Sârbo-croatul arestat pentru genocid a trăit 23 de ani la granița cu România

Sârbo-croatul arestat pentru genocid a trăit 23 de ani la granița cu România

La 23 de ani după ce războiul sârbo-croat s-a încheiat, Tribunalul ținutului Osijek, din Croația, a decis să îl condamne pe Stevan Budac, ajuns acum la 50 de ani, pentru crime de război comise în cea mai sângeroasă confruntare armată de după cel de Al Doilea Război Mondial, războiul din fosta Iugoslavia.

Cel vizat de această sentință a trăit, după 1995, atunci când s-a terminat confruntarea sârbo-croată, în localitatea cu nume românesc, aflată pe teritoriul Serbiei, Chichinda Mare, situată în Banatul de Nord, nu departe de Timișoara. Acolo s-a căsătorit și și-a întemeiat o familie.

Deși este de origine croată, născut în orașul Batina, situat pe malul drept al Dunării, Stevan Budac a făcut parte dintr-o grupare paramilitară care a acționat împotriva etnicilor croați și maghiari, așa cum susțin autoritățile din Croația.

Mai exact, conform unui raport OSCE, Stevan Budac se află pe lista celor care ar fi comis, în 1991, un adevărat genocid în localitatea Zmajevca. De 23 de ani, Stevan Budac a devenit mașinist pe o navă de transport pe Dunăre. Cu toate acestea, el nu s-a ascuns ci a postat pe Facebook fotografii cu soția, copiii și imagini din diferite țări europene pe care le-a străbătut pe Dunăre, din Germania până în Ucraina.

 

Prins la patru ore după ce a fost dat în urmărire

Aventura lui Stevan Budac s-a încheiat la Galați, acolo unde, în dimineața zilei de sâmbătă, a fost reținut de polițiștii de frontieră români. Practic, ambarcațiunea sub pavilion Serbia pe care naviga era în drum spre Ucraina și transporta două barje în care urma să fie încărcat minereu de fier. Chiar în aceeași zi, Interpol a introdus datele sale de urmărire internațională, în baza mandatului European emis de tribunalul croat. Atunci când au verificat actele echipajului, polițiștii de frontieră gălățeni au constatat alerta emisă de Interpol. Drept urmare, Stevan Budac a fost încătușat și predat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați care l-a reținut 24 de ore.

Duminică, Curtea de Apel Galați a emis pe numele acestuia un mandat de arestare provizorie, pentru o perioadă de 15 zile, în vederea predării către autoritățile din Croația

 

Ne puteți urmări și pe Google News