Rețea internațională de trafic de imigranți, protejată de polițiști

Rețea internațională de trafic de imigranți, protejată de polițiști

Filmul unei acțiuni care a debutat în anul 2011 s-a încheiat, joi, cu prinderea a doi polițiști de frontieră și a unuia de la DGA. Cei trei făceau parte dintr-o rețea internațională de trafic de migranți, condusă de un palestinian și coordonată, în România, de o femeie.

Opt percheziții, care au avut loc, joi, în județul Arad, i-a adunat, la sediul DIICOT, pe românii care au făcut parte dintr-o vastă rețea de trafic de imigranți, dinspre Asia spre Europa de Vest. Printre aceștia se numără subcomisarul Sergiu Mârza, de la Biroul de Combatere a Infracționalității Transfrontaliere - Poliția de Frontieră Arad, Traian Ciul, fost polițist de frontieră, dar și un lucrător de la Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Acțiunea de ieri a avut loc la cinci ani distanță de momentul în care autoritățile din Ungaria au reținut o călăuză româncă și mai mulți imigranți care trecuseră fraudulos frontiera dinspre România. Ținută „la secret” de autoritățile române, până joi, acțiunea a fost, de fapt, o colaborare internațională în care polițiștii de frontieră români au cooperat cu cei din Ungaria. Concret, maghiarii aveau nevoie de ajutorul polițiștilor români ca să poată destructura o rețea care funcționa pe relația Asia-România-Ungaria-Austria, au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, oficiali din rândul anchetatorilor. Din acest motiv, polițiștii de frontieră români au monitorizat membrii rețelei din țara noastră. Așa s-a descoperit că șefa era o femeie. De comun acord cu autoritățile din Ungaria, la trecerea unui grup de imigranți au fost lăsați să ajungă pe teritoriul statului vecin unde românca, imigranții și colaboratorii lor maghiari au fost prinși și arestați. După ce au fost eliberați, în urmă cu șase luni, membrii rețelei s-au întors în țară iar polițiști de frontieră, cei de la DGA, sub mandatul unui procuror DIICOT, i-au monitorizat. În total, opt persoane sunt anchetate în acest caz.

Ofițerul Sergiu Mârza

Trafic cu antemergător

Așa cum reiese din anchetă, polițiștii de frontieră garantau „liberă trecere” migranților, mergând cu mașinile, ca antemergători la autoturismele în care erau transportați imigranții, până la graniță, de unde urmau să treacă frontiera pe jos. În Ungaria, erau așteptați de alți membri ai filierei ungare de trafic de migranți. DIICOT precizează că membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 5000 – 7000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera. Imigranții erau direcționați către municipiul Arad, unde erau cazați, susțin sursele noastre, chiar în casa lucrătorului DGA, situat la intrarea în oraș.

Reţeaua, formată dintrun palestinian, un apatrid de origine turcă și cetățeni români, acționa pe relația Asia – România – Ungaria – Austria și era structurată pe mai multe paliere: organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuții precis delimitate.

Fostul polițist de frontieră Traian Ciul

Ajunși în Arad, imigranții erau instruiți cum și pe unde trebuia să treacă granița. După stabilirea detaliilorli se spuneau locațiile unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei. Apoi, membrii grupării îi transportau cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locații anterior studiate, unde erau debarcați.

La rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor și îi preluau pe migranți de pe teritoriul Ungariei, din locații prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europei.

Cei opt membri ai filierei românești sunt cercetați pentru constituire a unui grup infracţional organizat și trafic de migranți.

Membrii rețelei cereau imigranților cărora le promitea că îi duc în Europa între 5.000 și 7.000 de euro

Prinși de un ofi țer sub acoperire

Așa cum reiese din comunicatul Poliției de Frontieră, unul dintre cei incriminați este lucrător DGA, însă DIICOT nu face nicio referire la acest aspect. În acest caz, însă, a fost folosit un ofițer sub acoperire. Traian Ciul a fost polițist de frontieră până în 2012 și a fost trimis în judecată, anul trecut, pentru că s-a urcat la volan cu o alcoolemie de 1, 50 g/l. El a negat că sprijinea rețeaua de migranți, însă a recunoscut că lucra împreună cu ofițerul Sergiu Mârza.

Ne puteți urmări și pe Google News