România poate face PLÂNGERE la Curtea de Justiție a UE împotriva cotelor de refugiați
- Radu Pădure
- 23 septembrie 2015, 09:28
Agentul României la Curtea de Justiție a UE a declarat că poate analiza posibilitatea ca România să conteste la Curtea de Justiție a UE de la Luxemburg cotele de refugiați stabilite în reuniunea JAI.
Răzvan Horațiu Radu, subsecretar de stat în Ministerul de Externe, a declarat pentru Hotnews:
„La nivelul CJUE nu s-a făcut încă o analiză în acest sens, însă, conform procedurii interne, dacă ministerul de linie, în speță MAI, ne solicită, putem și noi analiza acest aspect. Tot conform procedurii interne, o asemenea decizie se ia în guvern.”
Președinția luxemburgheză a UE a anunțat deja că Cehia va contesta decizia de marți a JAI. Jean Asselborn, ministrul luxemburghez pentru migrație și azil, citat de Mediafax, a declarat:
„Nici un stat membru UE nu poate refuza o decizie aprobată cu majoritate. Însă au dreptul să o conteste, iar Cehia intenționează să se adreseze Curții Europene de Justiție.”
Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, a întărit și el că țările care se opun cotelor obligatorii trebuie să accepte rezultatul votului din Consiliul JAI:
„Știu că unele state membre nu au fost în favoarea propunerii, dar acele țări au anunțat că vor accepta votul. Noi ne vom asigura că deciziile sunt implementate.”
Premierul slovac a anunțat că nu va aplica decizia JAI privind cotele de refugiați:
„Cât timp sunt premier, cote obligatorii nu vor fi aplicate oe teritoriul Slovaciei.”
România, Ungaria, Slovacia și Cehia au votat împotriva deciziei JAI de marți seara de a repartiza 120.000 de refugiați potrivit unor cote obligatorii.