Săptămâna Patriarhilor. De ce vine Patriarhul Kiril la București

Săptămâna Patriarhilor. De ce vine Patriarhul Kiril la București

Încă de anul trecut, 2017 a fost declarat de către Patriarhia Română drept „anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. Au avut loc întâlniri, dezbateri, congrese. Mă iertați că trebuie să introduc o chestiune personală, dar aceasta va explica multe.

Pe 8 iunie 2017 am primit o invitație oficială să particip la Congresul Internațional de Teologie intitulat „Viața Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – Persecuție, rezistență și mărturisire”, eveniment care se va desfășura în perioada 24-28 octombrie. Voi participa cu o lucrare despre viața părintelui Arsenie Boca.

Uitasem de acest eveniment când, brusc, s-a detonat bomba: Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, vine la București. Deși am fost solicitat, am refuzat să comentez evenimentul – și bine am făcut – pentru că eram în Federația Rusă cu Ion Cristoiu. Am aflat destule păreri competente, dar am citit și prostii abisale. Patriarhul Kiril vine în primul rând la București pentru că rușii au învățat să-și recupereze istoria. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la restaurarea instituţiei patriarhale și 100 de ani de la Revoluția bolșevică. Kiril este extrem de sensibil la așa ceva și, evident, Patriarhul României a fost și el invitat la evenimentele – care se anunță grandioase - din decembrie anul acesta. E un gest de curtoazie, iar Kiril se așteaptă ca PF Daniel să-i întoarcă gestul. Restul șefilor Bisericii Ortodoxe au primit deja invitațiile pentru decembrei 2017 și au confirmat. Este extrem de măgulitor să fii prezent la sărbătorirea celor 10 ani de patriarhat al PF Daniel. În plus, Rusia își îmbogățește periodic și rapid sinaxarul cu sfinți, mulți dintre ei martiri ai prigoanei comuniste. A nu se uita că patriarhul rus are rude care au murit în Gulag, iar în patru luări de poziții a catalogat revoluția bolșevică din 1917 drept „o mare crimă”.

Pe scurt povestea, aproape intrată în folclor, sună așa. Noi, printr-o scrisoare irenică, l-am invitat pe Kiril la București, că așa se face, știind că oricum acesta nu vine. Șocul a fost când întâistătătorul rușilor a anunțat că va participa, iar de atunci e o panică totală! Total fals! Lucrurile acestea se stabilesc din timp, pentru că există o diplomație bisericească, iar un șef de biserică nu este un propagandist de partid sau un candidat obscur care-ți schimbă programul de pe o zi la alta. De exemplu, invitațiile pentru sfințirea Catedralei Neamului de la anul, pe 30 noiembrie, au fost deja trimise.

Da, este o vizită istorică. Și nu, nu este prima vizită a unui Patriarh rus în România cum au scris sau spus destui papuași ai presei noastre. Patriarhul Alexei al Moscovei a vizitat România în mai-iunie 1947, dar și în 1962. Deci ar fi, după umila mea numărătoare, cea de-a treia vizită!

O altă gogomănie pe care am citit-o este că Patriarhul Daniel ne vinde rușilor, sau mă rog, am intrat definitiv în sfera lor de influență. Din nou, total fals! Avem cu Patriarhia rusă un diferend colosal: Mitropolia Basarabiei. Cine se mai pricepe la teologie sau la istorie știe că înainte de a fi întronizat Patriarh, pe 1 februarie 2009, Kiril a făcut parte din delegația rusă care a discutat cu Patriarhia Română cu privire la problema Mitropoliei Basarabiei din Moldova (de două ori în 1997 la Geneva, Chișinău, 1999). Nu ne-am înțeles și nu ne vom înțelege!

Patriarhul este un patriot desăvârșit! Să avem încredere în el! Vizita în sine este istorică, dar nu se va decide nimic. Se vor discuta discuții și vom fi ca la început. Numai că, de data acesta, nu așa încrâncenați. Putem să nu fim de acord și cu zâmbetul pe buze!