Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Adoptarea Strategiei de Apărare - o nouă dovadă că României democrația îi dă mari dureri de cap

România lui Cristoiu
Autor: | | 17 Comentarii | 2370 Vizualizari

Strategia de Apărare a țării, document în virtutea căruia președintele e îndreptățit constituțional să-și vîre nasul în anumite domenii ale vieții noastre social economice, a fost adoptată de Parlament în stil hei-rupist Despre Document s-a vorbit puțin în spațiul public. Luni, 8 iunie 2015, președintele a avut consultări cu partidele parlamentare în chestiunea Strategiei. A fost un nou exercițiu de formalism nătîng și de secretomanie comunistă, tipice președinției lui Klaus Iohannis.

Consultările cu PSD, principalul partid al țării, au durat mai puțin de o jumătate de oră.

După consultări, luni seara, Președinția a postat pe site un Comunicat de 17 rînduri mari și late,  într-un limbaj de lemn de tăria betonului armat.

Singura licărire de concret era dată de referirea la noutatea Strategiei:

Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluțiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate națională extinsă, efortul comun al instituțiilor responsabile și definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate într-o manieră care ține cont de așteptările cetățenilor și societății.”

Dacă va fi fost vreun excentric dispus să se epuizeze în descifrarea textului, conceptul de ”Securitate națională extinsă” îi va fi atras atenția.

Un concept pe care Comunicatul nu catadicsește să-l explice și să-l argumenteze.

Marți, 9 iunie 2015, după ședința CSAT în care s-a aprobat trimiterea Strategiei la Parlament, spre dezbatere și aprobare, Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă în care s-a limitat să ne anunțe că Documentul conține o noutate prin raportare la cele asumate de președinții anteriori:

„Una dintre principalele noutăţi aduse de această strategie este conceptul de «securitate naţională extinsă». Securitatea naţională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care ţin de ordine publică, economie, infrastructură, educaţie, sănătate, mediu, cultură, fiindcă toate acestea au un impact asupra securităţii naţionale”.

Noutatea a stîrnit unele controverse atît în presă, cît și în mediul politic.

Înscrierea unor domenii precum  educaţia, cultura, mediul printre preocupările care țin de Apărarea țării a fost văzută de mulți drept o tentativă de legiferare a unei extinderi a prerogativelor prezidențiale asupra unor domenii aflate pînă acum sub puterea Guvernului.

Ca să nu mai spunem că era greu de văzut cum va fi cultura domeniu de preocupare pentru Securitatea națională. Vor scrie generalii capodoperele care ne lipsesc? Se vor intercepta pe motiv de siguranță națională gîndurile filosofilor înainte de a fi puse pe hîrtie?

Duminică seara, la dialogul de la B1tv cu Traian Băsescu, l-am întrebat pe fostul președinte dacă sînt domenii care apar întîi oară în noua Strategie de Apărare. Traian Băsescu mi-a enumerat domeniiLE educaţia, cultura, mediul, ca fiind în premieră cuprinse într-o Strategie de Apărare.

Fostul președinte a observat că:

Orice strategie elaborată la Cotroceni are ţintele ei, iar una dintre ţinte este exact, datorită Constituţiei, să încerce să regleze nişte raporturi de putere între preşedinte şi premier, preşedinte şi Parlament. Este posibil ca asta să facă domnul Iohannis cu noua strategie.”

Prin urmare, după Traian Băsescu:

„Este o greşeală introducerea acestor domenii în strategia de apărare.”      

Traian Băsescu a susținut, în aceeași emisiune, că rîndurile despre Securitatea Națională Extinsă nu-l au ca autor pe Klaus Iohannis:

”Eu vă garantez că strategia este scrisă de consilieri și Iohannis nu a prea citit-o.”

Da, Strategia n-a fost scrisă de Klaus Iohannis la capitolul Securitate Extinsă. Ea a fost scrisă însă nu de consilieri, ci de Băieții din Structurile de forță, care, după ce l-au înlăturat pe civilul George Scutaru, adept al unei Strategii democrate, au pus în loc un om de-al lor, generalul Ion Oprișor, încîntat să militarizeze pînă și cîntecul ciocîrliilor.

Traian Băsescu a fost acuzat de dușmanii săi din politică și din presă că a încercat să cucerească de la Guvern, pentru Președinție, noi teritorii. Dacă Traian Băsescu se mira că Educația, Cultura devin domenii menite a fi apărate de președinte și prin asta de Structurile de forță ale Statului român, înseamnă că noutatea propusă de Klaus Iohannis sub numele de Securitate Națională Extinsă e controversabilă.

Ar fi fost normal ca, din acest punct de vedere, Strategia să fie explicată pe larg opiniei publice de către Klaus Iohannis și de către consilierii săi.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate