Sabia cu două tăişuri a alegerilor dintr-un singur tur poate strica socotelile oligopolului penal care domină în sondaje
- Mălin Bot
- 31 mai 2016, 00:00
Ultimele sondaje de opinie produc impresia că jocurile sunt făcute la aceste alegeri locale în favoarea candidaţilor oligopolului penal care ar vrea să repete anul acesta evenimentele din 2012.
Asta provoacă multă lehamite şi sentimentul că prezenţa la vot este inutilă. Adevărul este însă că anul acesta ar putea să fie mai posibilă schimbarea reală decât în oricare dintre anii electorali precedenţi.
În Bucureşti, de exemplu, candidatul PSD Gabriela Firea este în ultimul sondaj la un avans serios faţă de următorul plasat. E adevărat că sondajul e realizat de un om de casă al PSD şi acurateţea lui este sub semnul întrebării. Deseori, sondajele de opinie au fost folosite în preajma alegerilor pentru a induce anumite tendinţe publicului cu scopul de a manipula. Un lucru e cert, dincolo de sondajele pe care le vom vedea săptămâna aceasta. Electoratul disciplinat al oligopolului penal poate determina un rezultat care să favorizeze principalii actori.
De exemplu, se pare că electoratul PSD ar putea să plaseze capitala României sub controlul partidului controlat de infractorul Dragnea. Este o situaţie pe care o întâlnim în multe oraşe mari ale României. Unde nu e pe primul loc candidatul partidului infractorilor, par a avea câştig de cauză candidaţii PNL. Este adevărat, vorbim de un partid care şi-a retras candidaţii cu probleme judiciare, dar în acelaşi timp vorbim de oameni care reprezintă, în esenţă, tot vechea scenă politică.
Ceea ce vedem zilele acestea în sondaje reprezintă rezultatul pe care au mizat cele două mari partide când au căzut de acord să fie organizate alegeri locale cu un singur tur de scrutin. S-au înţeles cu planul de a-şi conserva cât mai mult din puterea locală deţinută şi vor avea succes până la capăt, dacă sentimentul de lehamite şi dezinteres se va accentua săptămâna aceasta şi va provoca absenteism duminică.
PSD şi sateliţii săi au chiar planuri mai mari decât simpla conservare a puterii locale. Ponta, Dragnea şi asociaţii au dat mesaje clare că pun la cale o repetare a situaţiei din 2012 când USL a debarcat guvernul. Pare un deja vu care induce lehamite.
Într-un fel este justificat sentimentul de inutilitate a votului, cât timp jocurile par a fi făcute în favoarea unor politicieni care reprezintă, în definitiv şi la urma urmei, modul corupt şi imoral de a face politică. Este un sentiment pe care au interesul, în primul rând, să-l alimenteze cei doi mari jucători care cred că şiau făcut jocurile înainte să fie numărate voturile. Pare că acum, mai mult decât la orice alte alegeri, şansa unei schimbări este foarte mică.
Este însă doar o aparenţă, pentru că alegerile locale cu un singur tur reprezintă o sabie cu două tăişuri care poate la fel de bine să provoace o schimbare mai mult decât oricând. Asta pentru că jocurile sunt făcute numai şi numai dacă electoratul pe care cele două partide nu îl controlează stă acasă.
Cu cât se prezintă la vot mai mulţi români din categoria celor care vor o schimbare, cu atât sunt mai vulnerabile poziţiile pe care penalii le cred deja câştigate. Listele conţin aproape peste tot oameni care pot reprezenta o schimbare.
Trebuie doar studiată şi gândită opţiunea de vot care să-i plaseze pe aceşti oameni în faţa candidaţilor oligopolului penal. Este chiar mai simplu decât pare.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”
Facebook: pagina publică
Humanitas: pagina de autor
Video: pagina de Youtube
Google+: pagina personală
Citiţi mai multe:
- ROMÂNIA, aşa cum nu o vezi la TV. O japcă de un miliard de euro a Guvernului Ponta
- România, aşa cum nu o vezi la TV: aria dezbinării şi studenţii basarabeni de la metrou
- Cum ne fură mafioţii mână în mână cu politicienii
- Lacrimi de crocodil pentru infractori, vărsate din mentalitate de delincvent
- Statuia lui Mazăre și sarea de baie de la magazinul de etnobotanice
- România, aşa cum nu o vezi niciodată la TV: Balamucul prin care treci fără să-ţi dai seama
- România, așa cum nu o vezi niciodată la televizor: cele două țări de la colțul străzii
- România, așa cum nu o vezi la televizor: cum se fură la spălătorie și de ce e hoția sport național
Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.
Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII
Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali
Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!