România devine cel de-al 16-lea stat membru al JEM-EUSO

România devine cel de-al 16-lea stat membru al JEM-EUSO

Institutul de Științe Spațiale (IȘS) a devenit în mod oficial membru al Colaborării Internaționale JEM-EUSO și are ca obiectiv dezvoltarea primei misiuni spațiale dedicate studiului radiației cosmice de energie ultra-înaltă și identificării surselor astrofizice care produc acest tip de radiație.

Potrivit unui comunicat al IȘS remis AGERPRES, prin semnarea acestui acord de colaborare România devine cel de-al 16-lea stat membru al JEM-EUSO și va contribui la realizarea tuturor obiectivelor științifice și tehnologice.

Misiunea JEM-EUSO, care va fi lansată la sfârșitul anului 2019 sau la începutul anului 2020, constă dintr-un telescop destinat observației în ultraviolet a jerbelor atmosferice largi (JAL) produse în interiorul atmosferei terestre de radiația cosmică de energii ultra-înalte (UHECR), precizează IȘS.

Concomitent cu dezvoltarea acestei misiuni, colaborarea JEM-EUSO conduce în prezent două experimente adiționale, și anume EUSO-TA, care este un detector de radiație ultravioletă plasat la sol în aceeași locație cu experimentul Telescope Array și care funcționează din anul 2015, și EUSO-Balloon, al cărui prim zbor a avut loc în anul 2014 și al cărui al doilea zbor este programat pentru anul 2016. Ambele experimente au fost concepute pentru testarea tehnologiei, măsurarea fondului de radiație ultravioletă, calibrarea și validarea operațională a instrumentelor.

Ne puteți urmări și pe Google News