REFERAT DNA. Cristinel Bîgiu, fostul președinte al CJ Buzău păstra șpăgile la o femeie din oraș
- Virgil Burl ă
- 30 aprilie 2015, 14:57
informația apare în referatul cu propunerea de arestare a șeful RAAPPS, Georgian Surdu, acuzat de cumpărare de influență, după ce a primit un contract de 11 milioane de euro pentru reconstrucția unor drumuri într-o comună din judeșul lui Bîgiu.
Procurorii suțin că între salariaţii C.J. Buzău se cunoştea faptul că Bâgiu Marian Cristinel depozita importante sume de bani la la o persoană de încredere de sex feminin din municipiul Buzău, bani pe care îi primea de la diverse persoane. „O astfel de situaţie a avut loc în luna august 2013. În concret, numitul Bâgiu Marian Cristinel s-a deplasat la domiciliul acesteia din municipiul Buzău, şi i-a dat spre păstrare suma de 50.000 de euro, a doua zi, sau a treia zi, numitul Bâgiu Marian Cristinel i-a transmis acesteia să-i dea din cei 50.000 de euro suma de 25.000 de euro unei nepoate a sus-numitului. Diferenţa de 25.000 de euro până la cei 50.000 de euro a fost cheltuită de numitul Bâgiu Marian Cristinel”, se arată în fereratul procurorilor.
Cum se obțin banii de la ministerul lui Dragnea
În cursul lunii martie 2014, două salariate ale CJ au fost trimise în comuna Ghergheasa la solicitarea numitului Bâgiu Marian Cristinel. Acesta le-a cerut să ia legătura cu primarul localităţii, numitul Popescu şi să ia de la acesta proiectul privind canalizarea, alimentarea cu apă şi asfaltarea localităţii. Sus-numitele s-au deplasat la primăria localităţii anterior amintite, au luat dosarul şi l-au dus la Consiliul Judeţean Buzău, urmând ca numitul Bâgiu Marian Cristinel să îl trimită la Ministerul Dezvoltării în vederea obţinerii finanţării.
În rândul salariaţilor Consiliului Judeţean care au competenţe în această materie se cunoaşte faptul că studiul de fezabilitate pentru proiectul de la Ghergheasa, urma să expire, împrejurare care ducea la pierderea finanţării. În acest sens, primarul comunei Ghergheasa a solicitat să-i fie înaintat dosarul la Ministerul Dezvoltării.
Acuzațiile DNA
Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2013 – 2014. ,,În cursul zilei de 29 aprilie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 4 locații situate în municipiul București și județul Prahova, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice'', se precizează într-un comunicat DNA. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Pe ce s-au dus banii
În vara anului 2013 Surdu Gabriel Georgian i-a cerut președintelui Consiliului Județean Buzău să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări în județul Buzău pentru SC CONSTRUCT CO GROUP SRL.Numitul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea numitului Surdu Gabriel Georgian și l a sprijinit să obțină un contract de lucrări pentru SC CONSTRUCT CO GROUP SRL, în comuna Ghergheasa, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității Ghergheasa, 8% din valoarea contractului.
De menţionat că SC CONSTRUCT CO GROUP SRL era condusă de surdu printr-un intermediar. Bîgiu Marian Cristinel, l-a prezentat pe numitul Vidan Popa Horaţiu Daniel , primarului localităţii Ghergheasa, iar la data de 21.05.2014 între Primăria comuna Ghergheasa şi SC Construct CO Group S.R.L. administrată de numitul Vidan Popa Horaţiu Daniel Daniel a fost încheiat contractul de lucrări având ca obiect proiectarea şi execuţia ”Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, jud. Buzău”, în valoare de 48.678.773,89 lei ( 10.977.780,91 euro) constând în:
- îndrumarea metodologică privind aplicarea de către Primăria com. Ghergheasa a procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor cadru;
- informarea Primăriei com. Ghergheasa asupra prevederilor legale și schimbărilor survenite șa nivel legislativ în domeniul achizițiilor publice;
- verificarea documentațiilor aferente procedurilor de atribuire prevăzute la lit. a și inițiate de către Primăria com. Ghergheasa precum și a documentelor care au fost întocmite pe parcursul respectivelor proceduri și care au fost puse la dispoziția prestatorului de către primărie, din punctul de vedere al conformității acestora cu prevederile OUG 34/2006;
- asistență în vederea întocmirii de către Primăria com. Ghergheasa a punctelor de vedere la contestațiile depuse în fața instituțiilor abilitate prin care se atacă acte ale instituției;