locțiitor al mitropolitului bănățean. Este și rațiunea pentru care oficialii Patriarhiei susțin că nu au nici un comentariu de făcut pe marginea invitațiilor eronate. ”Miropolia Banatului a gestionat chestiunea”, a explicat părintele Contantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Preotul Lucian Florea, omologul său la nivelul Mitropoliei Banatului  nu consideră că s-a comis vreo greșeală. ”Toți cei care fac parte din Permanența Centrului Eparhial s-au implicat în realizarea invitațiilor,. Nu pot nominaliza o persoană anume, a fost o muncă de echipă pentru ca lucruile să iasă cum s-au văzut. Nu  cunosc această problemă și cred că sunt foarte multe lucruri frumoase care merită relatate”, a spus, iritat, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate